Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα μυστηριώδες, ταριχευμένο ανθρωπόμορφο τέρας σε μια πόλη του Καναδά


Το Banff Trading Post, που λειτουργεί από το 1903, στην πόλη Μπανφ στην Αλμπέρτα του Καναδά, διαθέτει πολλά ασυνήθιστα ευρήματα για κάποιον επιλεκτικό αγοραστή. Εκεί βρίσκεται και παρακολουθεί τον κόσμο ο γηραιότερος κάτοικος τους: ο κος Μπανφ, ο τρίτωνας.
 
 
 
Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία αυτού του μυστηριώδους μισού ψαριού-μισού τρομακτικού πειράματος ταρίχευσης, αλλά πιθανότατα το απέκτησε ο θρυλικός ιδιοκτήτης του καταστήματος Norman Luxton γύρω στο 1915. Μετά από περιπέτειες ως αναζητητής χρυσού και μια άτυχη προσπάθεια του να γυρίσει τον κόσμο με κανό, ο Luxton επέστρεψε στην πόλη Μπανφ όπου έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και επίτιμος αρχηγός της φυλής των ιθαγενών της Αμερικής Stoney. Εκτός από το Trading Post, ίδρυσε το Buffalo Nations Luxton Museum και σήμερα το πρώην σπίτι του διατηρείται ως μουσείο.
 
Ο Norman Luxton

Υπάρχουν αντικρουόμενες ιστορίες της καταγωγής του τρίτωνα. Κάποιες λένε ότι ο Luxton τον αγόρασε από έναν μυστηριώδη πωλητή από την Ιάβα, ενώ άλλες ότι τον έφτιαξε ο ίδιος ο Luxton.
 
Η ιστορία του τρίτωνα

Οι μουμιοποιημένες γοργόνες έχουν μακρά ιστορία, με κάποιες να χρονολογούνται αιώνες πίσω, αλλά απέκτησαν δημοτικότητα στις παραστάσεις θηρίων όταν, το 1845, ανέλαβε δράση ο Μπάρνουμ με μια περίτεχνα σχεδιασμένη φάρσα. Υποτίθεται ότι, κάπου στα νερά στα Φίτζι, ένας ναύτης έπιασε την αποκαλούμενη "Γοργόνα Feejee". Στην πραγματικότητα όμως, ήταν ένας ταριχευμένος πίθηκος ραμμένος σε ένα ψάρι, ενώ οι λεπτομερώς ήταν από παπιέ μασέ. Αυτός ο τυχερός ναύτης δεν ήταν άλλος από τον συνεργό του Μπάρνουμ. Παρά την φάρσα, η τεράστια ​​επιτυχία του Μπάρνουμ στο να επιδείξει το τερατούργημα αμφίβολης προέλευσης οδήγησε στην κορύφωση της δημοτικότητας αυτού του συγκεκριμένου είδους φανταστικής δημιουργίας και οι "γοργόνες" εντάχθηκαν σε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, υπάρχουν πολλές μουμιοποιημένες γοργόνες, με διάφορες εμφανίσεις και με προέλευση, από τους ιαπωνικούς ναούς, μέχρι το Ye Olde Curiosity Shop του Σιάτλ. Στο Μπανφ όμως υπάρχει ο μοναδικός τρίτωνας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου