Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η μουμιοποιημένη γοργόνα της πόλης Fujinomiya


Η ιστορία πηγαίνει πίσω ενάμιση αιώνα. Η αποτρόπαιη γοργόνα της Fujinomiya μπορεί να είναι η παλαιότερη του είδους.Ο πρίγκιπας Shotoku - πηγή

Σύμφωνα με την ιστορία, η γοργόνα εμφανίστηκε πρώτη φορά στον πρίγκιπα Shotoku στη λίμνη Biwa. Ετοιμοθάνατη, του είπε μια λυπητερή ιστορία: αυτό το άθλιο πλάσμα ήταν ένας ψαράς που τον έπιασαν να ψαρεύει σε προστατευόμενα νερά και είχε μετατραπεί σε αυτό το φρικτό κτήνος σαν τιμωρία. Έχοντας μάθει το μάθημά της, και θέλοντας να είναι παράδειγμα μετά το θάνατό της, η γοργόνα ζήτησε από τον πρίγκιπα να βρει ένα ναό για να εκθέσει το φρικτό, μουμιοποιημένο κουφάρι της.


Η γοργόνα της Fujinomiya

Σε αντίθεση με τη μορφή της γοργόνας που έχουμε εμείς σαν λαός -όμορφα πλάσματα που προσελκύουν ναύτες-, η ιαπωνική γοργόνα της γνώσης, γνωστή ως "Ningyo", συχνά απεικονίζεται σαν μικρό τέρας με μυτερά δόντια, κάποιες φορές ακόμη και με νύχια ή κέρατα. Παρά το γεγονός ότι αυτό το συγκεκριμένο πλάσμα έχει δήθεν μακρά ιστορία, είναι δύσκολο να παραβλέψει τις ομοιότητες του με τα τέρατα των τσίρκο, που παρουσίασε πρώτη φορά ο περίφημος P.T. Barnum.

Η γοργόνα του P.T. Barnum

Αρχαία ή απλώς παλιά, η γοργόνα βρίσκεται σε ένα σιντοϊστικό μοναστήρι στην πόλη Fujinomiya, κοντά στο Όρος Fuji.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου