Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Iron Mountain: Η πιο όξινη περιοχή του κόσμου


pH -3,6. Τόσο όξινο ήταν το νερό που συνέλεξαν το 1990 οι γεωλόγοι από το ορυχείο Richmond του Iron Mountain (Σιδηρούν Όρος) της Καλιφόρνια. Είναι 12.000 φορές πιο όξινο από τα υγρά της μπαταρίας (pΗ 0,5).

Πρόκειται για το χαμηλότερο ph που έχει καταγραφεί στη φύση.
 


Η οξύτητα οφείλεται στην εξόρυξη χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, χαλκού και σιδηροπυρίτη στην περιοχή μεταξύ του 1879 και του 1962. Η εξόρυξη έφερε βαριά μέταλλα και ορυκτά σε επαφή με το νερό, τον αέρα και τα βακτήρια και το ορυχείο μεταβλήθηκε σε μια χημική, μαγική χύτρα.


Οι ερευνητές θεωρούν ότι το νερό οφείλει την οξύτητά του –η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ– σε ένα συνδυασμό θειικού οξέος και ισχυρής εξάτμισης. Το θειικό οξύ δημιουργείται όταν ο ασταθής σιδηροπυρίτης έρχεται σ’ επαφή με τον αέρα.

Η θερμότητα των χημικών αντιδράσεων προκαλεί τη συνεχή εξάτμιση του νερού του ορυχείου και γι’ αυτό στο νερό που απομένει αυξάνεται η συγκέντρωση του οξέος.

6 ρεκόρ οξύτητας
Το Iron Mountain είναι το πιο όξινο μέρος στον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη μέρη, ζώα και πλανήτες που τα χαρακτηρίζει ακραία οξύτητα.

1. Το πιο όξινο ψάρι ενυδρείου είναι το Paracheirodon axelrodi. Το ψάρι αυτό της Νότιας Αμερικής μπορεί να επιβιώσει σε νερό με pH 3,5.

2. H πιο όξινη θερμή πηγή βρίσκεται στο ηφαίστειο Ebeko της Ρωσίας. Με pH -1,7, η πηγή αυτή έχει το οξύτερο φυσικό νερό που υπάρχει.

3. Το πιο όξινο έδαφος βρίσκεται στο Pygmy Forest του Mendocino της Καλιφόρνια. Τα δέντρα εκεί έχουν μέγεθος μπονζάι γιατί αναπτύσσονται σε pH 2,8.

4. Ο πιο όξινος μικροοργανισμός είναι ο Picrophilus oshimae. Μπορεί να επιβιώσει σε θερμές πηγές που έχουν pH -0,06.

5. Η πιο όξινη βροχή έπεσε –σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guiness– στο Inverpolly Forest της Σκοτίας το 1983, και είχε pH 1,87.

6. Το πιο όξινο φρούτο είναι το lime με pH 2,1 – όσο έχουν και τα οξέα του στομάχου.

πηγή: scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου