Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η φιλική επιστολή του Γκάντι προς τον Χίτλερ


Η παραπάνω επιστολή βρίσκεται στο Mani Bhavan (Μουσείο Γκάντι) στην Βομβάη. 
 
 

"Αγαπητέ φίλε

Φίλοι με προέτρεψαν να σου γράψω για το καλό της ανθρωπότητας. Αντιστάθηκα όμως στο αίτημά τους λόγω του αισθήματος ότι οποιοδήποτε γράμμα από μένα θα ήταν αυθάδεια...

Είναι προφανές πως εσύ είσαι σήμερα ο μόνος σε όλο τον κόσμο που μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο που θα ρίξει την ανθρωπότητα στο επίπεδο των αγρίων. Πρέπει να πληρώσεις το τίμημα για ένα σκοπό όσο πολύτιμο και αν φαίνεται πως είναι; Θα ακούσεις την έκκληση κάποιου ο οποίος απέφυγε τον πόλεμο με επιτυχία; Όπως και να έχει, προσδοκώ τη συγχώρεση σου, αν έσφαλα που σου έγραψα."

Η επιστολή γράφτηκε στις 27 Αυγούστου του 1939. Μόλις την προηγούμενη χρονιά, ο Χίτλερ είχε προσαρτήσει την Αυστρία. Η περιοχή της Σουδητίας στην Τσεχοσλοβακία είχε παραχωρηθεί και τον Μάρτιο του 1939 έγινε εισβολή στη χώρα που χωρίστηκε τα δυο.
 
Ο Γκάντι, πιθανώς έχοντας αυτά τα γεγονότα στο μυαλό του, να πήρε την απόφαση να γράψει στον Χίτλερ, ώστε να τον μεταπείσει και ο κόσμος να μην οδηγηθεί σε πόλεμο. Όμως, η επιστολή δεν έφτασε ποτέ στην ώρα της. Την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία.

Αυτό που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση, είναι γιατί ο Γκάντι προσφωνεί τον Χίτλερ "φίλο". Εκείνη την εποχή, ήταν κοινή πρακτική των Ινδών να απευθύνονται σε αγνώστους τους με αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου