Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μια αντικαπνιστική πινακίδα από το 1915!


Το κάπνισμα ήταν μια συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους και που μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950. Οι αντικαπνιστικές οργανώσεις της Γερμανίας -συχνά ήταν συνδεδεμένες και με οργανώσεις κατά του ποτού- εξέδωσαν τις πρώτες αντίθετες ανακοινώσεις κατά του καπνίσματος στο περιοδικό Der Tabakgegner (Ο αντίπαλος του καπνού) το 1912 και το 1932. Το 1929, ο Fritz Lickint από τη Δρέσδη, εξέδωσε μια έρευνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που συνέδεαν το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα. Και ενώ στην Γερμανία, οι αντικαπνιστικές ομάδες απέκτησαν φήμη, ήρθε το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ήττα της Γερμανίας και το περιβόητο "Σχέδιο Μάρσαλ", όπου οι ΗΠΑ έστελναν δωρεάν καπνό στη Γερμανία, οπότε το κάπνισμα απέκτησε ξανά οπαδούς (πηγή).

Στην πινακίδα της φωτογραφίας -που είναι από το 1915 και είναι τραβηγμένη στο Zion του Ιλινόι- διαβάζουμε:

Καπνός

Η χρήση του καπνού, σε οποιαδήποτε μορφή, είναι μια βρώμικη, βρώμικο, αηδιαστική, εξευτελιστική συνήθεια. Κανένας κύριος δε θα χρησιμοποιεί καπνό σε αυτήν την πόλη.

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μολύνεται, με τον καπνό την καθαρή ατμόσφαιρα που οι καθαροί άνθρωποι πρέπει να αναπνέουν, όπως και το να φτύνετε στο νερό που πρέπει να πίνουν.

Κόψτε το, ηλίθιοι, πριν αποκομίσετε καρκίνο ή κάποια από τις πολλές ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση του βρώμικου, άσχημου, δύσοσμου πράγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου