Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Αρχαίοι λαξευτοί τάφοι από την Ιταλία μέχρι τη Μέση Ανατολή

Πέτρα, Ιορδανία - πηγή

Οι λαξευτοί τάφοι είναι μια εντυπωσιακή μορφή αρχιτεκτονικής που πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν για την ταφή επιφανών και πλούσιων ιδιωτών. Οι ταφικοί θάλαμοι συχνά ήταν σκαλισμένοι σε κάποιον γκρεμό και κλείνονταν με τεράστιες πλάκες από πέτρα. Ορισμένα λαξευτοί τάφοι ήταν εναρμονισμένοι με το περιβάλλον, ενώ άλλοι είναι επιβλητικοί ναοί που κάποτε ήταν έντονα βαμμένοι.Πέτρα, Ιορδανία - πηγή

Αν και πολλοί τέτοιοι τάφοι καταστράφηκαν ή χάθηκαν από σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, υπάρχουν πολλά ακόμα τέτοια οικοδομήματα, από το Al Khazneh στην αρχαία πόλη της Πέτρα στην Ιορδανία μέχρι το Blera κοντά στη Ρώμη στην αρχαία ετρουσκική Ιταλία.

Όρος των Ελαιών, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ - πηγή

Μια παρόμοια μορφή τάφων συναντά κανείς στην Ιερουσαλήμ και ονομάζεται kokh, που περιείχαν μια κεντρική περιοχή από την οποία μπορούσε κανείς να φτάσει σε πολλούς τάφους.

Dalyan, πόλη στην επαρχία των Μούγλων (Muğla) της Τουρκίας, ανάμεσα στην Μαρμαρίδα και την Μάκρη (πλέον Fethiye) - πηγή

Στους αρχαίους πολιτισμούς, ήταν κάτι κοινό να θάβονται πολλοί σε μια νεκρόπολη. Μια τέτοια νεκρόπολη υπάρχει στην αρχαία ελληνική πόλη της Λυκίας Μύρα (πλέον επαρχεία Αττάλεια της Τουρκίας).

Πέτρα, Ιορδανία - πηγή

Blera, Ιταλία - πηγή

Μύρα, Λυκία, σημερινή πόλη Demre στην Αττάλεια της Τουρκίας - πηγή

Μύρα, Λυκία, σημερινή πόλη Demre στην Αττάλεια της Τουρκίας - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου