Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Νοσοκόμες στην υπηρεσία της Coca-Cola: 10 Vintage διαφημίσεις


Οι νοσοκόμες χρησιμοποιούνται στις διαφημίσεις από τον 19ο αιώνα. Ίσως κάτι να έχει να κάνει με το επάγγελμα τους που το χρησιμοποιούν οι διαφημιστικές εταιρίες και έχει καλό αντίκτυπο στους καταναλωτές. Η Coca-Cola "είδε" τα προτερήματα τους και τις χρησιμοποίησε σε πολλές διαφημίσεις της. Βέβαια, σήμερα η Coca-Cola θεωρείται από πολλούς ανθυγιεινή, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την υγεία χρησιμοποιήθηκαν στις διαφημίσεις. Δείτε για παράδειγμα τους γιατρούς ή ακόμα και τον Άγιο Βασίλη να διαφημίζουν τσιγάρα!



Η Coke βγήκε στην αγορά με ιατρικές ιδιότητες. Ξεκίνησε με ιατρικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και υποτίθεται θεράπευε παθήσεις όπως διάφορα προβλήματα του νευρικού συστήματος, τον εθισμό στη μορφίνη και την ανικανότητα (Όταν το όπιο ήταν για τα νεογνά και η Bayer πουλούσε ηρωίνη). Στα 1880, ο φαρμακοποιός John Pemberton δημιούργησε την πρωτότυπη συνταγή, που περιείχε αλκοόλ και φύλλα κόκας. Όταν απαγορεύτηκε στην Ατλάντα το 1886, ο Pemberton αφαίρεσε το αλκοόλ και βελτίωσε την Coca-Cola. Η κόκα ήταν το κύριο συστατικό μέχρι και το 1903, όταν και αντικαταστάθηκε από την καφεΐνη.

Ο Pemberton δεν ήξερε πως να προωθήσει το προϊόν του. Ένας γραμματέας του, ονόματι Frank Mason Robinson, σκέφτηκε το όνομα και το έγραψε με την γραφή Spencerian (μια γραφή που άνθισε στις ΗΠΑ από το 1850 ως το 1925 και θεωρήθηκε ο Αμερικανός de facto τρόπος γραφής για την αλληλογραφία των επιχειρήσεων, πριν από την υιοθέτηση της γραφομηχανής), που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Ο Robinson ήταν αυτός που σκέφτηκε και το πρώτο διαφημιστικό σλόγκαν, "The pause that refreshes" (Η παύση που αναζωογονεί).

10. "Quality You Can Trust" (Ποιότητα που μπορείτε να εμπιστευτείτε)


9. "Coke on the Job Keeps Workers Refreshed!" (Η Coke στην δουλειά αναζωογονεί τους εργαζόμενους)


8. "Sign of Good Taste" (Δείγμα καλού γούστου)


7. "The Purity, the Wholesomeness, the Quality of Coca-Cola" (Η καθαρότητα, η υγιεινή, η ποιότητα των προϊόντων Coca-Cola)


6. "Something That Will Refresh You" (Κάτι που θα σας αναζωογονήσει)


5. "Drink Coca-Cola" (Πιείτε Coca-Cola)


4. "Merci Bien" (Σας ευχαριστώ)


3. "At Ease... For Refreshment" (Ανάπαυση ... για αναψυκτικό)


2. "Work Refreshed"


1. "You Trust Its Quality" (Εμπιστευθείτε την ποιότητα της)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου