Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Slab City, εκεί που ο κόσμος πάει για να ζήσει έξω από τον αστικό ιστό

 
Η αυτοσχέδια Σλαμπ Σίτι στην έρημο του Κολοράντο μπορεί να μην είναι λαμπερή, αλλά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι "σπίτι" για περισσότερους από 1.000 νομάδες -κάποιοι λένε μέχρι και 4.000.
 
 
 
Χτισμένη σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση 200 μίλια ανατολικά του Λος Άντζελες στη μέση της ερήμου Σονόρα της Καλιφόρνια, η Σλαμπ Σίτι δε διαθέτει πολλές σύγχρονες ανέσεις. Για την ακρίβεια, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα ή γλυκό νερό και οι κάτοικοί της πρέπει να τακτοποιούν μόνοι τους τα σκουπίδια και τα λήμματά τους.

Για όσους όμως αποκαλούν την κοινότητα "σπίτι", η Σλαμπ Σίτι προσφέρει κάτι πιο σημαντικό από την άνεση: την ελευθερία.
 
Η ίδρυση της πόλης
 

Η Σλαμπ Σίτι, που ονομάζεται και The Slabs, γεννήθηκε όταν οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν το στρατόπεδο Ντάνλαπ (Fort Dunlap), μια στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Niland. Το 1956, ο στρατός διέλυσε το στρατόπεδο αλλά άφησε πίσω τσιμεντένιες πλάκες. Αν και η περιοχή πέρασε επίσημα στην Καλιφόρνια, ήταν πολύ απομακρυσμένη και αφιλόξενη για να ασχοληθεί η πολιτεία.

Κάποια στιγμή, οι υπάλληλοι μιας χημικής εταιρείας που εργαζόταν κοντά στο Niland βρήκαν τις πλάκες και αποφάσισαν ότι ήταν το τέλειο μέρος για να χτίσουν έναν προσωρινό οικισμό κοντά στο εργοτάξιό τους. Τα μικρά τρέιλερ που έφεραν μαζί τους έγιναν οι απαρχές της νέας κοινότητας της Σλαμπ Σίτι.
 
Πίνακας ανακοινώσεων στην πόλη
 
Τις επόμενες δεκαετίες, στην αυτοσχέδια πόλη ήρθαν και άλλοι εκτός περιοχής και, μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι παραμένουν μια ετερόκλητη συλλογή από άτομα με μικρό εισόδημα, διαχειμαστές και ανθρώπους που αναζητούν τρόπο να ζήσουν εκτός δικτύου.

Σε αυτό το ξεχασμένο μέρος, δεν υπάρχουν φόροι ιδιοκτησίας, ούτε λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για άτομα που προσπαθούν να σώσουν κάτι από τη σύνταξή τους. Σήμερα, στους πιο δροσερούς χειμερινούς μήνες, ο πληθυσμός της πόλης φτάνει πάνω από 4.000 κατοίκους, ενώ καταφτάνουν άνθρωποι μέχρι και από τον Καναδά. Όταν αρχίζει η ζέστη του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στους 50οC, οι περισσότεροι επιστρέφουν στα σπίτια τους, αφήνοντας έναν μικρότερο, μόνιμο πληθυσμό, των περίπου 150 κατοίκων.

Η ζωή στην έρημο Σονόρα της Καλιφόρνια
 

Δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει κανείς κάτοικος της Σλαμπ Σίτι. Απλώς εμφανίζεται, βρίσκει ένα κομμάτι γης που δεν έχει διεκδικήσει κανείς άλλος και στήνει ένα τρέιλερ, μια παράγκα, μια καλύβα ή ένα βανάκι.

Όμως, η ζωή εκεί απαιτεί έναν κάποιο βαθμό αυτοδυναμίας. Οι πλησιέστερες δημόσιες παροχές -συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού- βρίσκονται στο Niland, λίγα μίλια μακριά. Οι κάτοικοι μοιράζονται ένα κοινό κοινό ντους που τροφοδοτείται από μια κοντινή ιαματική πηγή. Οπότε, οι περισσότεροι βασίζονται στη δική τους τεχνογνωσία για να χειριστούν τα υπόλοιπα. Αν κάποιος θέλει ηλεκτρική ενέργεια, πρέπει να στήσει ηλιακούς συλλέκτες, γεννήτριες και μπαταρίες. Ή μπορεί να προσλάβει τον "Solar Mike", έναν Slabber που πουλάει και εγκαθιστά ηλιακούς συλλέκτες από το τρέιλερ του από τη δεκαετία του 1980.
 

Περιστασιακά, η αστυνομία από το Niland περιπολεί την περιοχή και ανταποκρίνεται σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, η κοινότητα αστυνομεύεται μόνη της. Γι' αυτό και η ζωή στη Σλαμπ Σίτι απαιτεί την τήρηση ενός συγκεκριμένου κώδικα συμπεριφοράς. Ενώ η χρήση ναρκωτικών είναι συνηθισμένη, οι κάτοικοι λένε ότι περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές του καταυλισμού. Το πιο συνηθισμένο είδος εγκλήματος είναι η κλοπή. Συνήθως, δεν υπάρχουν αναφορές για βία ως απάντηση σε κάποιο έγκλημα, αλλά η κοινότητα αποφεύγει άτομα που είναι ύποπτα για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Όπως εξηγεί ένας Slabber, ο George Sisson, ο οποίος διαχειρίζεται ένα Airbnb στην κοινότητα, "Εδώ δεν μπλέκεις στα πόδια των άλλων, εκτός και αν σε κλέψουν".
 


Το πιο κοινό πρόβλημα που αναφέρουν οι άνθρωποι της κοινότητας είναι η βαρεμάρα, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι ζουν στη μέση της ερήμου. Κάποιοι βρίσκουν παρηγοριά στην απλή ζωή, ενώ άλλοι ψάχνουν μια κάποια απόδραση από τη μονοτονία, οπότε, η κοινότητα έχει κέντρο εκδηλώσεων, το The Range (φωτογραφίες πάνω), στο οποίο διοργανώνεται ένας ετήσιος χορός. Επιπλέον, σε μια σκηνή με ασύρματο router έχει στηθεί ένα internet cafe και οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιούν τη σύνδεση για να κατεβάσουν ταινίες, μουσική κλπ. -τη νύχτα που έκανε πρεμιέρα το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, η κοινότητα συγκεντρώθηκε για να το δει.
 


Η τέχνη είναι επίσης ένα σημαντικό μέρος της ζωής στη Σλαμπ Σίτι. Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα είναι το Salvation Mountain (φωτογραφίες πάνω), μια συλλογή από βράχους καλυμμένους με εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια λάτεξ και διακοσμημένος με μεγάλο σταυρό και θρησκευτικά μηνύματα. Είναι το έργο ζωής ενός από τους πιο διάσημους κατοίκους της πόλης, του Leonard Knight.
 
Ο Leonard Knight στο Salvation Mountain
 
Ο Knight ήξερε διάφορες τέχνες, από συγκόλληση μέχρι και ζωγραφική, και ήρθε στη Σλαμπ Σίτι από το Βερμόντ τη δεκαετία του 1980 με ένα αερόστατο. Αρχικά, το σχέδιό του ήταν να χρησιμοποιήσει την κοινότητα ως βάση για ένα διηπειρωτικό ταξίδι με αερόστατο. Όταν όμως το αερόστατο δεν σηκώθηκε ξανά, αποφάσισε να μείνει.
 
Ο Leonard Knight στο βανάκι του

Τις επόμενες δεκαετίες, έχτισε το Salvation Mountain ως μνημείο της πίστης του. Για τον Knight, η Σλαμπ Σίτι ήταν το τέλειο μέρος για να εξασκήσει τη φιλοσοφία με την οποία έζησε. "Αγαπήστε τον Ιησού και να είστε απλοί". Πέθανε το 2014, αλλά παρέμεινε μια σεβαστή προσωπικότητα στην κοινότητα.
 


Ένας άλλος σημαντικός χώρος είναι το East Jesus (φωτογραφίες πάνω), το οποίο λειτουργεί ως συλλογική τέχνης όπου οι κάτοικοι εκθέτουν τις δημιουργίες τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας το ιδανικό των κατοίκων για αυτοβιωσιμότητα.
 
Η λεγόμενη Εκκλησία του Διαφωτισμού (Church of Enlightenment) στην πόλη
 
Οι νομικές προκλήσεις
 
Art installation στη Σλαμπ Σίτι
 
Για μια κοινωνία που υπάρχει εδώ και καιρό στα εξωτερικά άκρα του νόμου, το μέλλον δεν φαίνεται καθόλου βέβαιο. Το 2015, η πολιτεία της Καλιφόρνια σκέφτηκε να μοιράσει τη γη στην οποία βρίσκεται η κοινότητα και να την πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Αν και τίποτα δεν προέκυψε τίποτα, έδειξε πόσο εύθραυστη ήταν η κοινότητα.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους να ανησυχούν ότι οι μέρες της Σλαμπ Σίτι είναι μετρημένες και μαζί της βλέπουν το πιθανό τέλος του "τελευταίου ελεύθερου μέρους στην Αμερική".
 

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου