Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Star Trail και αστραπές σε μια φωτογραφία τραβηγμένη από τον ISS

 
Ο αστροναύτης και φωτογράφος της NASA Donald Pettit δημοσίευσε πρόσφατα μερικές από τις φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
 
 

Ο Pettit μοιράστηκε την εικόνα με τίτλο "Lightning Bugs", την οποία τράβηξε ενώ βρισκόταν στο διάστημα στην Expedition 30, μια μακράς διάρκειας αποστολή του ΔΔΣ, το 2012.

"Είναι μια έκθεση 15 λεπτών που έγινε με stacking μεμονωμένων εκθέσεων 1 λεπτού", γράφει ο Pettit στο Reddit. "Στην φωτογραφία, τα αστέρια κάνουν τοξωτά μονοπάτια στο βαθύ διάστημα, ενώ μια τεράστια καταιγίδα χτυπά τη Γη από κάτω, όπως φαίνεται από τις αστραπές από κάτω", προσθέτει. "Η ατμόσφαιρα ανάμεσά τους λάμπει πράσινη με αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ατμοσφαιρική φωταύγεια (airglow), το οποίο έχει διαφορετικό μηχανισμό διέγερσης από το σέλας".

Η ατμοσφαιρική φωταύγεια είναι η ασθενής εκπομπή φωτός από την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη και κάνει τον νυχτερινό ουρανό να μην είναι εντελώς σκοτεινός. Μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των επίγειων οπτικών τηλεσκοπίων, κάτι που είναι ένας λόγος για τον οποίο διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το τηλεσκόπιο James Webb, μπορούν να βλέπουν μακρύτερα στο διάστημα και να απεικονίζουν πολύ πιο αμυδρά αντικείμενα.
 
Ο Pettit, σαν δεινός αστροφωτογράφος που είναι, δημοσίευσε και μια long-exposure έκθεση με φακό fisheye της Γης από το εσωτερικό του θόλου, μια μονάδα παρατηρητηρίου που συνδέεται με τον ΔΔΣ.
 

"Τα φώτα της πόλης είναι οι πορτοκαλί ραβδώσεις και τα star trail που δείχνουν την περιστροφή της Γης είναι ορατά κάτω αριστερά, σχηματίζοντας μια εικόνα που θυμίζει σφαίρα", γράφει ο Pettit. "Η αστροφωτογραφία μπορεί να βρει συναρπαστικούς τρόπους για να συνδυάσει τόσο την επιστήμη όσο και την τέχνη", προσθέτει. 

Ο Pettit είναι βετεράνος τριών διαστημικών πτήσεων και έχει καταγράψει πάνω από 370 ημέρες στο διάστημα που περιλαμβάνει πάνω από 13 διαστημικούς περιπάτους. Είναι δεινός φωτογράφος, που τραβάει εντυπωσιακές φωτογραφίες του διαστήματος. Εκτιμά την τέχνη αλλά και την επιστήμη.

από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου