Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η Μαγική Σφαίρα του Ήλιου

 
Η μυστικιστική σφαίρα που είναι καλυμμένη με περίεργα σύμβολα πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε σε αρχαιοελληνικές μαγικές τελετουργίες.
 
 
 
Τα ουράνια σύμβολα που καλύπτουν αυτή την περίεργη σφαίρα μαγεύουν τη φαντασία.

Η μεγάλη μαρμάρινη σφαίρα βρέθηκε το 1866 στο Θέατρο του Διονύσου, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Πιστεύεται ότι η περίεργη σφαίρα δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου αιώνα μ.Χ.
 

Δεν είναι γνωστά πολλά για την παράξενη σφαίρα. Επειδή βρέθηκε θαμμένη κοντά στο Θέατρο του Διονύσου -ένα μέρος όπου γίνονταν μονομαχίες και διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις- πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε μαγικά τελετουργικά από κάποιους που ήλπιζαν να κερδίσουν.
 

Τα σκαλίσματα που κοσμούν τη σφαίρα είναι μυστηριώδη και μυστικιστικά. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ανθρώπινη φιγούρα είναι μια απεικόνιση του θεού Ήλιου ως Κοσμοκράτορας. Κάθεται σε θρόνο κάτω από αψίδα και κρατά μαστίγιο και τρεις αναμμένους πυρσούς. Οι σκύλοι στα πόδια του πιθανότατα συμβολίζουν τους αστερισμούς του Κυνός: τον Σείριο και τον Προκύωνα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια της σφαίρας υπάρχουν αστρικά, μαγικά, αλχημιστικά και γεωμετρικά σύμβολα, αλληγορικές παραστάσεις ζώων, αριθμοί και ακατανόητες επιγραφές, πιθανότατα επικλήσεις στον Ήλιο. Μόνο μια λέξη, χαραγμένη σε έναν από τους πέντε τεμνόμενους κύκλους, διαβάζεται: ΑΙΘΗΡ, το πρώτο από τα πέντε στοιχεία της φύσης (αιθέρας, γη, νερό, αέρας, φωτιά).

από: atlas obscura με πληροφορίες από: the acropolis museum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου