Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 342 (-6)


 
 
Νήσος Πρώτη: Το πιο μυστηριώδες νησί της Ελλάδας
 

Στην Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα απέναντι από την Μαραθόπολη και πολύ κοντά στους Γαργαλιάνους βρίσκεται η Νήσος Πρώτη. Ένα ακατοίκητο νησάκι που όμως κρύβει πιθανότατα ένα τεράστιο μυστικό.
Σε έναν από τους μικρούς του κόλπους βρίσκονται εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα μυστηριώδη μηνύματα χαραγμένα επάνω στους βράχους. Κάποιοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για σημειώσεις που αφορούν έναν τεράστιο πειρατικό θησαυρό. Άλλοι πως πρόκειται για μηνύματα που σκάλιζαν πριν από χιλιάδες χρόνια ναυτικοί προκειμένου να έχουν καλές θάλασσες και τέλος κάποιοι μιλάνε για μεταφυσικά μηνύματα αγνώστου προελεύσεως.

Το χωριό των Ιωαννίνων που η θέα του θυμίζει πτήση με αεροπλάνο. Στην κατοχή το αιματοκύλισαν οι Ναζί
 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη από άγνωστους αλλά πανέμορφους καταρράκτες. Στην Ήπειρο μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλούς τέτοιους. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Χρυσή αμμουδιά χιλιομέτρων ούτε μία ώρα από την Αθήνα
 

Κάποιες φορές ο παράδεισος είναι κοντά μας και εμείς ούτε καν το περιμένουμε.
Με μόλις 10 ευρώ βενζίνη και ούτε μία ώρα από τις παρυφές της Αθήνας, μπορείτε να βρεθείτε στον παράδεισο. Σπάνιο δάσος κουκουναριάς (είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα), άνω των 3 χιλιομέτρων χρυσής αμμουδιάς και ρηχά, τιρκουάζ νερά συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό πολύ κοντά στην Αθήνα. Πετάμε και στην ουσία ξανανακαλύπτουμε την παραλία του Σχοινιά με τη ματιά από ψηλά, υπό νέα οπτική. Μερικά στοιχεία για την περιοχή:
Ο Σχοινιάς ή Σχινιάς είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και μικρός οικισμός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, στην παράκτια ζώνη, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής. Στην περιοχή του Σχοινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Στον Σχοινιά επίσης υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα (ο Σχοινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα και το δάσος Κουκουναριάς στη Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα, τα οποία φέρουν το σπάνιο είδος πεύκου Κουκουναριάς Pinus Pinea).  Η παραλία του Σχινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια.
Στην περιοχή του Σχοινιά δημιουργήθηκε το κωπηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, χωρητικότητας 14.000 θέσεων.
Στο δυτικότερο άκρο της παραλίας του Σχοινιά τοποθετείται το μέρος όπου διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα, ενώ κοντά σε αυτή την περιοχή (περίπου 4 χλμ.) βρίσκεται και ο Τύμβος του Μαραθώνα.
Η παραλία του Σχοινιά είναι δημοφιλής για καλοκαιρινά μπάνια, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα ταινιών (π.χ. το 1971 στην ταινία Κατάχρησις εξουσίας με τον Νίκο Κούρκουλο, όπου στον Σχοινιά διαδραματίζεται το φινάλε της ταινίας και το 2008 στην ταινία Ι4 - Λούφα και απαλλαγή, όπου το στρατόπεδο στο ακριτικό νησί της πλοκής, βρίσκεται στο δάσος του Σχοινιά)
Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου λάτρευε την παραλία του Σχοινιά και πολλές φορές ξεκινούσε την ημέρα του με ένα κολύμπι εκεί, πολύ νωρίς το πρωί πριν πάει στο γραφείο του.
 
 
Ευρυτανία: Απαράμιλλες οι φυσικές ομορφιές της
 

Τόπος ορεινός στο σύνολό του, η Ευρυτανία, κομμάτι της Ρούμελης, συναρπάζει τους ταξιδιώτες με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της, τις μοναδικές χρωματικές συνθέσεις και εναλλαγές. - στο: tovima.gr
 
 
Πού βρίσκεται η ομορφότερη ορεινή διαδρομή στην Ελλάδα;
 

Για τους ταξιδιώτες που θέλουν να απολαύσουν ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο με... μπόλικο βουνό, υπάρχει μια διαδρομή που διεκδικεί τον τίτλο της ωραιότερης στην Ελλάδα. - στο: carandmotor.gr
 
 
Ο Μανιάτης θαλασσοπόρος που έκανε το γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο για ένα στοίχημα
 

Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους του 20ού αιώνα: του Πέτρου Αραπάκη από τη Μάνη. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου