Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Το κάστρο του νησιού Τρακάι στην Λιθουανία


Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το κάστρο μεγάλωσε για να περικλείει ολόκληρο το νησί.
 
 

28 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, το Βίλνιους, βρίσκεται η ιστορική πόλη Τρακάι, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Galvė. Κοντά στο Τρακάι, κάπου γύρω στον 13ο αιώνα χτίστηκε το πρώτο κάστρο και τις επόμενες δεκαετίες η πόλη γνώρισε τεράστια ανάπτυξη και την κατασκευή ενός δεύτερου κάστρου, που έγινε γνωστό ως το Κάστρο της Χερσονήσου. Τέλος, κατασκευάστηκε ένα τρίτο που σήμερα είναι γνωστό ως Κάστρο του Νησιού.
 
Φωτογραφία από το 1870-1880 περίπου - πηγή
 
Στα τέλη του 14ου αιώνα, πάνω σε ένα μικρό νησί στη λίμνη Galvė, ακριβώς έξω από την ακτή του Τρακάι, χτίστηκε το Κάστρο του Νησιού Τρακάι αλλά πολιορκήθηκε και καταστράφηκε από τους Τεύτονες Ιππότες το 1377. Μετά την επισκευή του, το κάστρο επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό και επεκτάθηκε για να προστατεύει ολόκληρο το νησί. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα, το κάστρο έχασε τη στρατηγική του σημασία, καθώς βρισκόταν εντός της επικράτειας του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Αρχικά, μετατράπηκε σε αρχοντική κατοικία, με νέες τοιχογραφίες και διακοσμήσεις, και έπειτα σε φυλακή.
 




Τον 17ο αιώνα, αφού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και παρέμεινε ερειπωμένο μέχρι τον 20ο αιώνα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται σχέδια για την επισκευή του. Μετά από εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης μεταξύ του 1950 και του 1960, το κάστρο επέστρεψε στο μεγαλείο του 15ου αιώνα. Σήμερα, οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν τη γραφική τοποθεσία του και να επισκεφθούν το ιστορικό μουσείο μέσα στο κάστρο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου