Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα άλλοτε πολυτελές, σήμερα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στις ιταλικές Άλπεις


Με όλη τη γοητεία του Grand Budapest Hotel και το απόκοσμο κενό του Overlook Hotel, ένα κάποτε μεγαλόπρεπο ξενοδοχείο, σήμερα παρακμάζει σε μια βουνοκορφή πάνω από το Βαρέζε της Ιταλίας.
 
 
 
Το 1910, σε μια εποχή που ο τουρισμός στο Βαρέζε της Ιταλίας ήταν σε άνοδο, χτίστηκε το 200 δωματίων Grand Hotel Campo dei Fiori ως ένα πολυτελές "αδερφάκι" του μικρότερου Palace Hotel. Τα περίχωρά του έδιναν έναν αέρα πολυτελούς απομάκρυνσης από τον κόσμο, καθώς, για να φτάσει κανείς στο ξενοδοχείο στην κορυφή του βουνού, έπρεπε να μπει σε ένα απότομο τελεφερίκ -το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα. Τελικά, τελεφερίκ από το Μιλάνο, το Κόμο, τη λίμνη Ματζόρε, ακόμη και από τη γειτονική Ελβετία κατέληγαν στο λαμπερό ξενοδοχείο.
 


Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα art nouveau Giuseppe Sommaruga. Τα δωμάτιά του συναγωνίζονταν σε ομορφιά τη θέα στο βουνό. Γαργκόιλ από σφυρήλατο σίδερο στόλιζαν μπαλκόνια και τα ελικοειδή μονοπάτια του κήπου φωτίζονταν από λάμπες αερίου.
 

Τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο από εκλεκτούς επισκέπτες. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έκαναν κακό στις επιχειρήσεις, αλλά ο τουρισμός στο Βαρέζε ανέκαμψε. Ωστόσο, τις επόμενες δεκαετίες όλο και λιγότεροι ήθελαν να μείνουν στο παλιό ξενοδοχείο στο βουνό.
 


Το ξενοδοχείο έκλεισε το 1968. Παρά τις διάφορες προσπάθειες να ανοίξει ξανά, παρέμεινε κλειστό και ως επί το πλείστον εγκαταλελειμμένο. Στη δεκαετία του '80 εγκαταστάθηκαν κεραίες στην οροφή του ιστορικού κτηρίου. Αυτό χάλασε την εμφάνιση του παλιού ξενοδοχείου, αλλά η εκμίσθωση της ταράτσας επέτρεψε στους ιδιοκτήτες να το συντηρήσουν.
 



Μέχρι πρόσφατα, το ξενοδοχείο ανήκε στην οικογένεια Castiglioni που, όλα αυτά τα χρόνια, απασχολούσε επιστάτες -οι οποίοι έχουν το προνόμιο να ζουν με τις οικογένειές τους στο ξενοδοχείο- για να το συντηρούν. Οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάζουν από έξω ενώ κάνουν πεζοπορία στο πάρκο ή να το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας γιορτής των Άλπεων, προς τιμή των παραδοσιακών ορειβατών της Ιταλίας.
 


 
Το 2016, το ξενοδοχείο πουλήθηκε σε έναν ιδιωτικό όμιλο που ανήκε σε έναν πρώην πολιτικό. Αν και δεν έχουν δημοσιευτεί σχέδια για την ανάπλαση του ξενοδοχείου, ο όμιλος ανέφερε ότι το κτήριο χρειάζεται εκτεταμένες εργασίες (για παράδειγμα, δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο).
 

Για τους λάτρεις των κινηματογραφικών σκηνικών, στο ξενοδοχείο γυρίστηκαν σκηνές για ένα ριμέικ του 2017 της κλασικής ταινίας τρόμου Suspiria του 1977.
 
 
από: atlas obscura , φωτογραφίες από: nssmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου