Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι του κόσμου βρίσκεται στην Σαραγόσα

 
Η σκιά του Reloj Solar Multicaja-Saragoza ξεπερνάει τα 485 μέτρα σε μήκος.
 
 

Στο νότιο άκρο του Parque de Oriente στη Σαραγόσα της Ισπανίας, βρίσκεται το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στον κόσμο. Ο γνώμονάς του -η ακίδα στο κέντρο ενός ηλιακού ρολογιού που δείχνει την ώρα ρίχνοντας σκιά- έχει μήκος 46 μέτρα και έχει ύψος περισσότερο από 30 μέτρα.
 

Το Reloj Solar Multicaja-Saragoza είναι ένα οριζόντιο ρολόι που αποτελείται από έναν γνώμονα και μια ωρολογόπλακα σε σχήμα τόξου που είναι ενσωματωμένο στον πεζόδρομο. Σχεδιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Juan Antonio Ros, ο οποίος άρχισε να εργάζεται για το έργο το 2006. Δύο χρόνια αργότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαραγόσα ενέκρινε το έργο και εγκαταστάθηκε σε έναν χώρο στο Parque de Oriente. Ο γνώμονας εγκαταστάθηκε στο πάρκο το 2009, αλλά το πλακόστρωτο σχέδιο που σχηματίζει την πλάκα των ωρών ολοκληρώθηκε το 2011.
 

Όταν ολοκληρώθηκε, το ηλιακό ρολόι της Σαραγόσα έγινε το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το πέτρινο Jantar Mantar (φωτογραφία πάνω) στην Τζαϊπούρ της Ινδίας, το οποίο δημιουργήθηκε γύρω στο 1730 και ο γνώμονάς του έχει ύψος 27 μέτρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου