Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Tommy DeSimone, ο ψυχωτικός γκάνγκστερ που υποδύθηκε ο Joe Pesci στο Goodfellas - Μέρος 1ο

O Ρέι Λιότα ως Henry Hill, o Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως James "Jimmy the Gent" Conway (Jimmy Burke), ο Πολ Σορβίνο ως Paul "Paulie" Cicero (Paul Vario) και ο Τζο Πέσι ως Tommy DeVito (Tommy DeSimone)
 
Στην ταινία του 1990 "Τα καλά παιδιά" (Goodfellas), ο Τόμι ΝτεΒίτο που υποδύθηκε ο Τζο Πέσι είναι εντελώς ψυχοπαθής. Όπως αποδείχθηκε, στην πραγματική του ζωή, ο Tommy DeSimone ήταν ακόμα πιο τρελός.

 
 
Συχνά, "Τα καλά παιδιά" θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες για την Μαφία που έγιναν ποτέ. Εν μέρει, σε αυτό προσφέρει και ο χαρακτήρας του Τζο Πέσι, ο Τόμι ΝτεΒίτο. Ο ΝτεΒίτο μπορεί να είναι γοητευτικός και να γελάει συχνά, αλλά είναι επίσης πάντα έτοιμος να ξεσπάσει με μια δολοφονική οργή ανά πάσα στιγμή. Είναι ψυχοπαθής με αψύ ιδιοσυγκρασία που προκαλεί.

"Τα καλά παιδιά" βασίζεται στην πραγματική ιστορία του μαφιόζου Χένρι Χιλ (Henry Hill). Και ενώ πολλές ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες παίρνουν ελευθερίες με τους χαρακτήρες, ο χαρακτήρας του Πέσι είναι μια αρκετά πιστή αναπαράσταση ενός αληθινού και τρομακτικού μαφιόζου, του Τόμι "Two Guns" ΝτεΣιμόν.

Δημιουργώντας τον γκάνγκστερ
 
Ο Tommy DeSimone 
 
Ο ΝτεΣιμόν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη περιτριγυρισμένος από επιρροές της μαφίας. Ο θείος και ο παππούς του ήταν και οι δύο σημαντικές προσωπικότητες του οργανωμένου εγκλήματος και τα αδέρφια του κατέληξαν να γίνουν συνεργάτες της οικογένειας Γκαμπίνο. Ο ΝτεΣιμόν ακολούθησε το παράδειγμά τους και ξεκίνησε από νωρίς την εγκληματική ζωή, μπαίνοντας στην ομάδα του μαφιόζου της οικογένειας Λουτσέζε (Lucchese), Πολ Βάριο (Paul Vario).

Μέσω του Βάριο, ο ΝτεΣιμόν γνώρισε τον Χένρι Χιλ και μαζί, εργάστηκαν σε μια σειρά από εγκληματικά σχέδια. Η πειρατεία φορτηγών και η περίφραξη των εμπορευμάτων ήταν ένα από τα αγαπημένα τους. Ο ΝτεΣιμόν είχε μια ασυνήθιστη συνήθεια να κουβαλά το όπλο του σε αυτές τις πειρατείες μέσα σε μια χάρτινη σακούλα. Σύμφωνα με τον Χιλ, "Έμοιαζε σαν να σου έφερνε σάντουιτς, αντί για το 38άρι".

Ο ΝτεΣιμόν δε δίσταζε να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Υποτίθεται ότι στα 17 του διέπραξε τον πρώτο του φόνο. Ενώ περπατούσε με τον Χιλ στον δρόμο, είδε έναν εντελώς άγνωστο να κάνει βόλτα μπροστά του. Γύρισε στον Χιλ και είπε, "Χένρι, κοίτα", και πυροβόλησε τον άνδρα εν ψυχρώ.

Ανεξάρτητος και βίαιος
 
Οι φωτογραφίες της σύλληψης του Henry Hill και του Paul Vario
 
Αυτό το είδος παρορμητικής βίας θα τον ακολουθούσε και θα τον έβαζε σε μπελάδες αργότερα σε ένα περιστατικό που παρουσιάστηκε στην ταινία. Σύμφωνα με τον Χιλ, η ομάδα έκανε ένα πάρτι για τον William "Billy Bats" Bentvena, έναν φτασμένο άντρα της οικογένειας Γκαμίνο που μόλις είχε αποφυλακιστεί.

Στο πάρτι, ο Bentvena έπεσε πάνω στον ΝτεΣιμόν και έκανε ένα σχόλιο για το γεγονός ότι ο ΝτεΣιμόν, παρά το ότι ήταν νέος, φορούσε γυαλιστερά παπούτσια. Ήταν ένα αστείο, αλλά ο ΝτεΣιμόν δεν ήταν ο τύπος του ανθρώπου με τον οποίο ήθελες να αστειευτείς.

Εφ' όρου ζωής, ο ΝτεΣιμόν είχε σοβαρό σύμπλεγμα κατωτερότητας. Ο αδελφός του ήταν πληροφοριοδότης του FBI, πράγμα που σήμαινε ότι ο ίδιος ένιωθε πάντα την ανάγκη να αποδείξει ποιος ήταν. Ήθελε τον σεβασμό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ειδικά από άλλους γκάνγκστερ.

Το αστείο του Bentvena ερέθισε τον οξύθυμο χαρακτήρα του ΝτεΣιμόν. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αυτός και η ομάδα του τον εντόπισαν και τον δολοφόνησαν άγρια. Όπως και στην ταινία, η ομάδα του ΝτεΣιμόν τον βοήθησε να θάψει το σώμα, σταματώντας στο σπίτι της μητέρας του με το σώμα ακόμα στο πορτμπαγκάζ.

Σε ένα άλλο περιστατικό που και αυτό παρουσιάστηκε στην ταινία, η βίαιη παρόρμησή του είχε θανατηφόρες συνέπειες για τον Michael "Spider" Gianco. Ο Gianco ήταν ένας νεαρός συνεργάτης της μαφίας που δούλευε ως μπάρμαν όταν ξέχασε το ποτό του ΝτεΣιμόν. Ο γκάνγκστερ έβγαλε γρήγορα το όπλο του και τον πυροβόλησε στο πόδι, αφού του ζήτησε να χορέψει για εκείνον.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Gianco έπεσε ξανά πάνω στον ΝτεΣιμόν, αυτή τη φορά φορώντας γύψο στα πόδια. Όταν ο γκάνγκστερ άρχισε να κοροϊδεύει τους γύψους, ο Gianco τον έβρισε. Ο ΝτεΣιμόν ήταν έτοιμος να μην ασχοληθεί, μέχρι που ένας άλλος μαφιόζος του είπε ότι έγινε μαλακός. Θέλοντας για άλλη μια φορά να αποδείξει ποιος ήταν, ο ΝτεΣιμόν πυροβόλησε τον Gianco τρεις φορές στο στήθος.

Η "Ληστεία της Λουφτχάνσα"
 
Υπάλληλος της Lufthansa δείχνει στους πράκτορες του FBI το μέρος που βρισκόταν δεμένοι ο ίδιος και άλλοι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της ληστείας
 
Παρά -ή ίσως και λόγω- της βαρβαρότητάς του, ο ΝτεΣιμόν παρέμεινε σημαντικό μέρος της ομάδας του Βάριο. Όταν ο γκάνγκστερ Jimmy Burke χρειάστηκε κάποιον για να τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία των ΗΠΑ, συμπεριέλαβε στο σχέδιό του και τον ΝτεΣιμόν.

Οι τρεις τους -Burke, Χιλ και ο ΝτεΣιμόν- πραγματοποίησαν την περιβόητη "Lufthansa Heist", κλέβοντας σχεδόν 6.000.000 δολάρια από το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη. Τις επόμενες εβδομάδες, ο ΝτεΣιμόν σκότωσε οποιονδήποτε μπορούσε να συνδέσει τον Burke με τη ληστεία.

Λίγες εβδομάδες μετά τη ληστεία, ο ΝτεΣιμόν είχε τα νέα που περίμενε σχεδόν σε όλη του τη ζωή. Θα "ονομαζόταν" και θα γινόταν κάποιος που οι άλλοι μαφιόζοι έπρεπε να σέβονται.

Η αλήθεια ήταν ότι έμπαινε σε μια παγίδα. Κάποιος, πιθανότατα ο Πολ Βάριο, αποκάλυψε στην οικογένεια Γκαμπίνο ότι ο ΝτεΣιμόν είχε δολοφονήσει τον Bentvena. Σύμφωνα με τον κώδικα της μαφίας, η δολοφονία ενός φτασμένου χωρίς άδεια σήμαινε θάνατο.

Το τέλος του "Two Guns"
 
Ο θάνατος του Tommy DeVito στο Goodfellas
 
Τον Ιανουάριο του 1979, ο ΝτεΣιμόν εξαφανίστηκε. Έκτοτε δεν εθεάθη ποτέ και, το 1990, κηρύχθηκε νομικά νεκρός. Επισήμως κανείς δεν ξέρει τι του συνέβη.

Σύμφωνα όμως με διάφορες πηγές μέσα από τη μαφία, δολοφονήθηκε ως εκδίκηση για τη δολοφονία του Bentvena. Ο Χιλ υποστηρίζει ότι ο Jon Gotti, ο μελλοντικός νονός της οικογένειας Γκαμπίνο, σκότωσε τον ΝτεΣιμόν. Σύμφωνα με έναν άλλο μαφιόζο που ισχυρίστηκε ότι ήταν παρόν, ο θάνατός του ήταν αργός και επώδυνος.

Αν αυτές οι μαρτυρίες είναι αληθινές, τότε, πιθανότατα, το σώμα του Τόμι ΝτεΣιμόν είναι θαμμένο σε ένα από τα "νεκροταφεία της μαφίας" στα περίχωρα της Νέας Υόρκης.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου