Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Το μεγαλύτερο ξύλινο παγκάκι του κόσμου


Βρίσκεται στον περίπατο La Treille στην Γενεύη της Ελβετίας.
 
 
 
Πίσω από το δημαρχείο της Γενεύης βρίσκεται το La Treille Park, μια ηλιόλουστη πλατεία, της οποίας η περίμετρος περιβάλλεται από -αναμφίβολα- το μεγαλύτερο ξύλινο παγκάκι στον κόσμο. Κατασκευασμένο το 1767, το παγκάκι έχει μήκος 129 μέτρα περίπου και είναι κατασκευασμένο από 180 ξύλινες σανίδες.
 
 
Ο τίτλος για το μακρύτερο παγκάκι του κόσμου είναι -προφανώς- ένα βραβείο ιδιαίτερα περιζήτητο, καθώς, πολλές χώρες ισχυρίζονται ότι διαθέτουν το μακρύτερο κάποιου είδους. Για παράδειγμα, η Ισπανία λέει ότι είναι το δικό της στην Βαρκελώνη -που είναι εμπνευσμένο από τον Γκαουντί, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι είχε το μακρύτερο ζωγραφισμένο -πριν σπάσει σε 100 κομμάτι και απλωθεί σε όλη τη Μόσχα-, ενώ η Γαλλία ισχυρίζεται ότι έχει το μακρύτερο από σκυρόδεμα στην πόλη της Μασσαλίας -με θέα στη θάλασσα.
 
 
Ανεξάρτητα από το ποιο πραγματικά έχει τον τίτλο, αναμφίβολα το ελβετικό παγκάκι είναι ένα καλό μέρος για να χαλαρώσει κανείς και να απολαύσει τη θέα των βουνών Salève και Jura κάτω από τη σκιά των καστανιών, και ειδικότερα όταν οι καστανιές ανθίζουν, καθώς, όπως λέγεται, η πρώτη άνθιση της καστανιάς αναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης στη Γενεύη.
 
 
Ο περίπατος Treille δημιουργήθηκε το 1515. Αρχικά, ήταν σχεδιάστηκε ως μια πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της άμυνας των γειτονικών κτιρίων της κυβέρνησης της Γενεύης και πήρε το όνομά της από τις σπαλιέρες με αμπέλια που υπήρχαν στην περιοχή εκείνη την εποχή, τότε που η Γενεύη είχε περίπου -ακόμη καθολικούς- 12.000 κατοίκους. Το 1555, στον περίπατο εγκαταστάθηκαν κανόνια με που ήταν στραμμένα προς τα προάστια και τη γύρω ύπαιθρο. Τα πρώτα δέντρα -φασκόμηλο, καρυδιές και μουριές- φυτεύτηκαν το 1558, που πλέον παρέχουν σκιά στους περιπατητές -που πλέον είναι Προτεστάντες. Στις αρχές του 18ου αιώνα φυτεύτηκαν φιλύρες (lime tree). Για σχεδόν 200 χρόνια, ο πεζόδρομος ήταν αδιέξοδο. Οι δύο ράμπες στα άκρα του οροπεδίου τοποθετήθηκαν το 1706 για όσους κατέβαιναν την πλευρά του Salève, το 1711 για όσους πήγαιναν προς το Porte de Neuve. Οι πρώτες καστανιές φυτεύτηκαν το 1721 και αποτέλεσαν ένα νέο είδος στη Γενεύη.
 
 
Το La Treille παρέμεινε μέχρι την καταστροφή των οχυρώσεων στη δεκαετία του 1850 και την ανάπτυξη του Parc des Bastions, του ομορφότερου περιπάτου στη Γενεύη.
 
από: atlas obscura με πληροφορίες από: geneve.ch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου