Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ

Ο Τζίμι Χέντριξ στο φεστιβάλ Isle of Wight τον Αύγουστο του 1970, εβδομάδες πριν πεθάνει. Ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην Αγγλία
 
Από τις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 που ο Τζίμι Χέντριξ βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, ο θάνατός του παρέμεινε μυστήριο. Ήταν ατύχημα, αυτοκτονία ή προμελετημένος;
 
 
 
Μισό αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα της 18ης Σεπτεμβρίου του 1970, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση ως προς το τι πραγματικά συνέβη. Ο Τζίμι Χέντριξ, που πέθανε ανεξήγητα στον ύπνο του σε ηλικία 27 χρονών -και μπήκε στο επονομαζόμενο "κλαμπ των 27"-, πυροδότησε ερωτήματα και επίμονες φήμες.
 
Ο Χέντριξ πέρασε τη νύχτα πριν από το θάνατό του πίνοντας κρασί και καπνίζοντας χασίς με την σύντροφό του, Μόνικα Ντάνεμαν. Το ζευγάρι έφυγε από το διαμέρισμά του στο Λονδίνο στο ξενοδοχείο Samarkand στο Νότινγκ Χιλ για να παρευρεθεί σε ένα πάρτι που διοργάνωσαν οι επιχειρηματικοί συνεργάτες της τραγουδίστριας και επέστρεψαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Το επόμενο πρωί, ο Χέντριξ ήταν νεκρός, έχοντας πάθει ασφυξία από τον εμετό του, αφού είχε καταναλώσει πάρα πολλά υπνωτικά χάπια, πιθανότατα από ατύχημα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η αυτοψία. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Χέντριξ, απογοητευμένος από τη μουσική βιομηχανία, αυτοκτόνησε. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δολοφονήθηκε από τον μάνατζέρ του, τον Μάικ Τζέφερι, για το επικερδές συμβόλαιο ασφάλισης ζωής του -το οποίο άξιζε εκατομμύρια.

Η ροκ προσωπικότητα
 
Ο 19χρονος Χέντριξ ενώ υπηρετούσε στην 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ το 1961
 
Ο Τζίμι Χέντριξ γεννήθηκε ως Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. Από νωρίς, γοητεύτηκε από τη μουσική. Αργότερα ο πατέρας του ανέφερε το γεγονός ότι κάποια στιγμή, σκόνταψε σε μια σκούπα στο δωμάτιο του Τζίμι που την χρησιμοποιούσε ως κιθάρα για να εξασκείται. Πήρε την πρώτη του κιθάρα στα 11 και στα 13 του, μπήκε στο πρώτο του συγκρότημα.

Οι πρώτοι φίλοι του Χέντριξ τον περιέγραψαν ως ντροπαλό και χωρίς μεγάλη σκηνική παρουσία, και έμειναν έκπληκτοι όταν τον είδαν να εκτοξεύεται στα ύψη ως ο θρασύτατος ροκ σταρ που θα γινόταν αργότερα.

Παράτησε το λύκειο και κατετάγη στον στρατό των ΗΠΑ. Όσο ήταν στον στρατό, βρήκε έναν τρόπο να διατηρήσει την αγάπη του για τη μουσική και γνώρισε τον μπασίστα Μπίλι Κοξ, με τον οποίο συνεργάστηκαν σχηματίζοντας τους King Casuals, οι οποίοι έπαιζαν σε τοπικά κλαμπ.
 
Στις 11 Ιανουαρίου του 1962, ο Χέντριξ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, αλλά ο χαρακτήρας του προκαλούσε δυσαρέσκεια στους ανωτέρους του, με την χαλαρή αντιμετώπιση των καθηκόντων του να του προκαλεί συχνά προβλήματα. Στις 29 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, αποστρατεύτηκε λόγω ακαταλληλότητας -ο ίδιος δήλωσε ότι η αποστράτευση του ήλθε μετά από στραμπούληγμα του αστραγάλου του κατά την 26η πτώση του με αλεξίπτωτο.
 
Στο Woodstock το 1969

Μετά την αποστρατεία του, ο Χέντριξ άρχισε να περιοδεύει και να παίζει με μεγάλα ονόματα όπως ο Little Richard, η Jackie Wilson και ο Wilson Pickett, ηλεκτρίζοντας το κοινό με το ταλέντο, την ενέργεια και την ικανότητά του. Από τις πιο διάσημες παραστάσεις του ήταν το "The Star-Spangled Banner" στο Woodstock το 1969.

Ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του Χέντριξ είναι το "Purple Haze", ένα κομμάτι που γενικά πιστεύεται ότι αφορά τη χρήση ναρκωτικών που, για κάποιους, προμηνύει τον πρόωρο θάνατό του. Ένα χρόνο πριν πεθάνει, ο Χέντριξ δικάστηκε στο Τορόντο του Καναδά για κατοχή ηρωίνης και χασίς, αλλά δεν καταδικάστηκε ποτέ. Αν και παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση LSD, μαριχουάνας, χασίς και κοκαΐνης, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε χρήση ηρωίνης. Μετά τη δίκη του δήλωσε ότι "Αυτό που πιστεύω πραγματικά είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να σκέφτεται ή να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να μην βλάπτει κάποιον άλλο".

Πώς πέθανε ο Τζίμι Χέντριξ;
 
Την ημέρα πριν πεθάνει, η φίλη του Χέντριξ, Ντάνεμαν, τον φωτογράφισε με την κιθάρα του, την "Black Beauty" όπως την αποκαλούσε
 
Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι κάποιος έκανε κακό στον Χέντριξ και το έκανε να μοιάζει με υπερβολική δόση, πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς έχουν τις ρίζες τους σε εικασίες. Όπως αφηγείται ο συγγραφέας Tony Brown στο "Jimi Hendrix: The Final Days", η βασική ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατό του είναι μάλλον σαφής.

Τον Σεπτέμβριο του '70, ο Χέντριξ ήταν εξουθενωμένος. Όχι μόνο ήταν καταπονημένος και αγχωμένος, αλλά αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα με τον ύπνο. Και όλα αυτά ενώ πάλευε με μια δυσάρεστη γρίπη. Το βράδυ πριν από το θάνατό του, το πέρασε μαζί με την Γερμανίδα φίλη του, Μόνικα Ντάνεμαν, στο διαμέρισμά της στο ξενοδοχείο Samarkand.

Αφού ξεκουράστηκε με λίγο τσάι και χασίς στην πολυτελή κατοικία της Ντάνεμαν, το ζευγάρι δείπνησε. Κάποια στιγμή, ο Χέντριξ έκανε ένα τηλεφώνημα για να συζητήσει πώς θα σταματούσε την σχέση του με τον μάνατζέρ του, Μάικ Τζέφρι. Μοιράστηκε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί με την Ντάνεμαν και μετά έκανε ένα αναζωογονητικό μπάνιο.

Το ίδιο βράδυ, ένας από τους επιχειρηματικούς συνεργάτες του, ο Πιτ Κάμερον, έκανε ένα πάρτι και ο Χέντριξ ένιωσε την ανάγκη να παρευρεθεί. Ο Brown γράφει ότι, όταν η Ντάνεμαν τον πήγε στο πάρτι, ο Χέντριξ κατάπιε "τουλάχιστον ένα δισκίο αμφεταμίνης" -γνωστό ως "Black Bomber". Εκεί, το ζευγάρι φάνηκε να διαπληκτίζεται. Σύμφωνα με τους καλεσμένους, ο Χέντριξ είχε εκνευριστεί αρκετά γιατί "δεν τον άφηνε μόνο του". Παρόλα αυτά, συμφώνησαν και μίλησαν ιδιωτικά. Το τι συζήτησαν, παραμένει άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, έφυγαν απροσδόκητα.
 
Όταν έφτασαν στο σπίτι, ήθελαν να πάνε για ύπνο, αλλά η αμφεταμίνη που είχε πάρει ο Χέντριξ τον κράτησε ξύπνιο. Η Ντάνεμαν ισχυρίστηκε ότι όταν την ρώτησε αν μπορούσε να πάρει μερικά από τα υπνωτικά της χάπια, εκείνη του αρνήθηκε. Μέχρι τις 6 το πρωί, κουρασμένη πλέον, πήρε ένα η ίδια.

Η Ντάνεμαν ισχυρίστηκε ότι όταν ξύπνησε τέσσερις ώρες αργότερα, ο Χέντριξ κοιμόταν βαθιά, χωρίς ορατά σημάδια αγωνίας. Είπε ότι έφυγε από το διαμέρισμα για να αγοράσει τσιγάρα και ότι, όταν επέστρεψε, η κατάσταση είχε αλλάξει δραματικά.
 
Στο Monterey Pop Festival το 1967
 
Ο Χέντριξ ήταν πλέον αναίσθητος, αλλά ακόμα ζωντανός. Μη μπορώντας να τον ξυπνήσει, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να του σώσει τη ζωή, κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε στις 11:27. Όμως, η ηλικία θανάτου του Χέντριξ είχε ήδη αποφασιστεί και η Ντάνεμαν ήταν άφαντη. Οι διασώστες βρήκαν μόνο την ορθάνοιχτη πόρτα, τραβηγμένες κουρτίνες και το άψυχο σώμα του Χέντριξ. Η σκηνή μέσα στο διαμέρισμα ήταν άθλια. Ένας εξ αυτών, ανέφερε ότι είδε τον Χέντριξ καλυμμένο από εμετό. Ο αεραγωγός του τραγουδιστή είχε βουλώσει πλήρως και είχε κλείσει τελείως μέχρι τους πνεύμονές του. Φαινόταν ότι ήταν νεκρός από ώρα. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο Χέντριξ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι προσπάθειες για να τον επαναφέρουν απέτυχαν.

"Ήταν κρύος και ήταν μπλε", είπε ο Δρ Μάρτιν Σάιφερτ. "Κατά την εισαγωγή, ήταν προφανώς νεκρός. Δεν είχε σφυγμό, δεν είχε καρδιακό παλμό και η προσπάθεια ανάνηψης ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία".

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής δεν βρήκε στοιχεία αυτοκτονίας. Οπότε, από τι πέθανε ο Τζίμι Χέντριξ; Αργότερα, η Ντάνεμαν είπε ότι μέτρησε ότι έλειπαν εννέα από τα χάπια Vesparax που είχε, κάτι που ήταν ψ18 φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση.

Στις 12:45 π.μ., ο Τζίμι Χέντριξ ανακοινώθηκε νεκρός. Η νεκροψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από ασφυξία από τον εμετό του, ο οποίος περιείχε το ίδιο κόκκινο κρασί που είχε μοιραστεί με την σύντροφό του το προηγούμενο βράδυ.

Συνωμοσίες και θεωρίες για τον θάνατο του Χάντριξ και τον μάνατζέρ του
 
Ακόμη μια φωτογραφία από τις 17 Σεπτεμβρίου του 1970, μια μέρα πριν πεθάνει 
 
Η αυτοψία ολοκληρώθηκε, με όλες τις απαραίτητες αστυνομικές προσπάθειες και ιατρικές εργασίες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Χέντριξ ήταν τυχαίος. Ωστόσο, ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν ακόμα έχουν οδηγήσει σε χρόνια εικασιών, επαναξιολόγησης και περίεργων αποκαλύψεων.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπράουν, ένα ποίημα που είχε δώσει ο Χέντριξ στην Ντάνεμαν μετά το τελευταίο του μπάνιο στο διαμέρισμά της, θεωρήθηκε από ορισμένους ως ένα είδος σημειώματος αυτοκτονίας. Θα μπορούσε αυτό το ποίημα να απαντήσει στο επίμονο ερώτημα του πώς πέθανε ο Χέντριξ;

"Θέλω να το κρατήσεις αυτό", της είπε. "Δε θέλω να ξεχάσεις τίποτα από όσα είναι γραμμένα. Είναι μια ιστορία για εσένα και εμένα":

"Η ιστορία της ζωής είναι πιο γρήγορη από το κλείσιμο του ματιού. Η ιστορία της αγάπης είναι γεια και αντίο, μέχρι να ξανασυναντηθούμε".

Για τον στενό φίλο και συνάδελφο μουσικό, Eric Burdon, δεν ήταν σημείωμα αυτοκτονίας του Χέντριξ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ντάνεμαν του το άφησε, προς τιμήν του ότι ήταν ο τελευταίος μουσικός με τον οποίο έπαιξε ο Χέντριξ πριν πεθάνει, αλλά, από τότε, ο Burdon έχει στην κατοχή του το μακροσκελές ποίημα.

"Το ποίημα λέει απλώς αυτά που έλεγε πάντα ο Χέντριξ, αλλά που κανείς δεν τα άκουσε ποτέ", είπε ο Burdon. "Ήταν μια νότα αποχαιρετισμού και μια νότα χαιρετισμού. Δεν νομίζω ότι ο Τζίμι αυτοκτόνησε με τον συμβατικό τρόπο. Απλώς αποφάσισε να φύγει όταν ήθελε".
 
Στα παρασκήνια του Love And Peace Festival στο Isle of Fehmarn, την τελευταία του επίσημη συναυλία, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1970 στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, ο μάνατζερ του Χέντριξ εκείνη την εποχή, Μάικ Τζέφερι, απέρριψε κατηγορηματικά το υποτιθέμενο αφήγημα της αυτοκτονίας.

"Απλώς δεν πιστεύω ότι ο Χέντριξ άφησε τον Burdon την κληρονομιά του για να συνεχίσει. Ο Χέντριξ ήταν μοναδικός. Έχω μια ολόκληρη στοίβα από χαρτιά, ποιήματα και τραγούδια που είχε γράψει ο Τζίμι και θα μπορούσα να σας δείξω 20 από αυτά που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σημείωμα αυτοκτονίας".

Ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος ήταν ο ισχυρισμός που ειπώθηκε για πρώτη φορά το 2009 όταν ο Τζέιμς "Τάπι" Ράιτ έγραψε τα απομνημονεύματα των ημερών του ως συνεργάτης του Χέντριξ. Το βιβλίο περιείχε μια αποκάλυψη βόμβα. Ο Χέντριξ όχι μόνο δολοφονήθηκε αλλά τον είχε σκοτώσει ο ίδιος ο Τζέφερι. Ο μάνατζερ φέρεται να το παραδέχτηκε.

Υποτίθεται ότι ο Τζέφρι είπε, "Έπρεπε να το κάνω, Τάπι. Καταλαβαίνεις, έτσι δεν είναι; Έπρεπε να το κάνω. Ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω... Ήμουν στο Λονδίνο τη νύχτα του θανάτου του Τζίμι και μαζί με μερικούς παλιούς φίλους... πήγαμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της Μόνικα, πήραμε μια χούφτα χάπια και του τα βάλαμε στο στόμα... μετά έριξα μερικά μπουκάλια κόκκινο κρασί στην τραχεία του. Έπρεπε να το κάνω. Ο Τζίμι άξιζε πολύ περισσότερο για μένα νεκρός παρά ζωντανός. Αυτός ο μπάσταρδος θα με άφηνε. Αν τον έχανα, θα έχανα τα πάντα".


Ενώ ο ισχυρισμός του Ράιτ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα τέχνασμα για να πουλήσει βιβλία, ο Τζέφερι, πριν ο Χέντριξ πεθάνει, του είχε κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αιτία θανάτου του Τζίμι Χέντριξ ήταν πνιγμός από κόκκινο κρασί -παρά το γεγονός ότι υπήρχε εξαιρετικά λίγο αλκοόλ στο αίμα του.

Ο χειρουργός που φρόντισε τον Χέντριξ στο νοσοκομείο δήλωσε ότι, "Θυμάμαι έντονα τις πολύ μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρασιού που έτρεχαν από το στομάχι και τους πνεύμονές του και κατά τη γνώμη μου δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Τζίμι Χέντριξ είχε πνιγεί, αν όχι στο σπίτι τότε, καθ οδόν για το νοσοκομείο".

Πώς λοιπόν πέθανε ο Τζίμι Χέντριξ; Αν τον σκότωσε ο Τζέφερι, σίγουρα δεν είχε αρκετό χρόνο για να καρπωθεί τις αμοιβές καθώς πέθανε τρία χρόνια μετά τον πελάτη του, το 1973.

Ο θάνατος του Χέντριξ και το "27 Club"
 
Τοιχογραφία του "27 Club"

Η ηλικία του Τζίμι Χέντριξ όταν πέθανε ήταν δύο μήνες πριν τα 28. Το "27 Club" συνεχίζει να είναι μια από τις πιο τραγικές συμπτώσεις στην ιστορία του ροκ εν ρολ -με την Έιμι Γουάινχαουζ να είναι η τελευταία που έγινε μέλος.

Ο Ρόμπερτ Τζόνσον ήταν ο πρώτος αξιοσημείωτος τραγουδιστής που πέθανε τραγικά στα 27 του, και αναμφισβήτητα ξεκίνησε αυτή την τάση. Ωστόσο, ο θάνατος του τραγουδιστή των μπλουζ το 1938 συνέβη σε μια πιο απλή εποχή, όπου τα φώτα της δημοσιότητας της σόου μπιζ έλαμπαν πολύ πιο αμυδρά.
 
Δε συνέβη όμως το ίδιο και τον Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones. Ο Τζόουνς πέθανε αφού πρώτα είχε ανακατέψει ναρκωτικά με αλκοόλ και βούτηξε σε μια πισίνα. Ο Κιθ Ρίτσαρντς είπε ότι "το μυστήριο του θανάτου του δεν έχει λυθεί" και ότι, ενώ δεν γνωρίζει τι συνέβη, "κάτι άσχημο συνέβη".

Η ηλικία θανάτου του Χέντριξ στα 27 του ήταν ίδια με εκείνη της Τζάνις Τζόπλιν, η οποία ακολούθησε λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο θάνατός της φαινόταν να ήταν ένας τραγικά τυχαίος, καθώς πέθανε όταν χτύπησε το πρόσωπό της σε ένα τραπέζι ενός δωματίου σε ένα ξενοδοχείου και βρέθηκε νεκρή την επόμενη μέρα.

Αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες που ακολούθησαν ήταν ο Τζιμ Μόρισον, ο μπασίστας των The Stooges Ντέιβ Αλεξάντερ, ο Κερτ Κομπέιν και η Έιμι Γουάινχαουζ.

Η κληρονομιά του παραμένει μέχρι και σήμερα
 
Ενώ παίζει κιθάρα ανάμεσα στα δόντια του

Ένα χρόνο πριν πεθάνει, ο Χέντριξ είπε σε έναν δημοσιογράφο, "Σου λέω ότι όταν πεθάνω θα έχω κηδεία. Θα γίνει ένα jam session. Και, γνωρίζοντές με, πιθανότατα θα με συλλάβουν στην ίδια την κηδεία μου".

Περισσότερο από πέντε δεκαετίες αργότερα, ο Τζίμι Χέντριξ συνεχίζει να επηρεάζει και να συγκινεί τη μουσική κοινότητα. Μουσικοί όπως ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Έρικ Κλάπτον, ο Steve Winwood, ο Rich Robinson των Black Crows και ο Kερκ Χάμμετ των Metallica λένε ότι ο Χέντριξ επηρέασε πολύ τη μουσική τους.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου