Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ένα ιερό στην Γαλλία σε έναν ανεπίσημο, θαυματουργό άγιο

 
Στον δρόμο που συνδέει τη Ρεν με το Μον-Σαιν-Μισέλ, στο χωριό Andouillé-Neuville, στη μέση ενός δάσους, βρίσκεται ο τάφος του St. Lénard, ενός τοπικού, ανεπίσημου αγίου, όπου προσεύχονται οι ντόπιοι εδώ και γενιές.
 
 

Ο θρύλος του St. Lénard χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Ο άγιος ήταν ένας ληστής που τον φοβόντουσαν και τον μισούσαν οι ντόπιοι. Μια μέρα, δοκίμασε ένα μήλο που ήταν τόσο πικρό που το πέταξε και αυτό προσγειώθηκε σε ένα κλαδί. Αργότερα, βρήκε το ίδιο μήλο, αλλά αυτήν την φορά ήταν ώριμο και νόστιμο. Έτσι αποφάσισε ότι μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο και ο ίδιος. Για να το αποδείξει αυτό, έτρεξε να σώσει έναν άντρα που είχε χαλάσει το κάρο του. Ο άντρας τον φοβήθηκε και τον σκότωσε με ένα ραβδί, και τελικά τον έθαψε στην άκρη του δρόμου.
 

Σύντομα, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες μεταξύ των ντόπιων ότι αυτός ο μάρτυρας-ληστής έκανε θαύματα ​​από τον τάφο και, παρά τις συμβουλές της εκκλησίας, το 1867, του κατασκεύασαν έναν τάφο. Για να ακουστεί από τον άγιο, ο προσκυνητής θα πρέπει να κάνει διάφορα: μπορεί να κάνει κύκλους γύρω από το ιερό, να στηθεί πάνω σε μια συγκεκριμένη πέτρα ή να δεθεί με αλυσίδα. Όλοι όμως φαίνεται να συμφωνούν ότι το να αφήνει κάποιος μικρά αντικείμενα είναι μια καλή κίνηση.
 


Το ιερό αποτελείται από ένα μικρό δρομάκι ανάμεσα στα δέντρα που οδηγεί στον τάφο, που περιβάλλεται από έναν μικρό χώρο για προσευχές. Κάθε κούτσουρο είναι καλυμμένο με ex-voto, δηλαδή αγάλματα της Παναγίας, λουλούδια και πολλά τυχαία αντικείμενα που όμως έχουν σημασία για τον κάθε προσκυνητή που τα άφησαν. Πολλές πλάκες μαρτυρούν τις πολύ συγκεκριμένες προσευχές των ντόπιων: ευχαριστούν τον άγιο για ένα δίπλωμα, μια νέα δουλειά, την επιστροφή ενός συζύγου ή μια επουλωμένη πληγή.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου