Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Το Σπίτι του Φάουστ στην Πράγα


Το μπαρόκ αρχοντικό Faustův Dům στην τσεχική πρωτεύουσα συνδέεται με θρυλικούς μάγους και αλχημιστές.
 
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Η Πράγα είναι μια πόλη με βαθιές απόκρυφες παραδόσεις, από κρυμμένα αλχημικά εργαστήρια μέχρι τον θρύλο του Γκόλεμ (*) και πολλές ιστορίες φαντασμάτων. Οπότε, ίσως και να μην είναι περίεργο το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιστορικό κτήριο σε στυλ μπαρόκ που ονομάζεται το "Σπίτι του Φάουστ", που πήρε το όνομά του από τον διάσημο μελετητή που έκανε συμφωνία με τον διάβολο Μεφιστοφέλη, πουλώντας την ψυχή του για γνώση και δύναμη του άλλου κόσμου.

Αν και ο μάγος Johann Georg Faust ήταν υπαρκτό πρόσωπο του πρώτου μισού του 16ου αιώνα, δεν είναι γνωστό ότι επισκέφτηκε ποτέ την Πράγα. Η χρυσή εποχή της αλχημείας στην Πράγα ξεκίνησε μετά το θάνατό του, υπό την κυριαρχία και την αιγίδα του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφου Β'.
 
O Johann Georg Faust - πηγή
 
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ροδόλφου Β' και μετά, αρκετοί αλχημιστές αποκάλεσαν το "Σπίτι του Φάουστ" σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένου του σερ Έντουαρντ Κέλλυ (ή Κέλλεϋ), του διάσημου Άγγλου αποκρυφιστή που φέρεται να μπορούσε να μετατρέψει το βασικό μέταλλο σε χρυσό και ακόμη και να δημιουργήσει τη φιλοσοφική λίθο. Πιθανώς, προερχόμενο από αυτήν την ιστορία, το σπίτι έχει γεννήσει πολλούς φανταστικούς θρύλους, από μυστικούς θαλάμους και σήραγγες που περιέχουν ένα κρυμμένο θησαυρό, μέχρι μαγικές πηγές έως γραφές στους τοίχους.

Σήμερα, το κτίριο λειτουργεί ως νοσοκομείο και ανήκει στην Α' Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου και δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

* H εβραϊκή λέξη γκόλεμ σημαίνει άμορφο σώμα, μάζα οστών και σάρκας. Στην εβραϊκή μυθολογία είναι ένα είδωλο, συνήθως πήλινο ή ξύλινο για να καταστρέφεται εύκολα, με την υπερφυσική ικανότητα να παίρνει ζωή εάν στο μέτωπό του γράψεις την εβραϊκή λέξη emet (αλήθεια). Η λέξη Γκόλεμ που συναντάται άπαξ στους Ψαλμούς του Δαυίδ (κεφάλαιο ΡΛΗ, στίχος 19), κυκλοφορεί στην εβραϊκή παράδοση ως ο μύθος του Ραβίνου Ιούδα Λεβ που έζησε στην Πράγα τον 16ο αιώνα και προσπάθησε να δώσει ζωή στο Γκόλεμ, έως τη στιγμή που εκείνο αυτονομήθηκε. Η αντίστροφη λειτουργία, το αντίδοτο, είναι να διαγράψεις το e από το μέτωπό του, έτσι προκύπτει η εβραϊκή λέξη met, που σημαίνει θάνατος και το Γκόλεμ τότε αυτομάτως επανέρχεται στην άμορφη κατάσταση της ύλης και γίνεται σκόνη. Δηλαδή είναι ο θάνατος που θα εξαφανίσει την αλήθεια. - πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου