Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Μια καταιγίδα που ονομάζεται Έκτορας

Άποψη του Έκτορα από το Gunn Point κοντά στο Ντάργουιν, Βόρεια Επικράτεια
 
Από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο, σχεδόν κάθε απόγευμα, πάνω από τα νησιά Tiwi στην Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, αναπτύσσεται μια καταιγίδα. Συμβαίνει τόσο τακτικά που οι μετεωρολόγοι την αποκαλούν με το όνομά της, Έκτορας.
 
 
 
Το συγκεκριμένο νέφος καταιγίδας (οι σωρειτομελανίες, Cumulonimbi στον ενικό αριθμό, cumulonimbus στον πληθυντικό) εμφανίζεται περίπου στις 3 μ.μ. και λέγεται ότι είναι τόσο αξιόπιστο που θα μπορούσε κανείς να ρυθμίσει τα ρολόγια του από αυτό.

Ο Έκτορας, γνωστός και ως Έκτορας ο Θερμοπομπός, κέρδισε το όνομά του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι πιλότοι και οι ναυτικοί που βρίσκονταν στην περιοχή χρησιμοποίησαν την επαναλαμβανόμενη θέση του νέφους ως ένα είδος φάρου πλοήγησης. Ο Έκτορας μπορεί να φτάσει σε τεράστια ύψη, περίπου 20 χιλιόμετρα, και είναι ορατός σε μέχρι την πόλη Ντάργουι, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Επικράτειας, που απέχει 100 χιλιόμετρα.
 
Ο Έκτορας προκαλείται κυρίως από μια σύγκρουση πολλών ορίων θαλάσσιας αύρας στα νησιά Tiwi.

"Το μέγεθος, το σχήμα και η τοποθεσία των νησιών τα καθιστούν ένα τέλειο μέρος για να αναπτυχθεί ο Έκτορας", δήλωσε ένας μετεωρολόγος. "Οι θαλάσσιες αύρες αναπτύσσονται πάνω από τα νησιά από όλες τις πλευρές και συναντώνται στη μέση. Αυτοί οι συγκλίνοντες άνεμοι, που μεταφέρουν υγρασία από τη γύρω θάλασσα, πρέπει να πάνε κάπου όταν συγκρούονται ... έτσι ανεβαίνουν. Αυτή η ανερχόμενη στήλη αέρα γίνεται ψυχρότερη με το ύψος, κάτι που κάνει τους υδρατμούς να συμπυκνώνονται σε υγρά σταγονίδια, σχηματίζοντας νέφη".
 
Ο Έκτορας όπως φαίνεται από το Stokes Hill Wharf στο Ντάργουιν 

Ο Έκτορας είναι πιο συνηθισμένος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (του νοτίου ημισφαιρίου), την "εποχή της δημιουργίας", μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της "εποχής των βροχών", από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Αν οι θερμοκρασίες παραμένουν αρκετά ζεστές, μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και τον Απρίλιο.

Οι μόνες μέρες που δεν σχηματίζεται είναι όταν υπάρχει μια ενεργή δυτική ροή μουσώνα.

Οι πιο κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του Έκτορα συμβαίνουν όταν ο ουρανός είναι καθαρός με ελαφρούς ανέμους, γεγονός που επιτρέπει όχι μόνο την ισχυρή ηλιακή θέρμανση, αλλά και το σχηματισμό θαλάσσιων αύρων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τους χειμερινούς μήνες (Μάιος έως Αύγουστος στο νότιο ημισφαίριο) ο Έκτορας δεν εμφανίζεται επειδή οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μειώνουν την ισχύ της τοπικής θαλάσσιας αύρας και περιορίζουν τη σύγκλιση των ανέμων που απαιτείται για τη δημιουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου