Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τα παράξενα φαινόμενα που περιβάλλουν τη Δίνη του Όρεγκον και το Σπίτι του Μυστηρίου

 
Από το 1930, οι επισκέπτες στο Oregon Vortex έχουν μείνει έκπληκτοι από μπάλες που κυλούν σε ανηφόρες και άλλα φαινόμενα που αψηφούν την βαρύτητα.

Μήπως όμως όλα αυτά είναι μια ψευδαίσθηση;
 
 
 
Στην βορειοδυτική πολιτεία του Όρεγκον στις ΗΠΑ, ορισμένοι προορισμοί είναι γνωστοί για την εκπληκτική ομορφιά τους. Άλλοι πάλι, όπως το Oregon Vortex, είναι περισσότερο γνωστοί για τις παραξενιές τους.

Η Δίνη του Όρεγκον και το Σπίτι του Μυστηρίου βρίσκονται στην πόλη Gold Hill στο νότιο Όρεγκον και προσελκύουν πολλούς περίεργους θεατές κάθε χρόνο που θέλουν να ζήσουν από πρώτο χέρι τα περίεργα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή.

Το αξιοθέατο ιδρύθηκε το 1930 από τον John Litster και συνεχίζει να εκπλήσσει τους επισκέπτες με την έλλειψη τήρησης των πιο βασικών κανόνων της φυσικής. Επισκέπτες στέκονται υπό γωνία, μπάλες φαίνονται να κυλούν ανηφορικά και η βαρύτητα φαίνεται να είναι απλώς μια λέξη.

Όλα αυτά τα χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που έχουν διατυπώσει θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνουν αυτά τα περίεργα πράγματα στη Δίνη του Όρεγκον. Υπάρχουν όμως και πολλοί που λένε ότι όλα αυτά είναι μια οπτική ψευδαίσθηση. 

Τι είναι η Δίνη του Όρεγκον;
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα, αρχικά, το House of Mystery ήταν γραφείο για μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού
Η Δίνη του Όρεγκον είναι ένα μέρος όπου οι κανόνες της βαρύτητας και της φυσικής δεν φαίνεται να ισχύουν. Μπάλες κυλούν στην ανηφόρα, σκούπες στέκονται και το ύψος των επισκεπτών αλλάζει από το ένα μέρος στο άλλο.

Σύμφωνα με το That Oregon Life, οι κάτοικοι της Τακέλμα που είναι αυτόχθονες στην περιοχή, ονόμασαν την Δίνη "Απαγορευμένο έδαφος" και τα άλογά τους αρνούνται να μπουν στην ζώνη που έχει μέγεθος όσο μισό γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με το Oregon Live, μια έρευνα σε ένα επεισόδιο μιας σειρά που ασχολείται με παραφυσικά φαινόμενα, δοκίμασε τη θεωρία των αλόγων και αυτά όντως αρνήθηκαν να πάνε στην περιοχή γύρω από την Δίνη.

Ωστόσο, εκτός από μια ερειπωμένη παράγκα που βρίσκεται στην έκταση, δεν υπάρχουν φυσικά σημάδια που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι περίεργο. Ο Litster το ονόμασε Δίνη απλώς επειδή πίστευε ότι μια αόρατη σφαίρα που περιβάλλει την περιοχή δημιουργούσε μια δίνη ανεξήγητης δύναμης. Ο ίδιος πέρασε χρόνια εκτελώντας χιλιάδες πειράματα εκεί και συγκέντρωσε την έρευνά του σε ένα φυλλάδιο που ονόμασε "Σημειώσεις και δεδομένα". Σε αυτό, απαρίθμησε πολλές θεωρίες που είχε σχετικά με την προέλευση της Δίνης. Στρεβλωμένα άτομα, ηλεκτρομαγνήτες, ακόμη και μια υπόγεια υπερ-μηχανή που άφησαν πίσω προϊστορικοί εξωγήινοι.

Δεν ήταν όμως ο πρώτος που παρατήρησε κάτι περίεργο εκεί.

Οι απαρχές ενός ακμάζοντος παραφυσικού αξιοθέατου στην άκρη ενός δρόμου
 
Ο John Litster μέσα στο House of Mystery, δεκαετία 1920-1930
 
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η εταιρεία εξόρυξης Grey Eagle έχτισε ένα γραφείο αναλύσεων στην περιοχή της Δίνης για να ζυγίζει και να μετράει την καθαρότητα του χρυσού που έβγαζαν οι ανθρακωρύχοι εκεί κοντά. Αν και υπήρχε πιο κατάλληλο μέρος κατά μήκος του Sardine Creek για να στίσουν το φυλάκιο επειδή ο κόσμος αναζητούσαν συχνά χρυσό εκεί, σύμφωνα με το Bend Bulletin, το συγκεκριμένο μέρος επιλέχθηκε σκόπιμα από έμπειρους ανθρακωρύχους. Ήξεραν ότι οι μετρήσεις δεν ήταν ακριβείς μέσα στη Δίνη και ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους αφελείς, υπονομεύοντας τους αριθμούς υπέρ τους.

Στις αρχές του 1900, το μέρος είχε εγκαταλειφθεί και το κτίριο άρχισε να ερειπώνει. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1910, κατά τη διάρκεια μιας κατολίσθησης, γλίστρησε από τα θεμέλιά του και σταμάτησε υπό μια περίεργη γωνία, καθιστώντας το ακατάλληλο για πάσης φύσης χρήση.

Το 1914 όμως, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του Όρεγκον, ένας αναζητητής ονόματι William McCollugh ανακάλυψε εκ νέου το φυλάκιο και έπεισε τον φίλο του John Litster να αγοράσει τη γη.

Ο Litster ήταν γεωλόγος, φυσικός και μηχανικός ορυχείων που γεννήθηκε στη Σκωτία το 1886, γιος Βρετανού διπλωμάτη. Το 1930, αν και άνοιξε τη Δίνη του Όρεγκον και το Σπίτι του Μυστηρίου για δημόσια εξερεύνηση, συνέχισε να διεξάγει την έρευνά του για τα φαινομενικά παραφυσικά φαινόμενα που λάμβαναν χώρα στη γη μέχρι τον θάνατό του το 1959. Όμως παρά τις δεκαετίες δοκιμών, ο Litster δεν έλυσε ποτέ το μυστήριο της Δίνης.

Τα παράξενα συμβάντα μέσα στη Δίνη και το Σπίτι του Μυστηρίου
 

 
Εκτός από μπάλες που κυλούν στην ανηφόρα και σκούπες που στέκονται, διάφορα άλλα αξιοσημείωτα περιστατικά συμβαίνουν μέσα στη Δίνη. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες περπατούν τελείως όρθιοι πριν περάσουν το αόρατο όριο της Δίνης. Μόλις όμως βρεθούν μέσα, αρχίζουν αμέσως να στέκονται υπό γωνία.

Το φαινόμενο όμως που σοκάρει περισσότερο είναι η φαινομενική αλλαγή ύψους εντός της Δίνης. Οι καλά πληροφορημένοι ξεναγοί το επιδεικνύουν αυτό στους περίεργους ταξιδιώτες. Όταν κάποιος βρίσκεται μέσα στην ακτίνα των 165 ποδιών της Δίνης και περπατά προς τον μαγνητικό βορρά, φαίνεται να συρρικνώνεται, να κονταίνει, αλλά όταν περπατάει προς τον μαγνητικό νότο, φαίνεται να ψηλώνει. Έχουν εμφανιστεί αμέτρητα παραδείγματα του φαινομένου, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο, που δείχνουν δύο άτομα διαφορετικού ύψους να στέκονται δίπλα-δίπλα. Το πιο ψηλό άτομο στέκεται λίγα μέτρα μακριά από ένα πιο κοντό, αλλά όταν αλλάξουν θέσεις, αλλάζουν και ύψος. Ο αρχικά πιο ψηλός, πλέον είναι, είτε πιο κοντός, είτε έχει το ίδιο ύψος με τον κοντύτερο. Οι ξεναγοί λένε ότι η αλλαγή ύψους συμβαίνει επειδή η μοριακή δομή των επισκεπτών αλλάζει μέσα στη Δίνη. Οι ερευνητές όμως έχουν τις δικές τους θεωρίες. Ο Ben Hansen, πρώην ποινικός ερευνητής του FBI, έχει δηλώσει, "Βλέπω ότι υπάρχει μια αλλαγή υψομέτρου και νομίζω ότι είναι υπερβολικό όταν βάζεις δύο άτομα μαζί. Όταν όμως παρακολουθήσει κανείς το βίντεο, είναι πολύ αξιοσημείωτο".

Όπως είναι φυσικό, ο Hansen δεν είναι ο μόνος που είναι δύσπιστος για τους ισχυρισμούς που αψηφούν τη φυσική που προβάλλουν οι ξεναγοί στη Δίνη του Όρεγκον.

Η Δίνη του Όρεγκον: Παραφυσικό μυστήριο ή περίπλοκη οπτική ψευδαίσθηση;
Με τα χρόνια, πολλοί επισκέπτες που αμφέβαλλαν προσπάθησαν να κατανοήσουν τα περίεργα φαινόμενα που συμβαίνουν στη Δίνη και το Σπίτι. Το 1998, ο μάγος James Randi χρησιμοποίησε φωτογραφία και μαθηματικές εξισώσεις για να διαλύσει τις οπτικές ψευδαισθήσεις που χρησιμοποιούνται στο αξιοθέατο. Για παράδειγμα, οι μπάλες μπορεί να φαίνεται ότι κυλούν ανηφορικά επειδή οι τοίχοι και το πάτωμα του Σπιτιού έχουν κλίση σε διαφορετικές γωνίες. Το παραμορφωμένο φόντο αλλάζει την οπτική γωνία των επισκεπτών, αλλά στην πραγματικότητα οι νόμοι της βαρύτητας παραμένουν εντελώς άθικτοι.

Ο Litster, παρά τα πολλά χρόνια έρευνας εκεί, φαίνεται ότι ίσως γνώριζε καλά την αλήθεια πίσω από τις ψευδαισθήσεις. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του Όρεγκον, όταν άνοιξε ένα παρόμοιο "Μυστικό Σημείο" στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια το 1939, ο Litster τους μήνυσε για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, όταν το δικαστήριο επεσήμανε ότι ο Litster επέμεινε ότι η Δίνη του Όρεγκον ήταν φυσικό φαινόμενο, ενώ το California Mystery Spot δεν έκανε τέτοιο ισχυρισμό, απέσυρε γρήγορα τη μήνυσή του.

Φυσικά, για κάθε σκεπτικιστή, υπάρχει κάποιος που είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει κάτι πραγματικά παραφυσικό εκεί. Η Elena Cooper, στην κατοχή της οικογένειας της οποίας είναι αυτή τη στιγμή το αξιοθέατο, δήλωσε ότι ορισμένοι επισκέπτες πιστεύουν ότι η Δίνη χρησιμεύει ως "ενεργειακό κλειδί" που ξεκλειδώνει πύλες για τα διαγαλαξιακά ταξίδια του Μεγαλοπόδαρου.

"Είναι ο λόγος που άρχισα να μαζεύω πράγματα για τον Μεγαλοπόδαρο στο κατάστημα δώρων", είπε. "Αν αυτό είναι το μέσο της Διαγαλαξιακής οδού του Μεγαλοπόδαρου, μπορεί να πουλήσω και λούτρινα με αυτόν".

Ανεξάρτητα από την αλήθεια πίσω από τη δίνη του Όρεγκον, το αξιοθέατο φέρνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που θέλουν να δουν μόνοι τους την περιέργεια. Για πολλούς από αυτούς, το μυστήριο που περιβάλλει τη Δίνη, είτε είναι επιστημονικό είτε παραφυσικό, παραμένει ακριβώς αυτό, ένα μυστήριο.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου