Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Η αληθινή ιστορία της σειράς "Black Bird"

 
Το 1996, ο Τζίμι Κιν καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών σε δεκαετή κάθειρξη σε φυλακή ελάχιστης ασφαλείας.
 
Όμως, αν ήθελε να αποφυλακιστεί άμεσα, το FBI του πρότεινε να μεταφερθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για εγκληματικά παράφρονες, να γίνει φίλος με τον ύποπτο κατά συρροή δολοφόνο, Λάρι Χολ, να τον κάνει να παραδεχτεί τις δολοφονίες 13 γυναικών -όπως πίστευαν- και να του πει που ήταν τα πτώματα τους.
 
 
 
Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στο Apple TV+ η σειρά αληθινού εγκλήματος "Black Bird", με πρωταγωνιστές τον Taron Egerton (Τζίμι Κιν), τον Paul Walter Hauser (Λάρι Χολ) και τον Ρέι Λιότα σε έναν από τους τελευταίους του ρόλους.
 
Η σειρά βασίζεται στα απομνημονεύματα του Κιν, "In with the Devil: A Fallen Hero, a Serial Killer, and a Dangerous Bargain for Redemption".
 
Ο Τζίμι Κιν
 
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο James "Jimmy" Keene ήταν σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου και αρχηγός της ομάδας του γυμνασίου του στο Ιλινόις. Σύμφωνα με το CNN, δεν είχε αρκετά χρήματα -όπως τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών του σχολείο του- και έτσι άρχισε να ασχολείται με τα ναρκωτικά. Τελειώνοντας το γυμνάσιο, δεν τον επέλεξε κανένα μεγάλο πανεπιστήμιο, οπότε στράφηκε στη διακίνηση ναρκωτικών.
 
Το 1996, συνελήφθη από την DEA και το FBI. Εκείνη την εποχή, έβγαζε πολλά περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως και είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους ναρκωτικών στην περιοχή του Σικάγο. Ο Κιν διέθεσε μέρος από αυτά τα χρήματα στα χρέη του πατέρα του, ενός παρασημοφορημένου αρχηγού της αστυνομίας στην περιοχή του Σικάγο, τον Big Jim Keene, αλλά και στην οικονομική του υποστήριξη.
 
Καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών σε δέκα χρόνια σε φυλακή ελάχιστης ασφαλείας χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισης. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Lawrence "Larry" Beaumont τον είχε συμβουλεύσει να δηλώσει ένοχος με την ελπίδα ότι θα του επέβαλλαν την ελαφρύτερη δυνατή ποινή. Το σχέδιο όμως δεν λειτούργησε και ο Κιν καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη.

Ο Λάρι Χολ
 
 
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Λόρενς Μπίμοντ πίστευε ότι ο ύποπτος κατά συρροή δολοφόνος Larry DeWayne Hall ήταν υπεύθυνος για περισσότερες από 20 δολοφονίες. Από τα θύματά του, έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα πτώμα, αυτό της Jessica Roach.
 
Ο Λάρι Χολ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή και τον βιασμό το 1993 της 15χρονης Jessica "Jessi" Roach, της οποίας το πτώμα βρέθηκε σε ένα χωράφι με καλαμπόκι κοντά στο Perrysville της Ιντιάνα, περίπου 20 μίλια από εκεί που είχε απήχθη στο Τζορτζτάουν του Ιλινόις. Παρά το γεγονός ότι υπέγραψε γραπτή ομολογία ότι είχε απαγάγει την νεαρή κοπέλα, της επιτέθηκε σεξουαλικά και τη δολοφόνησε στραγγαλίζοντάς την με ζώνη, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν αρκετά φυσικά στοιχεία για να τον κατηγορήσουν για τη δολοφονία. Ο ίδιος μάλιστα ανακάλεσε την ομολογία του και ισχυρίστηκε ότι ότι είχε πει είχε συμβεί στα όνειρά του. Οι αρχές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν πού ακριβώς την είχε σκοτώσει και γνώριζαν ελάχιστα για το τι συνέβη από τη στιγμή που μπήκε στο όχημά του μέχρι που ανακαλύφθηκε το πτώμα της. Οι γονείς της κοπέλας γνώριζαν ότι η αστυνομία και το FBI είχαν υπό κράτηση τον σωστό άνδρα, καθώς, όταν ο Χολ ομολόγησε, περιέγραψε ότι την βρήκε να περπατάει με το ποδήλατό της σε έναν δρομάκι, όπως της είχαν πει να κάνει οι γονείς της, καθώς ο δρόμος τους δεν ήταν ασφαλής. Ήταν μια λεπτομέρεια που δεν είχαν πει ποτέ στον Τύπο.

Η προσφορά του FBI στον Τζίμι Κιν
 

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Lawrence Beaumont

Το 1998, δέκα μήνες μετά την καταδίκη του, ο εισαγγελέας Μπίμοντ έκανε μια προσφορά στον Κιν. Αν συμφωνούσε να μεταφερθεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Σπρίνγκφιλντ του Μιζούρι για παράφρονες εγκληματίες και μπορούσε να πείσει τον φερόμενο κατά συρροή δολοφόνο Χολ να αποκαλύψει πληροφορίες για τη δολοφονία της Tricia Reitler, συμπεριλαμβανομένου του μέρους που είχε κρύψει το πτώμα της, ο Κιν θα αποφυλακιζόταν πρόωρα. Προηγουμένως, ο Χολ είχε ομολογήσει τη δολοφονία της Reitler, αλλά, την επόμενη μέρα, ανακάλεσε -και πάλι- την ομολογία του. Αρχικά, ο Κιν αρνήθηκε την πρόταση του εισαγγελέα, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν πολύ επικίνδυνο.

"Τι θα συμβεί όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσω όλους αυτούς τους τρελούς δολοφόνους; Τι θα συμβεί αν με τσακίσουν; Τι θα συμβεί αν σκοτωθώ; Θα επιζήσω;", δήλωσε ο Κιν αναφερόμενος σε εκείνη τη στιγμή.
 
Ο εισαγγελέας, ανησυχούσε ότι η υπεράσπιση του Χολ θα κατάφερνε να ανατρέψει την καταδίκη του, με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί. Μάλιστα, όταν οι Μπίμοντ και Κιν συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη συμφωνία, ο Χολ περίμενε να εξεταστεί η έφεσή του. Η μυστική αποστολή του Κιν να γίνει φίλος με τον Χολ ήταν η καλύτερη ευκαιρία της εισαγγελίας να λάβει πρόσθετες ενοχοποιητικές πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Κιν έπαθε ένα ξαφνικό εγκεφαλικό. Ο Τζίμι πίστευε ότι η υγεία του κλονίστηκε εξαιτίας του άγχους που του είχε προκαλέσει με την φυλάκισή του. Ο άρρωστος και αδύναμος Big Jim επισκέφτηκε τον γιο του στην φυλακή με αναπηρικό καροτσάκι. Αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη, ο Κιν άλλαξε γνώμη και δέχτηκε την προσφορά του Μπίμοντ, ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε την πρόωρη αποφυλάκισή του. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του από τη μια φυλακή στην άλλη, λίγο πριν μπει στη νέα φυλακή, ο Κιν δίστασε. Του είπαν όμως ότι ήταν ήδη πολύ αργά για να φύγει και τελικά προχώρησε.

Στην φυλακή υψίστης ασφαλείας
 
Ο Vincent "The Chin" Gigante
 
Ο Κιν, όσο θα βρισκόταν στη φυλακή για εγκληματικά παράφρονες, είχε σαν κάλυψη -ήταν ιδέα του εισαγγελέα- ότι ήταν ένας καταδικασμένος διακινητής όπλων που ωθήθηκε στα άκρα όταν έμαθε ότι έπρεπε να εκτίσει 40 χρόνια φυλάκιση. Η ιστορία δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα, μιας και ο Κιν είχε σοκαριστεί όταν έμαθε ότι θα έπρεπε να εκτίσει 10 χρόνια για διακίνηση ναρκωτικών. 

Στην ίδια φυλακή ήταν έγκλειστος και ένα αφεντικό της οικογένειας Τζενοβέζε της Μαφίας, ο Vincent "The Chin" Gigante, ο οποίος, πριν μπει στην φυλακή, κυκλοφορούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης μόνο με το μπουρνούζι του και έτσι απέκτησε το παρατσούκλι "The Oddfather". Ο Τζιτζάντε έγινε φίλος με τον Τζίμι και τον συμβούλεψε να μην συναναστρέφεται με δολοφόνους παιδιών όπως ο Χολ. Επισκεπτόταν τον Τζίμι στο το κελί του και οι δύο τους έπαιζαν μπότσα και έτρωγαν πρωινό μαζί. Αυτό δυσκόλευε τον Κιν να μιλάει με τον Χολ κατά τη διάρκεια της ημέρας, κι έτσι άρχισε να τον επισκέπτεται στο κελί του τη νύχτα.

Κάποια στιγμή, οι δυο έγκλειστοι παρακολουθούσαν το America's Most Wanted (μια από τις αγαπημένες εκπομπές του Χολ) σε μια αίθουσα τηλεόρασης της φυλακής, όταν ένας κρατούμενος μπήκε και άλλαξε απότομα κανάλι. Βλέποντας μια ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Χολ, ο Κιν σηκώθηκε και άλλαξε ξανά το κανάλι. Ο τρόφιμος, πριν αλλάξει ξανά το κανάλι, απείλησε τον Κιν, ο οποίος άλλαξε και πάλι το κανάλι. Ο άντρας προσπάθησε να τον χτυπήσει, αλλά αστόχησε. Ο Κιν αντέδρασε και τον χτύπησε. Το περιστατικό ενίσχυσε τον δεσμό των δύο αντρών.

Στην πορεία, ο Κιν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Χολ και κατάφερε να του αποσπάσει πληροφορίες, αλλά δεν ήταν αρκετές για να καταδικαστεί για φόνο. Οι δυο τους άρχισαν να έχουν τακτικές συζητήσεις και τελικά ο Κιν έφερε την κουβέντα γύρω από την Reitler και κατάφερε να κάνει τον Χολ να παραδεχτεί ότι είχε θάψει το σώμα της "κάπου έξω στην εξοχή". Ωστόσο, δεν κατάφερε να βρει την ακριβή τοποθεσία.

"Χωρίς το σώμα της Tricia Reitler, δεν ολοκλήρωσα την αποστολή μου", αναφέρει ο Κιν στο βιβλίο, "και δεν ήξερα τι θα έκανε ο Μπίμοντ με αυτό".

Μετά τη συνομιλία των δύο για τη δολοφονία της 19χρονης Tricia Reitler, ο Κιν βρήκε τον Χολ στο εργαστήριο της φυλακής με έναν χάρτη που είχε πολλές κόκκινες κουκκίδες διάσπαρτες παντού. Παρατήρησε επίσης 10 με 15 μικρά ξύλινα γεράκια -στο μέγεθος "ενός πιονιού του σκάκι"- παρατεταγμένα στο τραπέζι και τον ρώτησε για τη σημασία τους. Εκείνος του απάντησε, "Προστατεύουν τους νεκρούς" και κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι οι κόκκινες κουκκίδες ήταν οι τοποθεσίες όπου ο Χολ είχε θάψει τα θύματά του.

"Ο χάρτης του Ιλινόις, της Ιντιάνα και του Ουισκόνσιν είχε μικρές κόκκινες κουκκίδες παντού", είπε ο Κιν.
 
Η απομόνωση
Βλέποντας τον χάρτη, ο Κιν κάλεσε την επαφή του στο FBI και άφησε ένα μήνυμα που έλεγε να τον πάρουν από την φυλακή. Τους είπε ότι είχε δει τον χάρτη του Χολ και τα ξύλινα γεράκια. Πίστευε ότι είχε ολοκληρώσει την αποστολή του και ότι θα επέστρεφε σπίτι του μέσα σε 24 ώρες, όπως του είχαν υποσχεθεί. Αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο επιτέλους τον εαυτό του και να βγάλει την αηδία και τον θυμό που ένιωθε για τον Χολ απ' όταν ο ύποπτος κατά συρροή δολοφόνος ξεκίνησε να του εξιστορεί μερικά από τα βάναυσα εγκλήματά του εναντίον νεαρών γυναικών.

"Πήγα στο κελί του. Ένιωθα απέχθεια και περιφρόνηση για εκείνον καθ' όλη τη διάρκεια που έπρεπε να παραμείνω φίλος του, και νόμιζα ότι ήταν καλό για μένα να τον ξεφορτωθώ και να του πω τι πραγματικά σκεφτόμουν γι' αυτόν και ποιος ήταν πραγματικά. Σκέφτηκα ότι αύριο θα είμαι στο σπίτι μου και του είπα ότι ήταν 'ένας τρελός δολοφόνος' και άρχισα να τον αποκαλώ με ότι επίθετο μπορείς να σκεφτείς".

Η επαφή του FBI δεν ήρθε ποτέ, και η μόνη του επαφή στη φυλακή, η επικεφαλής ψυχίατρος, ήταν σε διακοπές. Η υπόσχεση του FBI να τον βγάλει μέσα σε 24 ώρες από την ολοκλήρωση της αποστολής του έμελλε να αποτύχει. Ο ψυχολόγος του Χολ στη φυλακή επέπληξε τον Κιν που αναστάτωσε τον ασθενή του και τον έκανε "συναισθηματικό ναυάγιο". Έτσι, ζήτησε από τους φύλακες να τον ρίξουν στη απομόνωση. Ο εισαγγελέας Μπίμοντ δεν ήξερε τι είχε συμβεί ή πού ήταν ο Κιν. Ήταν σαν να είχε εξαφανιστεί. Δύο εβδομάδες αργότερα, επέστρεψε η επικεφαλής ψυχίατρος και ανακάλυψε τι είχε συμβεί.

Κάποια στιγμή μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες που ο Κιν ήταν στην απομόνωση, ο Χολ απαλλάχθηκε από τον χάρτη που πιθανώς έδειχνε τις τοποθεσίες των θυμάτων του. Είχε καταλάβει ότι ο Κιν τον είχε κάνει φίλο μόνο και μόνο για να του αποσπάσει πληροφορίες.
 
Ο Κιν παραδέχτηκε ότι έπρεπε να περιμένει λίγες μέρες ακόμα προτού πει στον Χολ τα αληθινά του συναισθήματα, κάτι που πιθανότατα προκάλεσε πανικό στον ύποπτο δολοφόνο και έτσι φρόντισε να απαλλαχτεί από τα στοιχεία που χρειαζόταν το FBI για να βρει τα πτώματα των θυμάτων του.

"Πιθανότατα, ο κόσμος δε θα καταλάβει την πίεση που ένιωθα. Ο βραστήρας ήταν έτοιμος να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, και απλά ένιωθε καλά να ξεσπάσει στον τύπο. Είμαι απογοητευμένος που δεν περίμενα άλλη μια ή δύο μέρες τουλάχιστον. Έπρεπε να περιμένω λίγες μέρες ακόμα", έχει πει ο Κιν. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι πληροφορίες που πήρε από τον Χολ οδήγησαν στην επανέναρξη πολλών άλυτων υποθέσεων που μπορεί να αφορούσαν τον φερόμενο κατά συρροή δολοφόνο. "Έκανα μια καλή πράξη και έκανα πολλά καλά πράγματα. Και νιώθω ότι έρχεται η λύτρωση. Έκανα κάτι καλό για τα πράγματα που έκανα λάθος."

Το μετέπειτα
 
 
Σχετικά με τις πληροφορίες που μπόρεσε να λάβει από τον ύποπτο κατά συρροή δολοφόνο και πιο συγκεκριμένα αν είχε σκοτώσει περισσότερες γυναίκες, ο Κιν πέρασε τεστ με πολύγραφο. Παρόλο που ο εισαγγελέας δεν είχε αρκετές πληροφορίες που θα τους οδηγούσαν στο σώμα της Tricia Reitler, ο Μπίμοντ έπεισε τον δικαστή να αποδώσει τα εύσημα στον Κιν για το έργο του. "Ήταν το μόνο δίκαιο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε γιατί, στην τελική, όντως ήταν μαζί με αυτό το άτομο στο τρελοκομείο", δήλωσε ο Μπίμοντ για την αποφυλάκιση του Κιν.
 
Το 1999, έχοντας εκτίσει συνολική ποινή 17 μηνών για διακίνηση ναρκωτικών, ο Τζίμι Κιν αποφυλακίστηκε. Αμέσως μετά, ασχολήθηκε με τα ακίνητα και, το 2014, μαζί με τον συγγραφέα Hillel Levin, έγραψε το βιβλίο με τίτλο "In with the Devil" σχετικά με την εμπειρία του.

Παρά την ομολογία της δολοφονίας της Laurie Depies το 1992 και της απαγωγής, του βιασμού και της δολοφονίας της 15χρονης Jessica Roach το 1993, ο Λάρι Χολ δεν καταδικάστηκε ποτέ λόγω έλλειψης στοιχείων που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του. Άλλωστε, ανακάλεσε τις ομολογίες του και ισχυρίστηκε ότι ήταν γεγονότα που συνέβησαν στα όνειρά του. Μέχρι σήμερα, παραμένει μυστήριο -παρά τις εκτιμήσεις του FBI- πόσες ζωές έχει αφαιρέσει.
 
Σήμερα, ο φερόμενος ως κατά συρροή δολοφόνος Λάρι Χολ βρίσκεται έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή στην Βόρεια Καρολίνα όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμία πιθανότητα αποφυλάκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου