Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Γιατί γέρνει ο Πύργος της Πίζας;

Ο Καθεδρικός Ναός της Πίζας και στο πίσω μέρος ο Κεκλιμένος Πύργος - πηγή
 
Το 1172, η Ντόνα Μπέρτα Ντι Μπερνάρντο (Donna Berta di Bernardo), χήρα και κάτοικος του σπιτιού του σημερινού Καθεδρικού Ναού της Πίζας (dell'Opera di Santa Maria), κληροδότησε εξήντα νομίσματα στον ναό Campanilis petrarum Sancte Mar για την αγορά λίθων που θα χρησιμοποιούνταν στη βάση ενός νέου καμπαναριού -οι οποίοι λίθοι εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν τη βάση του καμπαναριού.
 
 
 
Την επόμενη χρονιά (9 Αυγούστου 1173) ξεκίνησε η κατασκευή του πύργου και, σχεδόν αμέσως, υπήρξαν προβλήματα. Η τοποθεσία του πύργου βρισκόταν σε μαλακό έδαφος που αποτελείται κυρίως από πηλό, ψιλή άμμο και κοχύλια (η πόλη βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Άρνο και Σέρχιο). Όταν το 1178, οι οικοδόμοι τελείωσαν τον δεύτερο όροφο, ο πύργος είχε αρχίσει να γέρνει.

Σύντομα, η κατασκευή σταμάτησε για σχεδόν 100 χρόνια, καθώς η Πίζα πολέμησε εναντίον της Γένοβας, της Λούκα και της Φλωρεντίας. Αυτό ίσως και να ήταν ένα τυχερό διάλειμμα, καθώς η σύγχρονη ανάλυση λέει ότι ο πύργος σίγουρα θα είχε γκρεμιστεί αν συνεχιζόταν η κατασκευή χωρίς χρόνο για να κατακαθίσει το έδαφος.

Όταν άρχισαν ξανά οι εργασίες, ο πύργος έγερνε 0,2 μοίρες βόρεια της κατακόρυφου, αλλά όταν οι εργάτες ξεκίνησαν τον 7ο όροφο, είχε κλίση 1 μοίρα νότια. Εκείνη την περίοδο, η κατασκευή σταμάτησε ξανά για άγνωστους λόγους.

Τον επόμενο αιώνα, η κατασκευή συνεχίστηκε κατά διαστήματα.

Η κλίση του πύργου κέρδισε άλλες 1,6 μοίρες. Για να αντιμετωπίσουν την κλίση, οι οικοδόμοι έκαναν τους υπόλοιπους ορόφους ψηλότερους στη νότια πλευρά του πύργου. Όμως το βάρος των πρόσθετων δαπέδων έκανε τα θεμέλια να βυθιστούν περαιτέρω, κάνοντας την κλίση χειρότερη. Έχοντας κάνει ό,τι μπορούσαν, οι οικοδόμοι ολοκλήρωσαν επίσημα τον Πύργο γύρω στο 1370.

Από την ολοκλήρωσή του, μηχανικοί και αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει την κλίση και προσπάθησαν να τη διορθώσουν. Αυτές οι προσπάθειες περιελάμβαναν την προσθήκη ρευστοκονίαμα στην τοιχοποιία θεμελίωσης, μεταλλικά υποστυλώματα τυλιγμένα με πλαστική επίστρωση γύρω από τον πύργο μέχρι τον δεύτερο όροφο, την έκχυση τσιμέντου κυκλικά γύρω από τη βάση του πύργου, την τοποθέτηση αντίβαρων μολύβδου στην βόρεια πλευρά, την τοποθέτηση αγκυρωμένων αντίβαρων καλωδίων, και την εξαγωγή χώματος κάτω από την βόρεια πλευρά.

Το 2008, μετά την απομάκρυνση περισσότερων από 70 τόνων χώματος, οι μηχανικοί ανακοίνωσαν ότι ο Πύργος είχε σταθεροποιηθεί αρκετά ώστε να σταμάτησε να γέρνει για πρώτη φορά από την έναρξη της κατασκευής. Η κλίση του τώρα είναι περίπου τέσσερις μοίρες -πριν από όλες τις προσπάθειες αποκατάστασης, η κλίση ήταν 5,5 μοίρες-, ή περίπου 13 πόδια από την τέλεια κατακόρυφο. Ο Πύργος της Πίζας θα πρέπει να είναι σταθερός για τα επόμενα -τουλάχιστον- 200 χρόνια.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου