Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

To Πάρκο του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα

Το Κενοτάφιο στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα

Την Δευτέρα 6 Αυγούστου του 1945, στις 8:15 το πρωί (ώρα Ιαπωνίας), ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό έριξε την πρώτη πυρηνική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο πάνω από την ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.
 
 

Δείτε ακόμη:

 
Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλλουν. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 90.000 και 166.000 άνθρωποι δέχτηκαν ραδιενέργεια από το Υποκέντρο, το σημείο δηλαδή που εξερράγη η βόμβα στον αέρα, με τουλάχιστον τους μισούς νεκρούς στα πρώτα δευτερόλεπτα της έκρηξης και άλλους να χάνονται από τραυματισμούς από ραδιενέργεια ακόμη και τέσσερις μήνες μετά την έκρηξη.
 
Η Καμπάνα της Ειρήνης. Στο Πάρκο, υπάρχουν τρεις καμπάνες. Η μικρότερη χρησιμοποιείται για την Τελετή Μνήμης της Ειρήνης, ενώ η πιο γνωστή βρίσκεται κοντά στο Μνημείο των Παιδιών. Η καμπάνα είναι δωρεά της ελληνικής πρεσβείας, στήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1964 και φέρει επιγραφές στα ελληνικά (γνῶθι σεαυτόν), στα ιαπωνικά και στα σανσκριτικά. - πηγή
 
Η γέφυρα Aioi, σε έχει σχήμα "Τ". Η αρχική γέφυρα, που κατασκευάστηκε το 1932, ήταν ο σημείο αρχικός στόχος επειδή το σχήμα της ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο από τον αέρα και επειδή ήταν κοντά στο κέντρο της πόλης. Αν και δεν καταστράφηκε από την ατομική έκρηξη, υπέστη σοβαρές ζημιές. Μετά τον πόλεμο, επισκευάστηκε και παρέμεινε σε λειτουργία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, προτού αντικατασταθεί από μια νέα γέφυρα (που χτίστηκε ως αντίγραφο) το 1983 - πηγή
 
 
Στο Πάρκο, με την τεράστια χάλκινη καμπάνα, έχουν διατηρηθεί ιστορικά ορόσημα, όπως ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας, η γέφυρα που ήταν ο αρχικός στόχος και Παιδικό Μνημείο από το οποίο κρέμονται χάρτινοι γερανοί. Υπάρχουν επίσης αρκετά δέντρα που έχουν επιζήσει από την έκρηξη και συνεχίζουν να ευδοκιμούν.
 
Το Μουσείο - πηγή
 
Το Rest House - πηγή
 
Το Υπόγειο του Rest House - πηγή
 
Στο πάρκο βρίσκεται ένα ακόμη κτήριο, το Rest House. Το κτίριο χτίστηκε τον Μάρτιο του 1929 και χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός διανομής καυσίμων όταν άρχισε η έλλειψη καυσίμων τον Ιούνιο του '44. Στις 6 Αυγούστου, η οροφή του κατέρρευσε, το εσωτερικό του καταστράφηκε, και κάηκαν τα πάντα εκτός από το υπόγειο. 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο κτήριο. Ο τότε 47χρονος Eizo Nomura, που βρισκόταν στο υπόγειο -το οποίο είχε στέγη από σκυρόδεμα μέσα από το οποίο η ακτινοβολία δυσκολευόταν να διεισδύσει-, επέζησε και έζησε μέχρι τα 80 του.
 
Διόραμα της πόλης μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στο Μουσείο του Πάρκου. Η κόκκινη σφαίρα δείχνει το ύψος και το μέγεθος λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μετά την έκρηξη της βόμβας
 
Εκείνο το πρωί, ο "Little Boy" εξερράγη περίπου 180 μέτρα πάνω από έναν παράδρομο της σύγχρονης Χιροσίμα.
 
Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας
 
Στο σημείο "μηδέν" περίπου, υπάρχει ένα κτήριο, ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας, το οποίο δεν καταστράφηκε ολοσχερώς και ένα κομμάτι του παρέμεινε όρθιο, καθιστώντας το "το κτίριο που βρίσκεται πιο κοντά στο υπόκεντρο της πυρηνικής βόμβας που παρέμεινε τουλάχιστον εν μέρει όρθιο". Έχει διατηρηθεί ως υπενθύμιση του φρικτού γεγονότος.
 
Στο κτήριο βρίσκονται αντικείμενα όπως "ρουχισμός, ρολόγια, μαλλιά και άλλα προσωπικά αντικείμενα που φορούσαν τα θύματα της βόμβας" και "ένα τμήμα που εξετάζει το τι συνέβη στο ξύλο, την πέτρα, το μέταλλο, το γυαλί και την σάρκα από τη ζέστη" και λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις στην υγεία που υπέστησαν οι άνθρωποι από την ακτινοβολία.
 
Η πλάκα στο Υπόκεντρο
 
Η τοποθεσία του Υποκέντρου σημειώνεται με μια πλάκα που δείχνει μια φωτογραφία της καταστροφής που προκλήθηκε και αναφέρει τα γεγονότα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου