Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 341 (-6)




Αιγιλεία: Το μαγευτικό ερημονήσι που είναι γεμάτο λαγούς. To παρ' ολίγον «Νταβός» της Ελλάδας
 

Απολαύστε μια πτήση πάνω από ένα άγνωστο ερημονήσι, μόλις 1 ώρα από την Αθήνα, το οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Αιγιλεία. Σήμερα έχει την ονομασία Στυρονήσι και βρίσκεται μια ανάσα από τις ακτές της Εύβοιας, απέναντι από Νέα Στύρα.
Το συγκεκριμένο νησί ήταν η τελική προτίμηση του τ. Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για να μετατραπεί σε θερινό Νταβός. Ο ίδιος είχε αναφέρει, πως στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο Τεχνών και Φιλοσοφίας και ένα συνεδριακό κέντρο, όπου μία φορά το χρόνο, κατά τους θερινούς μήνες, θα συναντώνται οι αρχηγοί των κρατών.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Μάρδα, φιλοδοξία ήταν η πολιτεία να το ανακηρύξει σε Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών.
Η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και το νησί παραμένει στους «κατοίκους» του, που είναι οι πολυάριθμοι λαγοί. Δεν γνωρίζουμε πώς εγκαταστάθηκαν εκεί, αλλά έχουν καταφέρει να «κυριεύσουν» το νησί και τους συναντάς συχνά στις μαγευτικές του παραλίες.
Επίσης διαθέτει 2 μικρές λίμνες που δίνουν μια όμορφη χρωματική πινελιά στο ήδη εξαίσιο τοπίο.
 
 
HOTEL LAKONIS. Ο εγκαταλελειμμένος παράδεισος που έκανε κάποτε διακοπές η Angelina Jolie
 

Στην είσοδο της πόλης του Γυθείου στέκει εγκαταλελειμμένο πια ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που όταν δημιουργήθηκε είχε σκοπό να αποτελέσει το διαμάντι της Λακωνίας.
Κάποιοι μάλιστα λέγανε πως αυτό το συγκρότημα θα αποτελούσε το Costa Navarino της Λακωνίας.
Στα λίγα χρόνια που λειτούργησε αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς celebrities, τόσο του εξωτερικού όσο και της εγχώριας showbiz, με σημαντικότερους από αυτούς την διάσημη ηθοποιό Angelina Jolie και τον κορυφαίο σκηνοθέτη James Cameron.
Το ξενοδοχείο των 100 δωματίων συνήθιζε να εντυπωσιάζει με τις εξαιρετικές παροχές και την τεράστια –βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία- παραλία του που προσέφερε μαγευτική θέα στη θάλασσα.
Χτισμένο από επενδυτή που υπήρξε στενός φίλος του χουντικού Γιώργου Παπαδόπουλου, το εν λόγω ξενοδοχείο μοιάζει να πληρώνει… αμαρτίες ετών, με τους ξένους δημοσιογράφους να γράφουν πως η σημερινή του κατάσταση αποτελεί «χαρακτηριστικό παράδειγμα της προβληματικής Ελλάδας». Επιχειρηματίας της περιοχής, παραδέχτηκε πως οι καλές σχέσεις του ανθρώπου που το εμπνεύστηκε με τη χούντα, έχουν προσδώσει πολύ κακή ενέργεια στο κτίριο, με πολλούς κατοίκους του Γυθείου να θεωρούν πως είναι καταραμένο. «Με τη μήκους 300 μέτρων παραλία του, τα 5.500 τ.μ. κτισμάτων, ανάμεσα στα οποία και μπάνγκαλοους τα οποία έχουν πάρει τα ονόματά τους από τους Θεούς του Ολύμπου και τους κήπους των 30.000 τ.μ., φαντάζει ως μία καταπληκτική ευκαιρία για επένδυση και ανάπτυξη», αναφέρουν, παροτρύνοντας τους ξένους κροίσους να πάρουν το «Λακωνίς» στην κατοχή τους. Μέχρι στιγμής κανείς δεν τόλμησε να το διεκδικήσει…
 
 
Νερόμυλοι Σουλίου ανάμεσα σε δυο εποχές
 

Μια πανδαισία χρωμάτων αμέσως περιτριγυρίζει τον επισκέπτη που σε συνδυασμό με το ποτάμι που περνά εκεί αλλά και το γραφικό τοπίο καθιστούν τους μύλους Σουλίου μια ειδυλλιακή τοποθεσία.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο παλιός νερόμυλος που βρίσκεται εκεί χρησιμοποιούνταν από τους Σουλιώτες για να αλέθουν τα σιτηρά τους με τα νερά να πέφτουν στο ποτάμι από ύψος 15 μέτρων. Πίσω από τον παλιό νερόμυλο πηγάζουν τα νερά του ρέματος τα οποία στην συνέχεια καταλήγουν στον ξακουστό Αχέροντα.
Ένα ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε από την καθημερινότητα απλά κάνοντας ένα περίπατο. Η πρόσβαση γίνεται οδικός βγαίνοντας από την εθνική οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, ακολουθώντας την διαδρομή για Γλυκή Θεσπρωτίας και μετά για το Σούλι, υπάρχει σε ένα σημείο πινακίδα που σας καθοδηγεί.
 
 
Ο διπλός καταρράκτης Βαλανάρη της Πεντέλης
 

Στις πλαγιές της Πεντέλης, με συνολικό μήκος που φτάνει τα 14 χιλιόμετρα, πηγάζει το ρέμα Βαλανάρη, γνωστό επίσης ως Καλισιόρεμα, Λυκόρεμα ή απλά Μεγάλο Ρέμα. Πρόκειται για έναν υπέροχο "υδάτινο δρόμο" που καταλήγει στο Μεγάλο Ρέμα τς Ραφήνας, αφού πρωτίστως ενωθεί με τα νερά πολλών άλλων ρεμάτων της Ανατολικής Αττικής.
Η ονομασία του ρέματος Βαλανάρη αποδίδεται κυρίως στο δάσος των βελανιδιών που κυριαρχούσε κάποτε στους γύρω λόφους, πολλά χρόνια πριν οι καταστροφικές πυρκαγιές διαφοροποιήσουν την εικόνα του Πεντελικού Όρους.
Λίγα χιλιόμετρα μετά τις πηγές του ρέματος, στην περιοχή Ντράφι, τα νερά του Βαλανάρη δημιουργούν τους θρυλικούς καταρράκτες της Πεντέλης. Οι καταρράκτες, διπλοί ή αλλιώς δίδυμοι ανά περιόδους,  σχηματίζονται καθώς το νερό, ερχόμενο από την Πεντέλη, λιμνάζει λίγο πριν πέσει κατακόρυφα στο συγκεκριμένο σημείο, σχηματίζοντας έτσι ένα υπέροχο φυσικό υπερθέαμα. Όταν όμως βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο και έτσι ο 6 μέτρων καταρράκτης απορροφά το άλλο του μισό, αλλάζοντας τη βασική του εικόνα.
Οι καταρράκτες βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα κάτω από τη Λεωφόρο Αχαιών, στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου. Για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να περπατήσει μια πολύ μικρή χωμάτινη κατηφορική διαδρομή περίπου 100 μέτρων, με προσοχή όμως μιας και είναι σχετικά απότομη. Προς το τέλος της, πρέπει απλά να αποφασίσει εάν θέλει να βρεθεί στη βάση ή στην κορυφή των καταρρακτών.
Τόσο η ρηχή λίμνη που σχηματίζεται από τα τρεχούμενα νερά, όσο και η μικρή φυσική πισίνα στην κορυφή του καταρράκτη, αποτελούν μια όαση δροσιάς ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ενώ τα νερά του Βαλανάρη που διασχίζουν την περιοχή, προσδίδουν μια υδάτινη απαραίτητη νότα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την ίδια τη φύση και τις υπέρογκες ανάγκες της.


Σαν σήμερα, 28 Αυγούστου, ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας
 

Σχεδόν μόνος του ξεκίνησε, μια ημέρα σαν σήμερα, τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας. Η θυσία του ήταν αυτή που άναψε το φιτίλι της έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα που κορυφώθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο Παύλος Μελάς ήταν ένας πραγματικός εθνικός ήρωας. - στο: reader.gr
 
 
Μέχρι και το σπίτι έχω καθαρίσει...



Παράξενη προοπτική...
 

"Μοιάζει με μακέτα ή κάποιον γίγαντα, αλλά είμαι εγώ στον δεύτερο όροφο του κολεγίου"! - από: reddit


Για όσους μάζεψαν κοχύλια
 

 
Η λεπτομερέστερη εικόνα της Σελήνης   
 
 
Δύο αστροφωτογράφοι, οι Andrew και Connor Matherne, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τη λεπτομερέστερη φωτογραφία της Σελήνης μέχρι σήμερα. Η προσπάθειά τους χρειάστηκε 200.000 frames, περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και έχει τίτλο "The Hunt for Artemis". Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τον καθένα, αφού μπορούμε να περάσουμε ώρες χαζεύοντας τα 174 megapixel των εκπληκτικών λεπτομερειών της επιφάνειας του φυσικού μας δορυφόρου, αλλά και να κατεβάσουμε σε ότι διάσταση επιθυμούμε την εικόνα.


Δάσος Φρακτού στη Ροδόπη-Ένα μαγευτικό τοπίο σε ένα απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας
 

Είναι ένα από τα πιο δυσπρόσιτα μέρη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία. Το Δάσος Φρακτού βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης, κοντά στη συνοριογραμμή με τη Βουλγαρία.
Ο πιο κοντινός οικισμός στο δάσος είναι αυτός του Παρανεστίου, αλλά όταν λέμε κοντινός εννοούμε 53 δύσκολα χιλιόμετρα, γεμάτα στροφές, πολλά από τα οποία είναι σε χωματόδρομο που απαιτούν τζιπ ή αγροτικό όχημα. Το δάσος Φρακτού συνήθως συνοδεύεται από την λέξη «παρθένο» και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα δάσος που δημιουργείται, αναπτύσσεται και αναγεννάται χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση και εξελίσσεται σύμφωνα με τους νόμους της φύσης. Και πράγματι, μέχρι τη δεκαετία του 1970, οπότε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται ένα υποτυπώδες οδικό δίκτυο στην περιοχή, δύσκολα θα έβρισκε κανείς ανθρώπινη παρουσία στα 5.892 στρέμματα που αποτελούν σήμερα το Παρθένο Δάσος Φρακτού. - στο: travel.gr
 
 
Προσφυγικά Αλεξάνδρας: Η ιστορία πίσω από το πιο αδικημένο μνημείο 
 

Δεν είναι μόνο αρχιτεκτονική, είτε ιστορική η αξία του κτιριακού μπλοκ που χτίστηκαν το ’30. Ανάμεσα στις οκτώ πολυκατοικίες υπάρχει η απάντηση στην πιο επιτακτική ανάγκη της εποχής μας. - στο: oneman.gr


Η υποβρύχια "Χαμένη Πόλη" του Ατλαντικού έχει είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη
 
 
Εδώ και χρόνια, ερευνητές μελετούν μία τοποθεσία στη μέση του βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, η οποία δε μοιάζει με καμία άλλη στη Γη. Η Lost City Hydrothermal Field βρίσκεται 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και είναι το αρχαιότερο ενεργό υδροθερμικό πεδίο στον πλανήτη. Η ηλικία του υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 120.000 ετών και το ύψος των πιδάκων κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι 60 μέτρα. Εδώ και χιλιετίες σκορπά υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια στον ωκεανό, ενώ πάνω στους μονόλιθους βρίσκουμε κοινότητες μικροβίων που τρέφονται με υδρογονάνθρακες, ακόμα και απουσία οξυγόνου. - στο: unboxholics.com
 
 
«Νεκροταφεία» με λαμαρίνες στη θάλασσα: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ναυάγια αυτοκινήτων που έμειναν στην ιστορία 
 

Θηριώδη οχηματαγωγά πλοία έχασαν τη μάχη με τα κύματα, καταλήγοντας στο βυθό των θαλασσών. Μαζί τους και χιλιάδες τετράτροχα, που συνέθεσαν υγρούς τάφους αυτοκινήτων. - στο: carandmotor.gr
 
 
Πριν από 100 χρόνια: Δολοφονείται βάναυσα από πλήθος Τούρκων ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Οι δραματικές τελευταίες στιγμές του
 

Μια μέρα σαν σήμερα, 27 Αυγούστου (Σεπτέμβριος με το παλιό ημερολόγιο), δολοφονείται με απεχθή τρόπο, από πλήθος Τούρκων, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. - στο: ethnos.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου