Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Η δολοφονία της ηθοποιού Ντομινίκ Ντουν στα χέρια του καταχρηστικού πρώην φίλου της

 
Στις 30 Οκτωβρίου του 1982, η Dominique Ellen Dunne στραγγαλίστηκε βάναυσα από τον πρώην φίλο της, John Thomas Sweeney, ο οποίος εξέτισε μόλις 3,5 χρόνια για το έγκλημα.
 
 
 
Η Ντομινίκ Ντουν είχε όλα τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει σούπερ σταρ του Χόλιγουντ. Όμορφη, ταλαντούχα και με αξιοζήλευτο βιογραφικό, το αστέρι της ήταν σε άνοδο με ρόλους σε ταινίες όπως το "Poltergeist" (Το πνεύμα του κακού) του 1982 και την τηλεταινία του 1979 "Diary of a Teenage Hitchhiker". Όμως, στις 30 Οκτωβρίου του 1982, η Ντουν δέχθηκε επίθεση από τον πρώην φίλο της, έπεσε σε κώμα, δεν της παρασχέθηκε υποστήριξη ζωής άμεσα και πέθανε μετά από τέσσερις ημέρες, στις 4 Νοεμβρίου.

Παρά τη βαρβαρότητα του εγκλήματος, ο δολοφόνος της, ο John Thomas Sweeney, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και αργότερα, προσελήφθη ως επικεφαλής σεφ σε ένα πολυτελές εστιατόριο στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Όταν η οικογένεια της Ντουν έκανε εκστρατεία για να δικαιωθεί και ίδρυσε μια ομάδα υπεράσπισης θύματος, ο Sweeney ισχυρίστηκε ότι "παρενοχλούνταν" από την οικογένεια που θρηνούσε.

Το ανερχόμενο αστέρι της Ντομινίκ Ντουν
 
Η Ντουν με τους Oliver Robins, Craig T Nelson, Heather O'Rourke και JoBeth Williams στα γυρίσματα της ταινίας Poltergeist το 1982

Πατέρας της Ντουν ήταν ο διάσημος δημοσιογράφος Dominick Dunne (από τον οποίο πήρε και το όνομα) και μητέρα της ήταν η Ellen Griffin, κληρονόμος μιας μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας.

Είχε δύο μεγαλύτερα αδέρφια, τον Alex και τον Griffin, ο οποίος είναι γνωστός στους τηλεθεατές ως Nicky Pearson στη σειρά του NBC "This is Us". Ήταν ανιψιά των μυθιστοριογράφων John Gregory Dunne και Joan Didion, ενώ νονά της ήταν η κόρη του θρύλου του Χόλιγουντ, Γκάρι Κούπερ.

Από όλες τις απόψεις, η Ντουν μεγάλωσε με προνόμια. Παρά το διαζύγιο των γονιών της το 1967, παρακολούθησε τα καλύτερα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου σχολείου Harvard-Westlake στο Λος Άντζελες. Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, πέρασε ένα χρόνο στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου έμαθε να μιλάει ιταλικά. Μετά την επιστροφή της στις ΗΠΑ, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και τελικά άρχισε να παίρνει ρόλους σε κινηματογραφικές παραγωγές όπως το "Diary of a Teenage Hitchhiker" και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως το "The Day The Loving Stopped".

Ωστόσο, ο ρόλος που την ανέδειξε ήταν και η μοναδική, σημαντική εμφάνισή της στην μεγάλη οθόνη. Στο Poltergeist, η Ντουν υποδύθηκε τη Dana Freeling, τη σαρδόνια έφηβη κόρη της οικογένειας που τρομοκρατούνταν από μια υπερφυσική παρουσία στο σπίτι. Σε σκηνοθεσία Tobe Hooper και σενάριο και παραγωγή Steven Spielberg, το Poltergeist έφερε επαίνους στη Ντουν και πολλοί κριτικοί πίστευαν ότι αυτός ο ρόλος θα ήταν ο πρώτος από τους πολλούς που θα έρχονταν για εκείνη.

Η βάναυση δολοφονία της Ντουν
 
Η Ντουν με το καστ του "Diary Of A Teenage Hitchhiker"
 
Το 1981, η Ντομινίκ γνώρισε τον John Thomas Sweeney, ο οποίος ήταν σεφ σε ένα πολυτελές εστιατόριο του Λος Άντζελες -το Ma Maison, περισσότερο γνωστό από τον Αυστροαμερικανό σεφ και εστιάτορα Wolfgang Puck. Μέσα σε λίγες εβδομάδες σχέσης, η Ντουν και ο Sweeney μετακόμισαν για να μείνουν μαζί, αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα.

Ο Sweeney ήταν ζηλιάρης και κτητικός και σύντομα άρχισε να κακοποιεί σωματικά την Ντομινίκ. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1982, μετά από πολλές φυγές και πισωγυρίσματα, η Ντουν έφυγε κρυφά από τον Sweeney και έβαλε τέλος στη σχέση τους. Εκείνος μετακόμισε από το κοινό τους διαμέρισμα και η Ντουν -η οποία έμενε με τη μητέρα της μέχρι να φύγει ο Sweeney- επέστρεψε στο διαμέρισμα, αλλάζοντας τις κλειδαριές.
 
Στις 30 Οκτωβρίου, η Ντουν έκανε πρόβες για την τηλεοπτική σειρά V με τον συμπρωταγωνιστή της, David Packer, όταν ο Sweeney εμφανίστηκε στην πόρτα της. Σύμφωνα με τον Packer, άκουσε μια κραυγή, ένα χτύπημα και ένα γδούπο. Ο Packer προσπάθησε να καλέσει την αστυνομία, αλλά ενημερώθηκε ότι το σπίτι της Ντουν ήταν εκτός δικαιοδοσίας τους. Τότε, τηλεφώνησε σε έναν φίλο του και του είπε ότι αν κατέληγε νεκρός, δολοφόνος του θα ήταν ο John Thomas Sweeney. Τελικά, βγήκε έξω και βρήκε τον Sweeney να στέκεται πάνω από το άψυχο σώμα της πρώην του.

Όταν ήρθε η αστυνομία, ο Sweeney παραδόθηκε και ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να σκοτώσει την κοπέλα του και μετά να αυτοκτονήσει. Κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας και η Ντουν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου τέθηκε αμέσως σε υποστήριξη ζωής.

Δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις της και πέθανε στις 4 Νοεμβρίου του 1982. Ήταν μόλις 22 ετών.

Η δίκη του Sweeney
 
Ο John Thomas Sweeny
 
Μετά τον θάνατο της Ντουν, ο Sweeney κατηγορήθηκε για φόνο β' βαθμού. Σύμφωνα με την Daily News, δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για φόνο α' βαθμού επειδή ένας δικαστής έκρινε ότι δεν υπήρχαν "αποδεικτικά στοιχεία" για προμελέτη από την πλευρά του.

Αργότερα, ο Sweeney κατέθεσε ότι θυμόταν να στέκεται πάνω από το σώμα της μόνο όταν τελείωσε η επίθεση. Επιπλέον, ενώ ο ίδιος επέμενε ότι αυτός και η Ντουν ήταν ξανά μαζί, η οικογένεια της άτυχης ηθοποιού επέμενε ότι ο χωρισμός τους ήταν μόνιμος και ότι η δολοφονία της οφειλόταν στην άρνησή του να δεχτεί ότι η σχέση είχε τελειώσει.

Ο δικαστής δε δέχτηκε τη μαρτυρία της πρώην φίλης του Sweeney, Lillian Pierce, η οποία κατέθεσε ότι ο Sweeney της επιτέθηκε σεξουαλικά, της τρύπησε το τύμπανο, της έσπασε τη μύτη και τον πνεύμονά της, με το σκεπτικό ότι ήταν "προκατειλημμένη". Επίσης, ο δικαστής δεν επέτρεψε στην οικογένεια της Ντουν να καταθέσει όσα είδαν μεταξύ του Sweeney και της κόρης τους, ισχυριζόμενος ότι ήταν φήμες.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε τον John Thomas Sweeney ένοχο μόνο για τη μικρότερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, η οποία επέφερε μέγιστη ποινή φυλάκισης 6,5 ετών. Αργότερα, ο επικεφαλής των ενόρκων σχολίασε ότι, αν είχε επιτραπεί στους ενόρκους να ακούσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκρύφτηκαν, θα είχαν κρίνει τον Sweeney αναμφισβήτητα ένοχο για δολοφονία με δόλο. Παρόλα αυτά, αφού εξέτισε μόλις τρία χρόνια φυλάκισης, ο Sweeney αποφυλακίστηκε.

Ο Griffin και ο Dominick Dunne ασχολούνται με την υπόθεση
 
Ο Ντομινίκ Ντουν και τα τρία αδέρφια

Όταν ο Sweeney αποφυλακίστηκε, προσλήφθηκε ως εκτελεστικός σεφ στο Λος Άντζελες, "σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα". Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτή την κίνηση, ο ηθοποιός Griffin Dunne και άλλα μέλη της οικογένειας της Ντομινίκ στάθηκαν έξω από το εστιατόριο μοιράζοντας φυλλάδια ενημερώνοντας τους θαμώνες για την καταδίκη του Sweeney.

Κάτω από αυξανόμενη πίεση, ο Sweeney εγκατέλειψε τη δουλειά του, απομακρύνθηκε από το Λος Άντζελες και άλλαξε το όνομά του σε John Patrick Maura. Μια ομάδα στο Reddit αποκάλυψε ότι από το 2014, ζούσε στην βόρεια Καλιφόρνια και εργαζόταν σε μια κοινότητα συνταξιούχων, στο τμήμα υπηρεσιών εστίασης.

Ωστόσο, οι Ντουν ποτέ δεν βρήκαν αληθινή γαλήνη. Ο Griffin είπε ότι "αν είχε ζήσει, θα ήταν μια ηθοποιός που θα γνώριζαν όλοι στον κόσμο. Αυτός [ο Sweeney] είναι δολοφόνος, έχει δολοφονήσει και νομίζω ότι θα το κάνει ξανά". Το 1984, η Lenny Dunne ίδρυσε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως Justice for Humicide Victims, μια ομάδα υπεράσπισης που διηύθυνε μέχρι τον θάνατό της το 1997.

Όμως ήταν ο πατέρας της Ντομινίκ που επηρεάστηκε περισσότερο από τον θάνατο της κόρης του. Το 2008, μόλις ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, έγραψε ένα επιμνημόσυνο στο Vanity Fair για τον αδερφό του John Gregory Dunne και για άλλη μια φορά έκανε αναφορά στη ζωή της Ντομινίκ.

"Η μεγαλύτερη εμπειρία της ζωής μου ήταν ο φόνος της κόρης μου. Ποτέ δεν κατάλαβα πραγματικά την έννοια της λέξης 'καταστροφή' μέχρι που την έχασα", έγραψε.
 

 Η ταφόπλακα της Ντομινίκ Ντουν στο Westwood Memorial Park του Λος Άντζελες

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου