Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ένα "καταραμένο σπίτι" στο Μεξικό με μυστικά δωμάτια, κρυμμένους θόλους και σκοτεινές σήραγγες διαφυγής


Το 1943, ο καλλιτέχνης Fidel Figueroa αγόρασε ένα σπίτι, γνωστό στους κατοίκους της πόλης Taxco της πολιτείας Γκερέρο στο κεντρικό Μεξικό ως το "Σπίτι των Δακρύων" (Casa Figueroa, στα μεξικάνικα) λόγω των θλιβερών γεγονότων που συνέβησαν εκεί.
 
 
 
Κατά την ανακαίνιση του ιστορικού σπιτιού, ο Figueroa ανακάλυψε μια σειρά από αρχιτεκτονικές παραξενιές που κρύβονταν στο σπίτι και έκτοτε, δείχνει τα μυστικά του στους επισκέπτες που θέλουν να το εξερευνήσουν και να τα δουν.
 

Το σπίτι χτίστηκε από σκλάβους της φυλής Tlahuica για τον κόμη της Cadena. Αν ξεσπούσε πόλεμος, ο κόμης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μυστικά δωμάτια και τις σήραγγες για καταφύγιο, ενώ το σπίτι διέθετε και κρυμμένους θόλους, όπου μπορούσαν να κρυφτούν άνθρωποι αλλά και αντικείμενα.
 

Η κουζίνα βρίσκεται πάνω από ένα θησαυροφυλάκιο και σε ένα υπνοδωμάτιο, ένα τούβλο στον τοίχο (φωτογραφία κάτω) που μπορεί να μετακινηθεί αποκαλύπτει έναν χώρο που μπορούν να κρυφτούν χρήματα και κοσμήματα. Η στέρνα στην αυλή λειτουργεί ως σήραγγα διαφυγής, ενώ το σπίτι διαθέτει και δωμάτιο πανικού.
 



Το όνομα του σπιτιού δεν είναι τυχαίο. Λέγεται ότι ένας από τους πρώτους ιδιοκτήτες του σκότωσε την κόρη του για να μην παντρευτεί τον άντρα που αγαπούσε. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, κλέφτες σκότωσαν εκεί μια γυναίκα ονόματι Doña Bacilisa. Αλλά και για το δωμάτιο πανικού υπάρχουν ιστορίες για γυναίκες που πέθαναν από ασφυξία ενώ κρύβονταν κατά τη διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης, προσθέτοντας στην τραγική ιστορία του τραγικού κτηρίου και τροφοδοτώντας τις φήμες ότι η τοποθεσία είναι καταραμένη.
 

 
Ο Figueroa δεν έζησε ποτέ στο σπίτι, αλλά το χρησιμοποιούσε ως γκαλερί και μουσείο. Εκεί σύχναζαν ξένοι τουρίστες που ταξίδευαν από την Πόλη του Μεξικού στο Ακαπούλκο. Στο εσωτερικό του, μπορεί κανείς να βρει φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών -όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίντα Ντάρνελ, ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Τζακ Πάλανς. Μετά τον θάνατο του Figueroa, το μουσείο παρέμεινε κλειστό για 20 χρόνια και άνοιξε ξανά το 2013.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου