Ξημέρωμα στον Όλυμπο
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, υψόμετρο 2.918 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, με πρώτο τη Ρίλα (περίπου 7 μέτρα διαφορά) στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος βρίσκεται στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία, μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.
Ένα μοναδικό Κάστρο βγαλμένο από Παραμύθια
Βρίσκεται στον Αργίλη της Μεσσηνίας και αποτελεί ίσως το μοναδικό κάστρο ολόκληρης της Ελλάδας με αυτή τη μορφή.
Το κάστρο των παραμυθιών χτίστηκε τη δεκαετία του '60 από τον Χαράλαμπο Φουρναράκη, γνωστό με το όνομα Χάρρυ Φουρνιέ, στην προσπάθειά του να ζωντανέψει όλα τα παραμύθια που έλεγαν κάποτε οι γιαγιάδες μας.
Συνδυάζει αταίριαστες χρονικά και τοπικά ιστορίες, όπως ο Τρωικός Πόλεμος και η Ελληνική Επανάσταση, μα και φιγούρες της Μυθολογίας, ενώ έχει πολλούς πυργίσκους καταπακτές και πανοπλίες.
Κατά το παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο, μουσείο και χώρος αναψυχής ενώ είχε φιλοξενήσει κατά καιρούς και θεατρικές παραστάσεις.
Στις μέρες μας στέκει αγέρωχο αντιστεκόμενο στη φθορά του χρόνου και της αλμύρας, μην μπορώντας να συντηρηθεί από τον σύλλογο που το διαχειρίζεται. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι με την πρώτη ματιά καταφέρνει να βγάλει από κάθε επισκέπτη το παιδί που έχει μέσα του, θυμίζοντάς του παλιότερες εποχές, τόσο ξέγνοιαστες και τόσο αθώες που τείνουν πια να ξεχαστούν...
Το μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού που δεν απέκτησε ποτέ ο Ωνάσης
Τα Τριζόνια Φωκίδας είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού με έκταση 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του οικισμού του νησιού είναι 64 κάτοικοι.
Το νησί αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει άλλα τρία μικρότερα ακατοίκητα νησάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Πλανέμι και το Πρασούδι.
Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα - μηχανάκια).
Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ. και από την Πάτρα 40 χλμ, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα. Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια, ο οποίος απέχει 25 χλμ. από τη Ναύπακτο.
Κατά το παρελθόν το νησί μπήκε στο στόχαστρο του Ωνάση, ο οποίος θέλησε να το αγοράσει. Όμως η αρνητική απάντηση των ντόπιων που υπεραγαπούν τον τόπο τους τον έκανε να αλλάξει τα σχέδιά του...
5 χιλιόμετρα ακτή με αμμόλοφους και ρηχά, ζεστά νερά
Είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου, με τουρισμό που αποτελείται κυρίως από Ευρωπαίους (κυρίως Γερμανούς και Ιταλούς). Στους Έλληνες δεν είναι τόσο γνωστή. Πρόκειται για την Χρυσή Ακτή και την παραλία των Λουτρών Κυλλήνης.
Απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Κάστρο Κυλλήνης και σε κάποια τμήματά της έχει πολυάριθμα πανάκριβα, πολυτελή ξενοδοχεία που φιλοξένησαν και φιλοξενούν τηλεοπτικές εκπομπές (Πρωινό Μέγκα, την Πρωινή εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη) κ.ά.
Πρόκειται για μια απέραντη παραλία, μήκους 5 χιλιομέτρων!
Τα ρηχά νερά και η χρυσή, ψιλή άμμος την καθιστούν ιδανική για οικογένειες με παιδιά.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ρωμαϊκά λουτρά με ιαματικές ιδιότητες από ηφαιστειογενείς πηγές.
Ακρόπολη Γλα, η μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Ελλάδος
Στα βορειοανατολικά της περιοχής της Κωπαΐδας, βρίσκονται τα ερείπια της μυκηναϊκής Aκρόπολης Γλα. Κατασκευάστηκε στη Μυκηναϊκή εποχή και ήταν οχυρωμένο με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, με τέσσερις πύλες. Το τείχος ήταν κατασκευασμένο με ογκόλιθους. Στο εσωτερικό του τα κτίσματα ήταν λιγοστά, συγκεντρωμένα σε έναν κεντρικό περίβολο. Θεωρείται ότι ήταν υπό τον έλεγχο του Ορχομενού και αποτελούσε το κέντρο ελεγχου και συντήρησης των έργων αποξήρανσης της Κωπαϊδας, καθώς και αποθήκη των σιτηρών της περιοχής.
Η Aκρόπολη του Γλα είναι η μεγαλύτερη οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη που διατηρείται στον ελλαδικό χώρο. Από την κατασκευή του το τείχος δεν συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε. Το βασικό κτίριο στην Ακρόπολη του Γλα είναι το Μέλαθρον. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και κάλυπτει το μεγαλύτερο μέρος της ακρόπολης. Το Μέλαθρον είχε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του υπήρχαν μικρά χωριστά οικοδομήματα. Περιμετρικά της ακρόπολης υπήρχαν αναχώματα για να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων. Τα κτίρια του Γλα καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά κοντά στα 1200 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκαν.
Η Aκρόπολη του Γλα είναι η μεγαλύτερη οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη που διατηρείται στον ελλαδικό χώρο. Από την κατασκευή του το τείχος δεν συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε. Το βασικό κτίριο στην Ακρόπολη του Γλα είναι το Μέλαθρον. Αποτελείται από δύο πτέρυγες και κάλυπτει το μεγαλύτερο μέρος της ακρόπολης. Το Μέλαθρον είχε δύο εισόδους και στο εσωτερικό του υπήρχαν μικρά χωριστά οικοδομήματα. Περιμετρικά της ακρόπολης υπήρχαν αναχώματα για να συγκρατούν τα νερά των χειμάρρων. Τα κτίρια του Γλα καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά κοντά στα 1200 π.Χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκαν.
Η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι υπάρχει μόνο ένα άτομο στην φωτογραφία...
Κάβο Ντόρο: Το απόκοσμο ακρωτήρι της Εύβοιας με τις ανέγγιχτες παραλίες και τα κρυφά μονοπάτια
Ξεκινώντας από την Κάρυστο και αφήνοντας πίσω τον Πλατανιστό –το πρώτο χωριό του Κάβο Ντόρο– θα αισθανθείτε πως κάνετε ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι, με προορισμό έναν κόσμο διαφορετικό. Η δροσιά, τα τρεχούμενα νερά και οι ευκολοπρόσιτες παραλίες μένουν πίσω σας. Από εδώ και πέρα ο δρόμος συνεχίζει με στροφές, ανηφοριές και κατηφοριές, κατευθυνόμενος προς τα απομονωμένα (ή και εγκαταλελειμμένα, πλέον) χωριά της περιοχής. - στο: travel.gr
Γρεγολίμανο: Η παραδεισένια παραλία στην Εύβοια με τα τιρκουάζ νερά και την χρυσαφένια αμμουδιά
Το Γρεγολίμανο συναντάται στη Βόρεια Εύβοια, μετά την Αιδηψό και με κατεύθυνση προς Άγιο Γεώργιο Λιχάδος. Όσοι την έχουν επισκεφτεί ομολογούν ότι πρόκειται για μία από τις πιο εντυπωσιακές ακτές του νησιού, με το όλο σκηνικό στην κυριολεξία να σου παίρνει τα μυαλά. - στο: newsbeast.gr
Η Αθήνα του Μεσοπολέμου μέσα από τα κτίρια και τις ιστορίες τους
Μια περιήγηση από το σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας μέχρι το κτίριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - στο: athensvoice.gr
Απίστευτοι θάνατοι βασιλιάδων: Από τα χέλια και τα σουδάκια μέχρι τη μαϊμού και έναν απάνθρωπο νόμο
Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από τα χέλια και τα σουδάκια που έστειλαν στον άλλο κόσμο τρανούς μονάρχες ή τη μαϊμού του Τατοΐου και τον απάνθρωπο νόμο του Σιάμ; - στο: ethnos.gr
Κουίζ. Βρείτε τον τίτλο της ταινίας από ένα διάσημο “στοπ καρέ” με τους πρωταγωνιστές της
στο: mixanitouxronou.gr
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου