Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Η κρυστάλλινη σφαίρα "Χήρα Αυτοκράτειρα"

 
Από το 1927, η τρίτη μεγαλύτερη κρυστάλλινη σφαίρα στον κόσμο βρίσκεται στο Μουσείο Πεν, με εξαίρεση μια περίεργη κλοπή...
 
 
 
Η κρυστάλλινη σφαίρα, που εκτίθεται στο Μουσείο Πεν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, υποτίθεται ότι ανήκε στην χήρα αυτοκράτειρα Τσισί (Cixi), την Κινέζα αυτοκράτειρα, χήρα και αντιβασιλέα που ουσιαστικά κυβερνούσε την κινεζική κυβέρνηση στην ύστερη δυναστεία Τσινγκ για 47 χρόνια (από το 1861 μέχρι το θάνατό της το 1908). Είναι η τρίτη μεγαλύτερη κρυστάλλινη σφαίρα στον κόσμο, ζυγίζει περίπου 22 κιλά και έχει διάμετρο 10 ίντσες.
 

Αποτελείται από καθαρό κρύσταλλο χαλαζία που έχει διαμορφωθεί σε σφαίρα από χρόνια συνεχούς βύθισης και περιστροφής σε νερό και χοντρές σκόνες, σε ένα ημικυλινδρικό μπολ. Παρά την υποτιθέμενη σύνδεση με την Κινέζα αυτοκράτειρα, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα από πού ακριβώς προήλθε η σφαίρα -κάποιοι προτείνουν τη Μιανμάρ, άλλοι την Κίνα. Κατέληξε όμως στον κατάλογο του πολυκαταστήματος Wanamaker, όπου περιγράφηκε ότι προερχόταν από την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, στη συνέχεια και για ένα χρονικό διάστημα περιπλανήθηκε στην ασιατική ήπειρο και κατέληξε στη Σαγκάη όπου την άρπαξε το τμήμα με αντίκες της Wanamaker και την πήγε στην Φιλαδέλφεια.
 

Εκεί, το 1927, η κρυστάλλινη σφαίρα αγοράστηκε από το Μουσείο Πεν μαζί με άλλα 25 αντικείμενα κινεζικής προέλευσης -βάζα, παραβάν και αγάλματα. Σίγουρα, η ασημένια βάση της σφαίρας δεν είναι πρωτότυπη -άλλωστε αναγράφει "Made in Japan" στα αγγλικά στην κάτω πλευρά. Έτσι, η κρυστάλλινη σφαίρα βρέθηκε στην κινεζική Ροτόντα του Μουσείου Πεν για 61 χρόνια. Μια νύχτα, ενώ ήταν απενεργοποιημένη η ασφάλεια και βρισκόταν σε εξέλιξη μια εκδήλωση, η μπάλα -αξίας τότε περίπου 200.000 δολαρίων-, η βάση της και ένα αρχαίο άγαλμα του Όσιρι που βρισκόταν κοντά, εξαφανίστηκαν.
 

Την επόμενη μέρα, δίπλα στη γέφυρα South Street της πόλης, βρέθηκε η βάση, χωρίς όμως την σφαίρα. Κάποιοι λένε ότι το αιγυπτιακό, χάλκινο άγαλμα ύψους 20 ιντσών είχε χρησιμοποιηθεί για να σπάσουν τη θήκη και τελικά, τρία χρόνια αργότερα, βρέθηκε σε ένα ενεχυροδανειστήριο της Νότιας Φιλαδέλφειας. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε το FBI στην κρυστάλλινη σφαίρα στο σπίτι μιας μυστικίστριας στο Νιου Τζέρσεϊ, η οποία, αφού υπέστη ηλιακά εγκαύματα επειδή είχε τοποθετήσει την σφαίρα δίπλα στο παράθυρό της, την έδωσε στον σύζυγό της, ο οποίος τη χρησιμοποίησε ως βάση για καπέλο. Και τα τρία αντικείμενα επέστρεψαν στο μουσείο και σήμερα η κρυστάλλινη σφαίρα, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του μουσείου, βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση σε μια αλεξίσφαιρη θήκη.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου