Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 336 (-6)


 
 
Παραλία Πισίνα: Σπάνιες, ερημικές εικόνες της πολύβουης παραλίας που αποτελεί τουριστικό trend
 

Πετάμε πάνω από μια γνωστή παραλία, με γνωστή όψη. Βαρκάκια, πλωτές καντίνες, φουσκωτά, πολυκοσμία. Αυτός είναι ο κανόνας για αυτή την πανέμορφη παραλία το καλοκαίρι.
Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι μόνη της, ερημική και τότε καταλαβαίνει κανείς την ομορφία της σε όλο της το μεγαλείο. Τέτοιες, σπάνιες, ερημικές εικόνες παρουσιάζονται στο συγκεκρικέμνο βίντεο.
Αναφερόμαστε στην παραλία Πισίνα, στα Σύβοτα, δημοφιλέστατο προορισμό της Θεσπρωτίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Tα Σύβοτα είναι παραθαλάσσιο χωριό στα νότια του νομού Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 908 κατοίκους και ανήκε διοικητικά στον ομώνυμο δήμο. Σήμερα ο πληθυσμός ανέρχεται στους 875 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011)
Τα Σύβοτα αποτελούν ένα από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ηπείρου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πλήθος τουριστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες, κυριότερες εκ των οποίων είναι ο Άγιος Νικόλαος,το Μαύρο Όρος και το Μουρτεμένο.
Το 433 π.Χ., στα νερά της ευρύτερης περιοχής έλαβε χώρα η ναυμαχία των Συβότων, στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Επί τουρκοκρατίας, ο οικισμός ονομαζόταν Βώλια ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Μούρτο (ονομασία που χρησιμοποιόταν και παλαιότερα) όνομα που διατηρήθηκε μέχρι το 1940 όταν ο οικισμός έλαβε τη σημερινή του ονομασία.
Το λιμάνι των Συβότων χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ως οθωμανική ναυτική βάση. Τον Ιούνιο του 1822, δύναμη 500 επαναστατών υπό την αρχηγία του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, επιτέθηκε στο λιμάνι αιχμαλωτίζοντας 150 Οθωμανούς, οι οποίοι στάλθηκαν ως αιχμάλωτοι στην Πελοπόννησο.
 
 
Το περίεργο νησί «κιθάρα» που ερωτεύτηκαν οι Μπιτλς, μια ώρα από την Αθήνα
 
 
Πετάμε πάνω από το περίεργο αλλά και μαγευτικό νησί με σχήμα που μοιάζει με κιθάρα, το οποίο ήθελαν να αγοράσουν οι Μπιτλς.
Ονομάζεται Αγία Τριάδα και βρίσκεται κοντά στην Ερέτρια, μία ώρα από την Αθήνα.
Έχει καταπληκτικές παραλίες, μία στην ανατολική πλευρά με γαλαζοπράσινα νερά και ένα άγαλμα δελφινιού και μία στη δυτική πλευρά όπου μια μεγάλη αμμόγλωσσα που βυθίζεται και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια λόγω του φαινομένου της παλίρροιας του Ευρίπου σχηματίζει μικρά νησάκια που το απόγευμα χάνονται κάτω από τα νερά του Νοτίου Ευβοϊκού.
Η περιοχή αποτελεί μια πραγματική εξωτική γωνιά πολύ κοντά στην Αθήνα. Πολλοί γνωρίζουν την Ερέτρια, την πόλη - λιμάνι με τα πολυάριθμα μαγαζάκια πάνω στο κύμα αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν αυτή την κρυφή γωνιά, μια ανάσα από την Ερέτρια.
 
 
Βαρκάδα στον υδάτινο παράδεισο του Αχελώου ποταμού
 

Ο Αχελώος, γνωστός κι ως Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος (Περιστέρι), νότια νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Κατά τη διαδρομή του διέρχεται από το νομό Τρικάλων, από τα όρια των νομών Καρδίτσας και Άρτας και στη συνέχεια από τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Διαχωρίζει με την πορεία του την Ακαρνανία από την Αιτωλία, διασχίζοντας διαδοχικά τις τεχνητές λίμνες των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου και αρδεύει την πεδιάδα του Αγρινίου. Στη ροή του προς το Ιόνιο δέχεται τα νερά των παραποτάμων του Αγραφιώτη, Ταυρωπού, Τρικεριώτη και Ινάχου. Σήμερα οι τρεις πρώτοι χύνονται στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και ο τέταρτος στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου. Θεωρείται ο πλουσιότερος σε νερά γηγενής ποταμός της Ελλάδας. 


Λαλάρια Σκιάθος: Μία από τις 50 καλύτερες παραλίες σε ολόκληρο τον κόσμο
 

Τη λίστα με τις «50 Καλύτερες Παραλίες του Κόσμου» για το 2018, δημοσίευσε το Flight Network.
Η λίστα που είναι βασισμένη στις εμπειρίες και την αξιολόγηση 1.200 δημοσιογράφων, συντακτών, μπλόγκερς και ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως περιλαμβάνει παραλίες όπως εκείνες της Ινδονησίας με τα κρυστάλλινα νερά μέχρι τις τροπικές στο Μπαλί.
Στη λίστα αυτή με τις 50 καλύτερες παραλίες παγκοσμίως της συγκαταλέγονται τα Λαλάρια της Σκιάθου.
Λίγα λόγια για την παραλία: Η περίφημη παραλία Λαλάρια είναι πολύ διαφορετική από της υπόλοιπες παραλίες στην Σκιάθο, καθώς είναι η μοναδική που δεν είναι περιτριγυρισμένη από πράσινο. Οι βραχώδεις σχηματισμοί που ξεπροβάλλουν από την θάλασσα και τα κατάλευκα στρογγυλά βότσαλα (εκ των οποίων και η ονομασία Λαλάρια) είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της εξαιρετικής παραλίας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος, και αυτό μόνο όταν το επιτρέπει ο καιρός, λόγω ανέμων.
Η Παραλία Λαλάρια βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σκιάθου. Πρόκειται για μια παραλία ευρέως γνωστή για τα βότσαλά της και το καλοκαίρι την επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Η πρόσβαση εκεί γίνεται με καραβάκια που είναι αγκυροβολημένα στο παλιό λιμάνι του νησιού. Επίσης είναι γνωστή και για το βράχο που έχει ένα άνοιγμα και πολλοί κολυμβητές κάνουν βουτιές εκεί. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και καταγάλανα.
 
 
Ρωμαϊκή πισίνα Νέρωνα: Η ωραιότερη πισίνα της Ελλάδας
 

Δεν βρίσκεται ούτε στην Σαντορίνη, ούτε στην Μύκονο ούτε σε κάποιο άλλο μέρος της πατρίδας μας που ίσως νομίζετε.
Για την ακρίβεια η ομορφότερη πισίνα του κόσμου ίσως μιας και μιλάμε για ένα πραγματικό έργο τέχνης ανεκτίμητης αξίας βρίσκεται μόλις 850 μέτρα από τον διάσημο Ισθμό της Κορίνθου αλλά παραμένει σχεδόν εντελώς άγνωστη.
Χρονολογείται περίπου 2.000 χρονών και μπορεί να σας ακούγεται ως απίστευτο αλλά ναι ήταν και θερμαινόμενη.
Δεν ήταν δα και κάνας τυχαίος ο άνθρωπος που την απολάμβανε μιας και αναφερόμαστε στον Βασιλιά Νέρωνα ο οποίος ήταν και ο πρώτος που επιχείρησε την διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου.
Η ομορφιά του ψηφιδωτού πυθμένα της κυριολεκτικά κόβει την ανάσα με την απαράμιλλη ομορφιά της και σίγουρα αξίζει όλοι να την επισκεφθείτε και να θαυμάσετε αυτόν τον άγνωστο θησαυρό της πατρίδας μας από κοντά.
 
 
Κυτίο σιγαρέτων Ελλήνων τραυματιών πολέμου
 
 
Ήταν αφιερωμένο στους πολέμους που αντιμετώπισε σχεδόν η ίδια γενιά που ήταν διαρκώς επιστρατευμένη και πολεμούσε. Βαλκανικοί πόλεμοι 1912, 13, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία 1919 και Μικρασιατική εκστρατεία. Το 1921 που κυκλοφόρησαν τα τσιγάρα αυτά,  οι τραυματίες από τους πολέμους ήταν χιλιάδες όπως και οι ανάπηροι. Τα τσιγάρα προσφέρονταν σε χαμηλές τιμές στους τραυματίες εντός και εκτός νοσοκομείων. Έφεραν στην πρόσοψη τον δικέφαλο βυζαντινό αετό και την απεικόνιση ενός τραυματία. Τα τέσσερα γράμματα "ΣΠΑΠ" αρχικά σήμαιναν "Σύνδεσμος Τραυματιών Αθηνών - Πειραιώς", καθώς τα τσιγάρα αυτού του είδους κυκλοφορούσαν μόνο στα νοσοκομεία Αθηνών και Πειραιώς. Σύντομα όμως υπήρξε μετονομασία σε "Σύνδεσμο Τραυματιών Αναπήρων Πολέμων" καθώς συμπεριέλαβε τους τραυματίες όλης της επικράτειας.
Ήδη από τις αρχές του 1910 τα κουτιά τσιγάρων ανταγωνίζονταν μεταξύ τους στη λεγόμενη τότε "καπνοπωλική καλλιτεχνία" που κάποιοι αποκαλούσαν και ως "κυτιολογία".
Οι φιλοτεχνήσεις των πακέτων τσιγάρων αναθέτονταν σε αναγνωρισμένους καλλιτέχνες οι οποίοι ανήκαν συνήθως σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες.
1. Φιλοπάτριδες. Εκείνοι που μεταχειρίζονταν σήματα και εικόνες εθνικών γεγονότων
2. Συμβολιστές. Εκείνοι που εκμεταλλεύονταν το όνομα του παραγωγού και το ταύτιζαν με την εικόνα. Για παράδειγμα στον παραγωγό Βάρκα είχαν θέσει μια βάρκα και στον παραγωγό Βέλλο ένα βέλος.
3. Αρχαιόφιλους. Εκείνοι που τοποθετούσαν απεικονίσεις αρχαίων ελληνικών ερειπίων
4. Τοπικιστές. Προέβαλαν την ποιότητα του καπνού μέσω του τόπου παραγωγής (Αγρίνιο, Κομοτηνή κ.ο.κ.).
5. Ξενομανείς. Ανέγραφαν στα πακέτα μόνο αγγλικά ή γαλλικά ονόματα (Ideal, Minerva, Zenith, κ.ο.κ.)
Όσο για τα τσιγάρα τραυματιών στην ταινία σφράγισης σημειώνονταν οι μεγαλύτερες μάχες όπως Κιλκίς, Κρέσνα, Μπιζάνι, Σκρα, Σαραντάπορο, κ.ο.κ. - από: Η Παληά Αθήνα
 
 
Η φωτορύπανση στον Μέλανο Δρυμό
 

"Πριν από λίγες εβδομάδες ήμουν στο Μέλανα Δρυμό και ένας συνάδελφος ήρθε από την Ελβετία. Φωτογραφίσαμε μαζί τον νυχτερινό ουρανό από το Feldberg. Το κίτρινο-πορτοκαλί φως που βλέπετε δεν είναι ηλιοβασίλεμα ούτε ανατολή. Είναι η βαριά φωτορύπανση που έχουμε στη Γερμανία." - από: natureshots_sb
 
 
Ένας πυγμαίος ιππόκαμπος
 

Bargibanti Pygmy Seahorse από michiel.van.staveren

Οι πυγμαίοι ιππόκαμποι Bargibant:
* Απαντώνται στον Ινδο-Δυτικό Ειρηνικό
* Ζουν σε βάθος από 16 έως 40 μέτρα.
* Φτάνουν μέγιστο μήκος τα 2,4 εκατοστά
* Παίρνουν το χρώμα οποιουδήποτε είδους κοραλλιογενών υφάλων ζουν.
* Σε αντίθεση με άλλους ιππόκαμπους, οι αρσενικοί του είδους χρησιμοποιούν μια θήκη στον κορμό τους -όχι την ουρά τους- για να γεννήσουν τα μικρά τους.
* Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 σε μια αλκυόνα (είδος κοραλλιού) υπό εξέταση και ήταν το πρώτο είδος πυγμαίου ιππόκαμπου που ανακαλύφθηκε - από: oceana.org
 

Χρυσοπηγή: Το μοναστήρι στη Σίφνο σημείο αναφοράς για το όμορφο κυκλαδονήσι
 

Αν ένα σημείο στη Σίφνο έχει συνδυαστεί άρρηκτα με το όμορφο κυκλαδονήσι, αυτό σίγουρα είναι η μονή της Χρυσοπηγής. Πάνω σε έναν εντυπωσιακό βράχο, μοιάζει να αναδύεται από τα νερά του Αιγαίου, σαν πάλλευκη πινελιά στο βαθύ μπλε της θάλασσας. Από τις εικόνες που σίγουρα αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη των επισκεπτών του νησιού.
Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σίφνου, λοιπόν, μεταξύ του Φάρου και του Πλατύ Γιαλού, το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής αναδύεται λες μέσα από τα νερά του Αιγαίου για να προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες στους επισκέπτες του.  Σημείο αναφοράς για το νησί, είναι ταυτόχρονα η πολιούχος και προστάτιδα του από το 1964. - στο: newsbeast.gr
 
 
Γερολίμνη: Το καταπράσινο φυσικό θαύμα των Κυκλάδων
 
 


Καλά κρυμμένη στα βουνά της Άνδρου, βάζει δύσκολα σε όσους επιθυμούν να την ανακαλύψουν, αποζημιώνει όμως με μια αξέχαστη εμπειρία  - στο: travel.gr
 
 
Η ιστορία πίσω από το Ζηρίνειο της Κηφισιάς. Ο καπνέμπορος που μεγαλούργησε στη Σμύρνη και οι Γερμανοί κατέσχεσαν δύο φορές το σπίτι του
 

Το Ζηρίνειο στην Κηφισιά υπήρξε το πρώτο ελληνικό στάδιο που έλαβε ονομασία φυσικού προσώπου: του Μαρωνίτη καπνέμπορου, Ιωάννη Ζηρίνη. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Αυτή είναι η πιο βίαιη ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Alfred Hitchcock: Ο σοκαριστικός φόνος και οι ενοχλητικές σκηνές
 

Παιδί της βικτοριανής εποχής, ο Alfred Hitchcock πάντα ένιωθε γοητευμένος από τις ιστορίες του Τζακ του Αντεροβγάλτη και άλλων δήθεν «ευγενικών» δολοφόνων που ζούσαν σε κοινή θέα αλλά καταδίωκαν τα θύματά τους από τις σκιές. - στο: ethnos.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου