Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Το λυκόφως του φεγγαριού πάνω από τη Δανία

φωτογραφία: Ruslan Merzlyakov (astrorms)
 
Αυτό το φεγγάρι έκανε... θεαματική είσοδο.
 
 
 
Τυπικά, η ανατολή του φεγγαριού είναι ήσυχη και γαλήνια.
 
Το φεγγάρι χρειάζεται λίγα λεπτά για να κρυφοκοιτάξει πλήρως πάνω από τον ορίζοντα και μπορεί να παραμείνει σχετικά σκοτεινό μέχρι να ανέβει ψηλά στον νυχτερινό ουρανό.
 
Ωστόσο, πριν από περίπου μια εβδομάδα, και παρόλο που φωτίζεται μόνο κατά το ήμισυ από τον Ήλιο, το φεγγάρι που ανέτειλε έδωσε μια παράσταση -τουλάχιστον στο μέρος που είναι τραβηγμένη η φωτογραφία. Ο λόγος ήταν ότι, όπως φάνηκε στο Limfjord στο Nykøbing Mors της Δανίας, το φεγγάρι ανατέλλει κάτω από διάσπαρτα σύννεφα κοντά στον ορίζοντα. Το αποτέλεσμα, που εδώ είναι σε μία μόνο έκθεση, ήταν ότι το φως του φεγγαριού ξεχύθηκε μέσα από τα κενά στα σύννεφα για να δημιουργήσει το λεγόμενο λυκόφως. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να εξαπλωθούν δραματικά στον ουρανό όταν ξεκινούν κοντά στον ορίζοντα, και μπορεί ακόμη και να φαίνεται ότι συγκλίνουν στην άλλη πλευρά του ουρανού.
 
Πολύ πίσω από τη Σελήνη μας, αστέρια από τον γαλαξία μας είναι σαν κουκκίδες στο φόντο, αλλά επάνω αριστερά, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον γαλαξία της Ανδρομέδας, ενώ λίγο πιο δεξιά από το φεγγάρι και πάνω από ορίζοντα, η λευκή κουκκίδα που φαίνεται, είναι ο πλανήτης Δίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου