Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Το ερειπωμένο κτήμα του βασιλιά Ζογ Α' της Αλβανίας στο Σάιοσετ της Νέας Υόρκης


Ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό που κάποτε προοριζόταν για τον εξόριστο ηγεμόνα της Αλβανίας, ο οποίος δεν πήγε ποτέ.
 
 
 
Το κάποτε υπέροχο κτήμα Knollwood, που χτίστηκε μεταξύ του 1906 και του 1920 για τον Charles I. Hudson, το 1951 αγοράστηκε από τον βασιλιά της Αλβανίας Ζογ Α'. Το κτήμα περίμενε τον μονάρχη, ο οποίος όμως δεν το επισκέφτηκε ποτέ. Παρ' όλα αυτά, κυκλοφόρησαν φήμες ότι στα τείχη του ήταν κρυμμένος ο θησαυρός της Αλβανίας, κάτι που προκάλεσε τους βάνδαλους να διαλύσουν την απροστάτευτη περιουσία.
 
Το κτήμα το 1911

 
Ο Βασιλιάς Ζογ Α', γεννημένος ως Οθωμανός υπήκοος με το όνομα Αχμέτ Μουχτάρ Ζογόλι (το 1922 το άλλαξε σε Ζόγου που σημαίνει πουλί στα αλβανικά), καταγόταν από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων και κυβέρνησε την Αλβανία από το 1925 έως το 1939, αρχικά ως πρόεδρος και αργότερα ως βασιλιάς (στις 25 Αυγούστου του 1928 κατάργησε την Δημοκρατία και στις 1 Σεπτεμβρίου αυτοανακηρύχτηκε βασιλιάς κηρύσσοντας ως πολίτευμα την απόλυτη μοναρχία) -νωρίτερα, είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της χώρας-, προτού αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Αλβανία με την οικογένειά του (αρχικά στην Ελλάδα, όπου η Κυβέρνηση Μεταξά άνοιξε αμέσως τα σύνορα παραχωρώντας τους άσυλο και διέμεινε για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη) μετά από εισβολή των ιταλικών φασιστικών δυνάμεων (7 Απριλίου 1939, ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής). Μέχρι εκείνη την εποχή, είχαν γίνει πολλές απόπειρες εναντίον του Ζογ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επιβιώσει από περισσότερες από 55 απόπειρες δολοφονίας κατά τη σχετικά σύντομη διακυβέρνησή του, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας το 1931 στη Βιέννη, η οποία τον καθιέρωσε ως τον μοναδικό ηγέτη στη σύγχρονη εποχή που ανταπέδωσε τα πυρά του επίδοξου δολοφόνου.
 
Ζογ Α' - πηγή
 
Σύμφωνα με το ScoutingNY, ο Ζογ σχεδίαζε να μετατρέψει το Knollwood στο δικό του προσωπικό μικροβασίλειο, με Αλβανούς υπηκόους, αλλά αυτά τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μέχρι το 1955 το ακίνητο είχε ερειπωθεί και πουλήθηκε στον Lansdell Christie, ο οποίος κατεδαφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του το 1959.
 


 
Σήμερα, οι περίεργοι μπορούν να εξερευνήσουν ό,τι έχει απομείνει από το επίδοξο παλάτι του βασιλιά σε αυτό που σήμερα αποτελεί τμήμα ενός πάρκου πεζοπορίας στην κομητεία Νασάου της πολιτείας της Νέας Υόρκης. 
 



από: atlas obscura με πληροφορίες από: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου