Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η ιστορία πίσω από την ανεξήγητη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα σε ένα βουλγαρικό αεροδρόμιο

 
Τι συνέβη στον Lars Mittank, τον Γερμανό τουρίστα που εξαφανίστηκε κοντά σε ένα βουλγαρικό αεροδρόμιο;
 
 
 
Στις 8 Ιουλίου του 2014, ο 28χρονος Λαρς Μίτανκ εξαφανίστηκε σε χωράφι κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Βάρνα στην Βουλγαρία. Μερικές από τις τελευταίες του γνωστές στιγμές καταγράφηκαν σε βίντεο.

Αυτό που ξεκίνησε ως ανέμελες διακοπές στην Ανατολική Ευρώπη κατέληξε στον χειρότερο εφιάλτη μιας οικογένειας και ένα μυστήριο που διαρκεί μέχρι και σήμερα. Το 2014, ο 28χρονος Μίτανκ από το Βερολίνο της Γερμανίας, πήγε με τους φίλους του διακοπές στη Βουλγαρία, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ πίσω.

Χρόνια αργότερα, ονομάστηκε "ο πιο διάσημος αγνοούμενος στο YouTube", καθώς, ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου που δείχνει την τελευταία γνωστή θέαση του νεαρού, διαδόθηκε στο διαδίκτυο. Δεν βρέθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι είδαν το βίντεο.

Λίγες στιγμές πριν επιβιβαστεί στην πτήση με την οποία θα επέστρεφε στην πατρίδα του, ο Μίτανκ έφυγε από ένα πολυσύχναστο αεροδρόμιο στη Βάρνα. Έχοντας υποστεί ένα τραύμα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός καυγά πριν από λίγες μέρες, εξαφανίστηκε στο δάσος γύρω από το αεροδρόμιο, χωρίς να τον ξαναδεί ποτέ κανείς.

Από τότε ο Μίτανκ αγνοείται και, παρά τα πειστικά στοιχεία και τη μητέρα του που ζήτησε δημόσια πληροφορίες, η υπόθεση δεν φαίνεται να οδεύει προς την επίλυσή της.

Το ταξίδι επισκιάστηκε νωρίς μετά από έναν καυγά σε ένα μπαρ
Ο Lars Joachim Mittank γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1986 στο Βερολίνο. Σε ηλικία 28 ετών, πήγε με μερικούς φίλους του ένα ταξίδι στην Βάρνα της Βουλγαρίας. Εκεί, η παρέα έμεινε στο θέρετρο Golden Sands στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μίτανκ έμπλεξε σε έναν καυγά στο μπαρ με τέσσερις άνδρες για το ποιος ποδοσφαιρικός σύλλογος ήταν καλύτερος: η Βέρντερ Βρέμης ή η Μπάγερν Μονάχου -ο Μίτανκ ήταν οπαδός της Βέρντερ, ενώ οι άλλοι τέσσερις υποστήριζαν την Μπάγερν. Ο νεαρός έφυγε από το μπαρ πριν από τους φίλους του και, όπως λένε οι ίδιοι, τον ξαναείδαν το επόμενο πρωί.

Όταν τελικά τον βρήκαν, ο Μίτανκ ενημέρωσε τους φίλους του ότι τον είχαν δείρει. Διάφοροι φίλοι του ανέφεραν διάφορα πράγματα, τα οποία με τη σειρά τους παρουσίαζαν διάφορες λεπτομέρειες.

Κάποιοι είπαν στις αρχές ότι ο Μίτανκ ξυλοκοπήθηκε από την ίδια ομάδα ανδρών με τους οποίους διαπληκτίστηκε στο μπαρ, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι οι άνδρες προσέλαβαν έναν ντόπιο για να κάνει εκείνος τη δουλειά.

Ανεξάρτητα από αυτό, ο Μίτανκ βρέθηκε με ένα τραυματισμένο σαγόνι και ένα σπασμένο τύμπανο. Πήγε να δει έναν γιατρό, ο οποίος του έγραψε αντιβιοτικό για να αποτρέψει τη μόλυνση των πληγών του. Επίσης του είπαν λόγω του τραυματισμού του να μην μετακινηθεί αλλά να μείνει πίσω, ενώ οι φίλοι του θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους.
 
"Δε θέλω να πεθάνω εδώ"
 

Οι φίλοι του Μίτανκ προσφέρθηκαν να καθυστερήσουν την επιστροφή τους μέχρι να θεραπευτεί, αλλά εκείνος τους παρότρυνε να μην το κάνουν και προγραμμάτισε μια μεταγενέστερη πτήση. Αργότερα, έκανε check-in σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο, όπου άρχισε να επιδεικνύει περίεργη, ακανόνιστη συμπεριφορά.

Οι κάμερες του ξενοδοχείου τον απαθανάτισαν σε βίντεο, να κρύβεται μέσα στο ασανσέρ και να αφήνει το κτίριο τα μεσάνυχτα για να επιστρέψει λίγες ώρες αργότερα. Κάλεσε τη μητέρα του και της είπε ότι κάποιοι προσπαθούσαν να τον ληστέψουν ή να τον σκοτώσουν. Της έστειλε επίσης μήνυμα, ρωτώντας για τα φάρμακά του και να μπλοκάρει τις πιστωτικές του κάρτες.

Στις 8 Ιουλίου, ο Μίτανκ μπήκε στο αεροδρόμιο της Βάρνας, όπου συναντήθηκε με τον γιατρό του αεροδρομίου για να ελέγξει τα τραύματά του. Ο γιατρός του είπε ότι μπορούσε να πετάξει, αλλά εκείνος μόνο ήσυχος δεν ήταν. Σύμφωνα με τον γιατρό, ο νεαρός φαινόταν νευρικός και του έκανε ερωτήσεις σχετικά με το φάρμακο που έπαιρνε.

Το αεροδρόμιο βρισκόταν υπό ανακαίνιση και, όσο ο Μίτανκ ήταν με τον γιατρό, μπήκε στο γραφείο ένας εργάτης -σύμφωνα με ένα περιοδικό. Ο Μίτανκ ακούστηκε να λέει, "Δεν θέλω να πεθάνω εδώ. Πρέπει να φύγω από εδώ", πριν σηκωθεί για να φύγει. Έριξε τα πράγματά του στο πάτωμα και έτρεξε στο διάδρομο. Έξω από το αεροδρόμιο, σκαρφάλωσε πάνω από έναν φράχτη και όταν βρέθηκε από την άλλη πλευρά, εξαφανίστηκε σε ένα κοντινό δάσος και δεν τον είδαν ποτέ ξανά.

Γιατί η τύχη του παραμένει ένας γρίφος με πολλά κομμάτια να λείπουν
Σύμφωνα με τον Δρ Todd Grande, πιστοποιημένο σύμβουλο ψυχικής υγείας που κάλυψε την εξαφάνιση του Μίτανκ στο κανάλι του στο YouTube, ο νεαρός δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι ο νεαρός έψαχνε μια δικαιολογία για να φύγει και να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Ωστόσο, ο Grande αμφιβάλλει για αυτό, επειδή είχε καλές σχέσεις με τους δικούς του ανθρώπους. Οι φίλοι του προσφέρθηκαν να επαναπρογραμματίσουν την πτήση τους, ώστε να μην χρειαστεί να πετάξει πίσω μόνος του και έστελνε μήνυμα στη μητέρα του καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, όταν τράπηκε σε φυγή, δεν πήρε τίποτα μαζί του, αφήνοντας το διαβατήριο, το τηλέφωνο και το πορτοφόλι του στο αεροδρόμιο.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Μίτανκ συμμετείχε σε κάποιο είδος εγκληματικής επιχείρησης για το οποίο ούτε οι δικοί του, ούτε οι αρχές γνώριζαν -ίσως διακίνηση ναρκωτικών. Αν και αυτή η θεωρία θα εξηγούσε γιατί δεν βρέθηκε ποτέ, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να την υποστηρίζουν.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Μίτανκ σκοτώθηκε. Όταν έμεινε πίσω στην Βουλγαρία, είπε στη μητέρα του ότι τον παρακολουθούσαν. Πολλοί διαδικτυακοί ερευνητές ("sleuth") υποψιάζονται ότι τον κυνηγούσαν οι άνδρες με τους οποίους τσακώθηκε στο μπαρ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο νεαρός έφυγε τρέχοντας και το γεγονός γιατί δεν έχει βρεθεί το σώμα του.

Οι διώκτες του ήταν μόνο στο μυαλό του;
Μια τέταρτη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Μίτανκ θα μπορούσε να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών την ημέρα της εξαφάνισής του. Πολλοί πιστεύουν ότι το αντιβιοτικό (Cefprozil) που του είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός για τη ρήξη τυμπάνου που είχε υποστεί, πιθανώς σε συνδυασμό με κάποια άλλη ουσία, μπορεί να τον οδήγησε σε ψυχωσικό επεισόδιο.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν είναι αδύνατο. Η ζάλη, η ανησυχία και η υπερκινητικότητα αναφέρονται ως συχνές παρενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι η οξεία ψύχωση θα μπορούσε να είναι μια "δυνητικά αρνητική επίδραση" ορισμένων αντιβιοτικών. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς η συμπεριφορά κάποιου χωρίς ιστορικό ψυχικής ασθένειας θα μπορούσε να αλλάξει τόσο ξαφνικά.

Αν ο Μίτανκ έπασχε από ψύχωση, το φάρμακο που έπαιρνε μπορεί να μην ήταν καν η άμεση αιτία της. Στο βίντεό του, ο Δρ. Grande προτείνει ότι ο νεαρός μπορεί να έχει βιώσει την "ψύχωση του πρώτου διαλείμματος" ή την "αρχή κάτι σαν σχιζοφρένεια". Αυτό, υποστηρίζει, θα εξηγούσε την παράνοια, τις αυταπάτες και το άγχος του. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την παράξενη συμπεριφορά που εμφανίζει στο βίντεο στο YouTube.

Αν και ο Δρ. Grande πιστεύει ότι η θεωρία της ψύχωσης είναι η πιο πειστική, τονίζει ότι δεν εξηγεί γιατί ο Μίτανκ έφυγε τρέχοντας ή γιατί το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Σε αυτό το σημείο, οι πιθανότητες του πού βρίσκεται είναι εναντίον του
 

Παρά την πολυετή έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας (Bundeskriminalamt, BKA), ο Μίτανκ παραμένει αγνοούμενος μέχρι σήμερα. Κάθε τόσο, κάποιο διαδικτυακό τρολ, ένας ερασιτέχνης ερευνητής του διαδικτύου ή κάποιος πολίτης που βλέπει το βίντεο ισχυρίζεται ότι τον έχει δει κάπου στον κόσμο.

Κάθε χρόνο, μόνο στη Γερμανία, περίπου 10.000 άνθρωποι αγνοούνται και, παρόλο που το 50% όλων των υποθέσεων αγνοουμένων επιλύονται σε λιγότερο από μια εβδομάδα, στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 3% εντοπίζονται μέσα σε ένα χρόνο. Ο Λαρς Μίτανκ αγνοείται για περισσότερα από 8.

Το '16, η αστυνομία στο Πόρτο Βέλχο της Βραζιλίας συνέλαβε έναν άνδρα χωρίς στοιχεία ταυτότητας και, προφανώς, χωρίς ιδέα του ποιος ήταν. Όταν κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εικόνα του άνδρα να αναρρώνει σε ένα νοσοκομείο, οι διαδικτυακοί sleuth σημείωσαν ότι είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Μίτανκ. Αργότερα, ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως τον Anton Pilipa από το Τορόντο, ο οποίος είχε εξαφανιστεί πριν και 5 χρόνια.
 
Ο Anton Pilipa - πηγή
 
Το '19, ένας οδηγός φορτηγού ισχυρίστηκε ότι πήγε τον Μίτανκ στη Δρέσδη, ενώ έφευγε από το Βρανδεμβούργο. Ενώ ήταν καθ οδόν, δεν μπορούσε παρά να παρατηρήσει την ομοιότητά του με τον εξαφανισμένο νεαρό. Το στοιχείο αυτό δεν οδήγησε πουθενά.

Όλα αυτά τα χρόνια, η μητέρα του έχει εμφανιστεί σε αμέτρητες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, προσπαθώντας απεγνωσμένα να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του γιου της. Οι εκκλήσεις της για να βρεθεί μεταδόθηκαν, τόσο στα γερμανικά, όσο και στα βουλγαρικά κανάλια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Απτόητη συνεχίζει να δημοσιεύει μηνύματα στα social media.
 
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο "πιο διάσημος" αγνοούμενος τουρίστας στον κόσμο, μια ομάδα 41.000 ατόμων στο Facebook, που αποκαλείται "Findet Lars Mittank" (Βρείτε τον Λαρς Μίτανκ), δημοσιεύει τακτικά, και σχεδιάζει και δημοσιεύει φυλλάδια σε μέρη σε όλη την Ευρώπη.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου