Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο δεν έχει στόμα και δεν μπορεί να τραφεί

 
Μοιάζει σαν κάτι που θα μπορούσαμε να βρούμε μόνο στη μυθοπλασία ή σε μια ταινία τρόμου, ένα ζώο που δεν έχει στόμα ή που είναι εντελώς σφραγισμένο, οπότε δεν μπορεί να τραφεί, οδηγώντας το σε ένα αναπόφευκτο τέλος μετά από μόλις 5 ημέρες ζωής.
 
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, την πεταλούδα Άτλας ή σκόρος του Άτλαντα (Attacus Atlas), που ζει στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, στο αρχιπέλαγος της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και του Βόρνεο. Ονομάζεται Άτλας από τον τιτάνα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας λόγω του μεγάλο μεγέθους της.
 
Σε ορισμένα μέρη στην Κίνα ονομάζεται πεταλούδα φιδοκέφαλο, επειδή το άκρο των φτερών της μοιάζει με κεφάλι φιδιού, σε ένα τέλειο και θεαματικό παράδειγμα μιμητισμού, έναν εξελικτικό μηχανισμό με τον οποίο ορισμένα είδη μπορούν να φαίνονται ως ένα άλλο ζώο για αμυντικούς σκοπούς.

Η Attacus Atlas τρέφεται μόνο όταν είναι προνύμφη. Μόλις όμως γίνει πεταλούδα, δεν έχει στοματική κοιλότητα και ο μόνος της στόχος είναι να αναπαραχθεί, μια εργασία που κάνει μόλις γεννηθεί.

Σε κάποια μέρη χρησιμοποιούν το μετάξι -σκούρο χρώματος και παρόμοιο με το μαλλί- που παράγει, λόγω της μεγάλης αντοχής του. Όμως δεν αξιοποιείται εμπορικά γιατί, σε αντίθεση με αυτό των μεταξοσκωλήκων, αυτό της Attacus εκκρίνεται με τη μορφή σπασμένων ινών.

Το σώμα της είναι δυσανάλογα μικρό σε σύγκριση με τα φτερά της, τα οποία φτάνουν σε άνοιγμα μέχρι και 24 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι την ξεπερνάει μόνο η Thysania agrippina (το κοινό όνομά της στα αγγλικά είναι Λευκή Μάγισσα), που κατοικεί σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Όμως η Attacus έχει μεγαλύτερη επιφάνεια πτέρυγας, που φτάνει τα 400 τετραγωνικά εκατοστά.
 
 
Το πάνω μέρος των φτερών είναι κοκκινωπό καφέ με μοτίβο μαύρων, λευκών, ροζ και μοβ γραμμών και το κάτω πιο χλωμό. Η άκρη των φτερών, με τον προαναφερθέντα μιμητισμό που θυμίζει κεφάλι φιδιού, χρησιμεύει στο να μην την πλησιάζουν τα πουλιά -τους κύριους θηρευτές τους- τις περιοχές των προνυμφών.

«"Όταν απειλείται, η Attacus πέφτει στο έδαφος και σφαδάζει, χτυπώντας αργά τα φτερά της για να μιμηθεί τις κινήσεις του κεφαλιού και του λαιμού των φιδιών και να τρομάξει τα αρπακτικά", λέει η Katie Pavid, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Δεδομένου ότι δεν τρώει, εκμεταλλευόμενη μόνο την αποθήκευση λίπους που συσσωρεύτηκε κατά τη φάση της προνύμφης, προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια πετώντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Επειδή λόγω του βάρους τους είναι πολύ αδύναμες και ανασφαλής, ξεκουράζονται τη μέρα και πετούν μόνο τη νύχτα.

Η Attacus Atlas -όπως και η Thysania agrippina- είναι μια νυχτοπεταλούδα, μια ομάδα λεπιδόπτερων που μερικές φορές ονομάζονται σκόροι, αλλά είναι νυχτόβιες πεταλούδες. Οι προνύμφες των σκόρων τρέφονται με υφαντικές ίνες ή αποθηκευμένες τροφές, αλλά οι προνύμφες της Attacus τρώνε εσπεριδοειδή, κανέλα, γκουάβα και αειθαλή φύλλα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου