Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πεταλούδες της Ελλάδας


Καταστρέφουμε τις περιοχές που ζουν, με αποτέλεσμα να επιβιώνουν δύσκολα. Οι επιστήμονες, με πρόφαση την παρατήρηση, τις συλλέγουν με... σατανικά μέσα. Ας τις αφήσουμε στην ησυχία τους. H Φύση γνωρίζει καλύτερα.
Υπέροχα Πλάσματα
Πόσες φορές, άραγε, όταν ήμασταν παιδιά δεν προσπαθήσαμε να πιάσουμε μια πεταλούδα και αυτή πέταξε μακριά; τα υπέροχα αυτά πλάσματα έχουν μια ξεχωριστή ικανότητα να ξεφεύγουν από οτιδήποτε τα καταδιώκει, γιατί έχουν κίνηση που αλλάζει κατεύθυνση σε μικρό διάστημα, απρόσμενα, έτσι ώστε ο εχθρός μπερδεύεται και στοχεύει λάθος!


Ο Κύκλος ζωής
Οι πεταλούδες είναι έντομα που υπάρχουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο σε περισσότερα από 100.000 διαφορετικά είδη. Διαθέτουν 2 ζευγάρια φτερά, κεραίες, και «προβοσκίδα». Είναι φυτοφάγες. Γεννούν αβγά, γίνονται κάμπιες (προνύμφες-λάρβες) και κατόπιν παίρνουν τη μορφή που γνωρίζουμε.


Οι Ψυχές
Οι αρχαίοι Έλληνες τις ονόμαζαν ψυχές, καθώς πίστευαν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών που εμφανίζονταν την άνοιξη. Ό,τι ακολουθεί, απεικονίζει λίγες από τις πεταλούδες της πατρίδας μας. Και αυτές, όπως και άλλοι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που ο «άνθρωπος-ηγεμόνας» δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Pseudophilotes vicrama

Papillio machaon

Όπως στα παραμύθια: γεννούν αβγά που εναποθέτουν στα φύλλα των φυτών. Αυτά εκκολάπτονται και οι μικρές λάρβες μεταμορφώνονται σε πολύχρωμες πεταλούδες.

Νeozephirus: Φτερά από χρυσάφι

Polyomatus thersites: όλα τα χρώματα της ίριδας, διαφορετικά για την κάθε επιφάνεια του ζεύγους των φτερών της.

Gonepterix ramni

Σπάνιες και λιγότερο σπάνιες. Διακόσια τριάντα δύο (232) είδη πεταλούδας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας (“Οι πεταλούδες της Ελλάδος” - Λάζ. Παμπέρης 1997). Άλλες σε μεγάλους πληθυσμούς και άλλες σε μικρότερους.

Maniola jurdina: Σχήματα, όλα τα γεωμετρικά σχήματα που μπορεί να φανταστεί κάποιος παρουσιάζουν τα φτερά τους. Κύκλοι που όταν νιώθει ότι απειλείται, τα εμφανίζει σαν “μάτι” εναντίον του εχθρού.

πηγή: gr.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου