Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τα e-mail βλάπτουν το περιβάλλον


Με ένα κλικ μπορεί κανείς να επικοινωνήσει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου. Είναι δύσκολο όμως κανείς να πιστέψει ότι ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου τον άνθρακα.Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Γάλλοι επιστήμονες της Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας (ADEME) με την συμμετοχή της εταιρείας Bio Intelligence Service οι οποίες για πρώτη φορά μελέτησαν τις περιβαλλοντικών επιπτώσεις ενός απλού ηλεκτρονικού μηνύματος.

Ένα e-mail ισοδυναμεί με 19 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα αναφέρουν οι επιστήμονες! Έτσι το 2% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προκύπτει λόγω της κατασκευής, χρήσης και απόρριψης ηλεκτρονικών συσκευών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής- αντίστοιχο του ποσοστού που παράγεται από ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι μετρήσεις της εταιρείας λογισμικού antivirus, McAfee. Η ενέργεια που δαπανάται για την αποστολή των τρισεκατομμυρίων άχρηστων email (spam) ετησίως, αντιστοιχεί στην ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία πάνω από δύο εκατομμυρίων σπιτιών στις ΗΠΑ, ενώ εκπέμπουν ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που αντιστοιχούν στις εκπομπές τριών εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

"Όταν στέλνουμε ένα email στο οποίο επισυνάπτουμε μια φωτογραφία καταναλώνεται πολύ περισσότερη ενέργεια από ό, τι νομίζουμε", εξηγεί ο Aλέν Ανγκλάζ, μηχανικός της ΑDEME.

Η μελέτη της ADEME δεν στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρονικών συσκευών. “Η μελέτη έλαβε υπόψιν της την ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως μέταλλα και πλαστικά που ως επί το πλείστο προέρχονται από βιομηχανίες της Κίνας” προσθέτει ο Ανγκλάζ.

Ήδη αρκετές εταιρείες του χώρου κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση του «πράσινου» Ίντερνετ. Ένα από τα πλέον γνωστά ονόματα του χώρου είναι η Google, η οποία καθιστά πιο φιλικά προς το περιβάλλον τα κέντρα παροχής υπηρεσιών της, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η Yahoo!.

Ατομικές Συμβουλές
Σε ατομικό επίπεδο, μερικά απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους ενέργειας. Αποφύγετε να εκτυπώνεται κάθε e-mail που λαμβάνεται. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο εκτυπώστε με μαύρο μελάνι και χρησιμοποιήστε και τις δυο όψεις της σελίδας.

Μόνο με αυτό το απλό βήμα θα μειωθεί κατά 10% η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου