Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Επικίνδυνη για την υγεία η οδήγηση στην κίνηση

Σύμφωνα με έρευνα της TomTom

Έρευνα που ανατέθηκε από την TomTom δείχνει ότι οι οδηγοί- και οι άντρες ειδικότερα – υποφέρουν από μια σημαντική και ανθυγιεινή αύξηση ψυχολογικούς στρες ενώ οδηγούν στην κίνηση.

Ανεξάρτητες δοκιμές – που μέτρησαν τους δείκτες του ψυχολογικού άγχους στους συμμετέχοντες – αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μια αύξηση του άγχους κατά 8,7% όταν οδηγούν στην κίνηση, ενώ οι άντρες υποφέρουν από μια ιλιγγιώδη αύξηση 60%. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις ίδιες μετρήσεις 67% των γυναικών και 50% των ανδρών είπαν ότι δεν αισθάνονται αγχωμένοι οδηγώντας 20 λεπτά σε κίνηση, ενώ οι σωματικές ενδείξεις έδειξαν κάτι διαφορετικό. Η έρευνα συνεχίζει εκτιμώντας, ότι τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έκθεσης σε χημικές εκκρίσεις από το άγχος περιλαμβάνουν μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξημένη πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο ψυχολόγος υγείας David Moxon που ήταν υπεύθυνος της έρευνας είπε, « Αυτά είναι λογικά εξελικτικά συμπεράσματα. Οι άντρες ιδιαίτερα, δείχνουν μια έντονη ψυχολογική αντίδραση ετοιμότητας. Το γεγονός ότι δεν έχουν πάντα αίσθηση αυτής της διαδικασίας δείχνει ότι η συχνή οδήγηση σε αυξημένη κίνηση μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερα έντονο αποτέλεσμα στην υγεία τους.»

Η Corinne Vigreux, Managing Director, Consumer της TomTom πιστεύει ότι η έρευνα φέρνει ένα κρίσιμο θέμα στο φως. «Πολλοί οδηγοί βλέπουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση ως ένα αναγκαίο κακό. Αλλά αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι έχουμε μια υποχρέωση να αμφισβητήσουμε την προσέγγιση αυτή. Όπως ανακοινώσαμε στο Traffic Manifesto μας τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, έχουμε υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουμε τη μοναδική τεχνολογία μας και την κοινότητα των οδηγών μας για να μειώσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά 5% για όλους» . Η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια σειρά ανιχνεύσιμων συμπτωμάτων, παρότι οι οδηγοί μπορεί να αγνοούν τα αποτελέσματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζαλάδες, δύσπνοια, μυϊκούς πόνους, ακόμα και πόνους στο στήθος, ενώ τα συμπτώματα στη συμπεριφορά περιλαμβάνουν ενόχληση και νευρική οδήγηση.

Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα σε 10.000 οδηγούς που πραγματοποιήθηκε από την TomTom αποκάλυψε ότι 72% των ανθρώπων ηλικίας 18 με 64 οδηγούν σε καθημερινή βάση – με 92% των ανθρώπων να οδηγούν από το σπίτι στο χώρο εργασίας και 80% μεταξύ του σχολείου και του σπιτιού. Προσθέτοντας στα παραπάνω το γεγονός ότι οι υπολογισμοί τοποθετούν περίπου ένα δις αυτοκίνητα στους δρόμους παγκοσμίως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το 86% των οδηγών αναφέρουν ότι αισθάνονται πως επηρεάζονται αρνητικά από την κίνηση.

Για να αντιμετωπίσουν το άγχος που προκαλεί η κίνηση, οι οδηγοί έχουν αναπτύξει έναν αριθμό στρατηγικών για να αντεπεξέλθουν. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 82% των οδηγών ακούν μουσική, ενώ 21% μιλούν σε άλλους επιβάτες για να περάσει η ώρα και να χαλαρώσουν από την ένταση. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι στρατηγικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα- και ακόμα ανά γένος. Οι Αμερικάνοι (38%) και οι Σουηδοί (39%) τείνουν να μιλούν στο τηλέφωνο για να κάνουν καλύτερη χρήση του χρόνου τους, ενώ οι Ολλανδοί προτιμούν λίγο φαγητό (14%). Οι Αγγλόφωνοι πληθυσμοί γενικά προτιμούν να σιγοτραγουδούν για να μειώσουν το άγχος (ΗΠΑ: 20%, Αγγλία: 19% και Νότιος Αφρική: 16%). Και για κάποιους πραγματικά δείχνει να έχει αποτέλεσμα - οι μετρήσεις της TomTom αποκάλυψαν ότι δύο στις τρεις γυναίκες βιώνουν μια μείωση στο άγχος που προκαλείται από την κίνηση τραγουδώντας.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει τεράστιο αντίκτυπο στους οδηγούς, και την κοινωνία γενικά. Η TomTom ενθαρρύνει τους οδηγούς να απελευθερωθούν από την κίνηση και τους προσφέρει μια σειρά τεχνολογιών για αυτό το σκοπό. Μεταξύ αυτών η τεχνολογία IQ Routes τους επιτρέπει να βρίσκουν την καλύτερη διαδρομή κάθε στιγμή της ημέρας, κάθε ημέρα της εβδομάδας.

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου