Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Οι 6 πόλεις που μπορεί να χαθεί κανείς εύκολα

Κωνσταντινούπολη - πηγή
 
Αφήστε το χάρτη και κάντε τρεις περιστροφές… είναι ώρα να χάσετε τον προσανατολισμό σας… Εξω από τα ραντάρ σε μία παράξενη πόλη θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ανακαλύψετε τα μυστικά της, να πάρετε μία αίσθηση από το σχέδιό της και να συναντήσετε τους ντόπιους.
 


Φυσικά, το να χαθεί κάποιος σε μια πόλη έχει και καλά και άσχημα. Το καλύτερο είναι να γίνει σκόπιμα, έχοντας πολύ χρόνο να διαθέσει κανείς και έναν υγιή τρόπο να ξαναβρεθεί.

Εξι πόλεις προσφέρουν αυτήν την περιπέτεια, όπως αναφέρει το BBC.

Βενετία
Η πόλη αυτή της βόρειας Ιταλίας είναι μία σπαζοκεφαλιά. Πρώτα βγαίνετε σε ένα σωρό ατέλειωτα, πανοποιότυπα κανάλια και γέφυρες, μετά παρεκκλίνετε σε περίεργες και τυφλές γωνίες, και οι αισθήσεις διαστάζουν μπροστά στην κινηματογραφική ομορφιά της. "Ατιμη" Βενετία! Ομως η απώλεια του προσανατολισμού στην Βενετία ξεπληρώνεται και με το παραπάνω: η περιπλάνηση χιλιάδων τουριστών οδηγεί σε ήρεμες ηλιοφώτιστες αυλές και στον ήχο των φτερών των περιστεριών.
Πώς να ξαναβρείτε το δρόμο σας: Αναζητείστε σήματα και βέλη που βρίσκονται πάνω σε τοίχους. Μπορείτε να τα ακολουθήσετε προς βασικούς κόμβους, όπως το Ριάλτο και η Λ'Ακαντέμια.

Βαρανάσι
Μπορείτε να γυρίζετε στις σκοτεινές, δαιδαλώδεις οδούς του Βαρανάσι εκατοντάδες φορές και πάντα οδηγείστε σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά. Ανακαλύψτε ναούς, καταστήματα με γλυκά και παζάρια μεταξιού στα δρομάκια της ινδικής αυτής πόλης.
Πώς να ξαναβρεθείτε: Αμέτρητοι οδηγοί ποδηλάτων θα είναι τόσο χαρούμενοι να σας πάνε σπίτι – με την τιμή να καθορίζεται για κάθε μπάτζετ.

Λονδίνο
Οι περισσότεροι επισκέπτες της βρετανικής πρωτεύουσας παθαίνουν κατάγματα εξερευνώντας σπιθαμή προς σπιθαμή την πόλη, μέχρι να βρεθούν στους υπόγειους σταθμούς για να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και να "βουτήξουν" ξανά κάτω από τη γη. Είναι αποτελεσματικό, αλλά πού είναι ο ρομαντισμός; Προσπαθήστε να περιπλανηθείτε και θα ανταμειφθείτε από τις μεγάλες πλατείες ή απομονωμένα κοιμητήρια και one-off μπουτίκ.
Πώς να βρεθείτε ξανά: Απλά αναζητείστε την πινακίδα για το μετρό του Λονδίνου!

Τόκιο
Οι περίπλοκοι βηματισμοί και το νέον που αναβοσβήνει σ' αυτήν την πόλη εγγυώνται μία μικρή παραζάλη. Αφήστε τον εαυτό σας να αποπροσανατολιστεί και μπορεί απλά να βγείτε σε έναν δρόμο αρκετό για να βρείτε την wabi – sabi πλευρά του Τόκιο.
Όπως και στο Λονδίνο, έτσι και το Τόκιο διαθέτει εξαιρετικά μέσα μεταφοράς. Απλά πάρτε ένα τρένο για να επιστρέψετε στην βάση σας.

Κωνσταντινούπολη
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλα πράγματα που έφυγαν από το τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Πρώτον, τα ξενοδοχεία και οι πωλητές χαλιών έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από καταστήματα με τσάι, πάρκα και σπίτια. Δεύτερον, οι κυλινδρικοί λόφοι σε αποζημιώνουν με την θέα στο Βόσπορο και γυμνάζουν τα πόδια. Αν χάνεστε καθημερινά, δείτε το σαν άσκηση.
Πώς να βρεθείτε ξανά: Αν επιθυμείτε να επιστρέψετε στην τουριστική περιοχή, σταματήστε για ένα τσάι και ρωτήστε τον δρόμο για το Σουλταναχμέτ. Ξεκουράστε τους ταλαιπωρημένους μύες σας σε ένα από τα θαυμάσια χαμάμ της πόλης.

Καμπέρα
Με το σύστημα των κυκλικών δρόμων της, η αυστραλιανή πρωτεύουσα συχνά παγιδεύει τους επισκέπτες της, σαν τα χάμστερ στην ρόδα. Αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι για να χαθεί κανείς εκεί. Βγείτε από το κέντρο της πόλης. Συνεχίστε. Βλέπετε αυτά τα προάστια; Εκεί είναι το σημείο που συνεχίζεται η ζωή της πόλης.
Πώς να ξαναβρείτε τον προσανατολισμό σας: Ζητήστε GPS. Ή απλά με την παραδοσιακή μέθοδο Aussie και ζητήστε κατευθύνσεις σε ένα βενζινάδικο.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου