Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ένας δράκος στον βυθό


Έτοιμοι να σπάσουν το ρεκόρ της Ιαπωνίας στην κατάδυση με υποβρύχιο είναι οι Κινέζοι. Ετοιμάζουν βαθυσκάφος που θα πραγματοποιήσει "βουτιά" 7.000 μέτρων.Κινέζοι επιστήμονες σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους να φθάσουν με επανδρωμένο υποβρύχιο σε βάθος 7.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ως το 2012, μετά την επιτυχημένη δοκιμή που πραγματοποίησαν σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα σήμερα.

Το βαθυσκάφος Jiaolong - που πήρε το όνομά του από ένα θαλάσσιο δράκο της κινεζικής μυθολογίας - έφθασε σε βάθος 5.057 μέτρων επιχειρώντας μια κατάδυση στα διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανέφερε το Νέα Κίνα.

Η κατάδυση σε «ένα τέτοιο βάθος σημαίνει ότι το Jiaolong μπορεί να φθάσει στο βυθό στο 70% των θαλασσών παγκοσμίως», είπε στο πρακτορείο ο επικεφαλής της επιχείρησης Ουάνγκ Φέι.

Η κατάδυση αυτή «ανοίγει το δρόμο για μια δοκιμαστική κατάδυση 7.000 μέτρων, που θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ», πρόσθεσε ο Ουάνγκ.

Ως σήμερα το ρεκόρ στο βάθος κατάδυσης έχει το σκάφος Shinkai 6500 της Ιαπωνίας, που καταδύθηκε σε βάθος 6.527 μέτρων τον Αύγουστο του 1989.

Ο Ουάνγκ δήλωσε ότι το Jiaolong είχε αξιοθαύμαστες επιδόσεις. "Σε βάθος 5.000 μέτρων, το Jiaolong άντεξε τεράστια πίεση, που ισούται με 5.000 τόννους ανά τετραγωνικό μέτρο", σημείωσε.

Αναμένεται να γίνουν και άλλες δοκιμές, στην διάρκεια των οποίων πρόκειται να διεξαχθούν «επιστημονικές έρευνες και να δοκιμαστούν διάφορες λειτουργίες του σκάφους», προσέθεσε το Νέα Κίνα.

Το Jiaolong χρησιμοποιήθηκε το 2010 για να τοποθετηθεί η σημαία της χώρας σε μεγάλο βάθος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο βρίσκεται σε αντιδικία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αν και το Jiaolong υπάγεται στην πολιτική Κρατική Ωκεανική Αρχή, το Πεκίνο αναπτύσσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο στόλο υποβρυχίων· οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα παρακολουθήσουν πιθανότατα με ιδιαίτερη προσοχή την ανάπτυξη του βαθυσκάφους.

Ο πρόεδρος Χου Τζιντάο έχει καταστήσει την αναβάθμιση του πολεμικού ναυτικού ένα στοιχείο-κλειδί της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ένοπλων δυνάμεων της Κίνας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη του πρώτου αεροπλανοφόρου της χώρας.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου