Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Αγρέπαυλη της Ρωμαϊκής εποχής μεταφέρεται ολόκληρη

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σωθεί το μεγάλο αυτό κτίσμα

Μία ρωμαϊκή αγρέπαυλη που είχε έρθει στο φως στην Κρήτη κοντά στο Καστέλι κατά τα έργα κατασκευής της εθνικής οδού Ηρακλείου - Μοιρών πρόκειται να αποσπασθεί ολόκληρη από τη θέση της και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο όπου και θα ανασυντεθεί. Ετσι, όχι μόνον θα σωθεί το μεγάλο αυτό κτίσμα, δεδομένου ότι συμπίπτει με τη χάραξη της οδού Απομαρμά - Άγιοι Δέκα - υποέργο της εθνικής οδού- αλλά και θα προστατεύει και θα αναδειχθεί στο νέο χώρο.

Στη μελέτη που εκπόνησαν οι πολιτικοί μηχανικοί Κώστας Ζάμπας και Γεράσιμος Θωμάς και η αρχιτέκτονας Ειρήνη Δουδούμη και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβλέπεται η απόσπαση και η μεταφορά τμημάτων του κτηρίου που θα ανυψωθούν με τη βοήθεια γερανού, στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε πολυαξονική πλατφόρμα και έτσι θα μεταφερθούν στον νέο χώρο, όπου θα εδρασθούν και πάλι με γερανό. Πριν ωστόσο θα έχει γίνει χάραξη του κτιρίου επί του εδάφους και εκσκαφή, θα κατασκευασθούν δοκοί από οπλισμένο σκυρόδεμα και πάνω σε αυτές θα τοποθετηθούν οι άλλοι δοκοί σύζευξης.

που αποκαλύφθηκαν το 2008 και 2009 ανήκουν σε ένα μεγάλο συγκρότημα, τμήμα του οποίου λειτούργησε και κατά την Υστερορωμαϊκή εποχή και την Πρωτοχριστιανική. Οι εξωτερικοί τοίχοι του κυρίως κτιρίου σώζονται σε ύψος ως 1,40 μέτρα αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το ψηφιδωτό του δάπεδο και τα μαρμαροθετήματα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης αίθουσας στην οποία επίσης υπάρχουν δύο μαρμάρινες ιωνικές βάσεις, τα θεμέλια δύο κιόνων κ. α. Σε μικρή απόσταση εξάλλου εντοπίσθηκαν και τα λείψανα ενός μικρότερου οικοδομήματος, καθώς και κατάλοιπα διαφόρων προσαρτημάτων που λειτουργούσαν σαν αποθήκες.

Το συγκρότημα είχε και δεξαμενές, από τις οποίες έχουν διασωθεί ορισμένοι αγωγοί ενώ σε κάποια απόσταση βρέθηκε λίθινη γούρνα που επικοινωνούσε με μία από αυτές. Υπήρχε δηλαδή ένα ιδιαίτερο υδραυλικό σύστημα. Τέλος εντοπίσθηκε και ένας τάφος με κτιστές πλευρές και κάλυψη με λίθινες πλάκες, ο οποίος επίσης θα μεταφερθεί στη νέα θέση.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου