Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η φύση δημιουργεί τέχνη vol 2

Συνεχίζουμε σήμερα με το δεύτερο μέρος των φωτογραφιών του δορυφόρου Landsat 7. Μπορείτε να δείτε το πρώτο μέρος εδώ.

Δίνες Karman


Κάθε ένα από αυτά τα στροβιλιζόμενα σύννεφα είναι αποτέλεσμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου γνωστό ως δίνη Karman. Οι δίνες εμφανίστηκαν πάνω από το νησί Alexander Selkirk στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Υψωμένο απότομα από τα περιβάλλοντα ύδατα, το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι σχεδόν 1,6 χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας.Λίμνη Carnegie


Η εφήμερη λίμνη Carnegie, στη δυτική Αυστραλία, γεμίζει με νερό μόνο σε περιόδους σημαντικών βροχοπτώσεων. Σε ξηρές περιόδους, μετατρέπεται σε ένα λασπώδες έλος.


Δέλτα του Λένα


Ο ποταμός Λένα, μήκους 4.500 χλμ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου. Το δέλτα του είναι η πιο εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή άγριας φύσης στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα σημαντικό καταφύγιο και περιοχή αναπαραγωγής για πολλά είδη της άγριας ζωής της Σιβηρίας.


Παγετώνας Malaspina


Η γλώσσα του παγετώνα Malaspina, του μεγαλύτερου παγετώνα της Αλάσκα, γεμίζει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εικόνας. Ο Malaspina βρίσκεται δυτικά του κόλπου Γιακούτατ και καλύπτει 13.880 τετ. χλμ.


Meighen Island


Ένα πέπλο χιονιού κρύβει το Meighen Island (αριστερά) στα ανοικτά της βόρειας ακτής του Καναδά. Κατά μήκους του Sverdrup Channel βρίσκεται το πολύ μεγαλύτερο Axel Heiberg Island, όπου οι παγετώνες (μπλε) συνωστίζονται μεταξύ των βουνοκορφών (κίτρινο) και ρέουν σε βαθιά φιόρδ. Δεν έχουν βρεθεί ποτέ ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στο Meighen Island.


Δέλτα του Μισισιπή


Θολά νερά χύνονται στον Κόλπο του Μεξικού εκεί όπου «κάθονται» ιζήματα για το σχηματισμό του Δέλτα του ποταμού Μισισιπή. Όπως η μεμβράνη στα πόδια μιας πάπιας, βάλτοι και ελώδεις περιοχές επικρατούν μεταξύ των καναλιών ναυτιλίας που έχουν ανοιχτεί μέσα στο Δέλτα.


Όρος Αίτνα


Το Όρος Αίτνα της Σικελίας, είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Σε αυτή την εικόνα του ηφαιστείου το 2001, βγαίνει καπνός από τον κρατήρα πάνω από τις πολλές σκοτεινές ροές λάβας που καλύπτουν τις πλαγιές του.


Ποταμός Νίγηρας


Ρέοντας στο ξεραμένο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, ο ποταμός Νίγηρας ρέει βόρεια μέσα από μια αρχαία θάλασσα άμμου πριν στραφεί απότομα ανατολικά στους αμμόλοφους της Σαχάρα. Στη συμβολή του με τον ποταμό Bani υπάρχει ένα δέλτα με στενά, ελισσόμενα κανάλια, λιμνοθάλασσες και μικρά νησιά.


Σαχάρα


Οι αποχρώσεις του μπλε και του καφέ είναι στην πραγματικότητα ένα από τα σκληρότερα μέρη στη Γη. Αυτή η αναλαμπή της έρημου Σαχάρα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Μάλι, του Νίγηρα και της Αλγερίας, είναι πραγματικά ένα πολύ άγριο μέρος, ένας κόσμο από άμμο, βράχια, χωρίς δρόμους ή οικισμούς. Οι οριζόντιες γραμμές στο πάνω μισό της εικόνας είναι διεισδύσεις από πυριγενή πετρώματα, που έσπρωξε το μάγμα μέχρι την επιφάνεια από τα βαθιά υπόγεια.


Νορβηγία


Σαν σκοτεινά δάχτυλα, τα κρύα νερά των ωκεανών εισχωρούν βαθιά στην ορεινή παράλια της βόρειας Νορβηγίας, δημιουργώντας τα φιόρδ για τα οποία είναι διάσημη η χώρα. Πλαισιωμένα από χιονισμένες κορυφές, μερικά από αυτά τα παγωμένα γλυπτά φιορδ έχουν εκατοντάδες μέτρα βάθος.


Δέλτα του Παρανά


Το δέλτα του ποταμού Παρανά είναι ένα τεράστιο ελώδης δάσος περίπου 32 χλμ βορειοανατολικά του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Η περιοχή είναι πολύ δημοφιλής. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς παρατήρησης πουλιών. Η εικόνα αυτή αναδεικνύει την έντονη αντίθεση ανάμεσα στο πυκνό δάσος και τα έλη των υγροτόπων και τη βαθιά μπλε κορδέλα του ποταμού.


Καναδικά Βραχώδη Όρη


Αυτό που φαίνεται σαν ένα παχύ κόκκινο χρώμα είναι στην πραγματικότητα μια αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση του φωτός και των νεφών στα Καναδικά Βραχώδη Όρη.


Θιβέτ


Το οροπέδιο του Θιβέτ στην Κεντρική Ασία έχει δικαιολογημένα το παρατσούκλι "η οροφή του κόσμου» -το μέσο υψόμετρο είναι πάνω από 4.500 μέτρα. Είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο οροπέδιο του κόσμου, που καλύπτει μια έκταση περίπου 4 φορές το μέγεθος του Τέξας. Στη εικόνα φαίνονται μερικές από τους βαθιές λίμνες, που τροφοδοτούνται από τους παγετώνας της περιοχής. Οι δύο μεγαλύτερες λίμνες στην εικόνα είναι η Migriggyangzham πάνω αριστερά και η Dorsoidong ακριβώς από κάτω.


Κόλπος Chaunskaya


Ζωντανά χρώματα και περίεργα σχήματα ενώνονται σε μια εικόνα που θα μπορούσε να είναι μια ευφάνταστη εικόνα για μια ιστορία φαντασίας. Αυτός ο λαβύρινθος από εξωτικά χαρακτηριστικά φαίνεται κατά μήκος της άκρης του κόλπου Chaunskaya της Ρωσίας (έντονο μπλε ημικύκλιο) στη βορειοανατολική Σιβηρία. Δύο μεγάλα ποτάμια, ο Chaun και ο Palyavaam, εκβάλλουν στον κόλπο, ο οποίος με τη σειρά του ανοίγει στον Αρκτικό Ωκεανό. Οι λίμνες και τα έλη που υπάρχουν σε όλη την περιοχή, έχουν δημιουργηθεί από καταπτώσεις που άφησε η υποχώρηση των παγετώνων.


Dhofar, Ομάν


Μεγάλο μέρος του Ομάν είναι έρημος, αλλά η Αραβική Θάλασσα στην περιοχή Dhofar αντιπροσωπεύει μια καταπληκτική διαφορά στο κλίμα. Αυτή η παράκτια περιοχή συγκεντρώνει τις βροχές των μουσώνων ή khareef, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι βροχές πέφτουν κυρίως στην ορεινή κορυφογραμμή που χωρίζει τις πλούσιες, εύφορες περιοχές κατά μήκος της ακτής από το άγονο εσωτερικό, γεμίζοντας ρυάκια, καταρράκτες και πηγές που παρέχουν άφθονες προμήθειες νερού στον εύφορο κάμπο για το υπόλοιπο του έτους.


Παγετώνας Vatnajokull


Οι παγετώνες φαίνονται σαν δάχτυλα μπλε πάγου που ξεπροβάλλουν από τον παγετώνα Vatnajokull στο Εθνικό Πάρκο Skaftafell της Ισλανδίας. Το πάρκο βρίσκεται στο νότιο άκρο του Vatnajokull, του μεγαλύτερου παγωμένου μέρους της Ευρώπης.


Δυτικά Φιόρδ


Τα Δυτικά Φιόρδ είναι μια σειρά από χερσονήσους στη βορειοδυτική Ισλανδία. Αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1/8 της χερσαίας έκτασης της χώρας, αλλά η ακανόνιστη περίμετρος τους υπολογίζεται περισσότερο από τη μισή της συνολικής ακτογραμμής της Ισλανδίας.


Δέλτα ποταμού Γιούκον


Ο ποταμός Γιούκον αφού ξεκινάει στο βόρειο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας και ρέει μέσα από τον Καναδά, διασχίζει την Αλάσκα, πριν αδειάσει στη Βερίγγειο Θάλασσα. Οι αμέτρητες λίμνες, βάλτοι και νερόλακκοι φαίνονται διάσπαρτα σε όλη αυτή τη σκηνή του Δέλτα του. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δέλτα ποταμών του κόσμου, και σήμερα (2010) προστατεύονται ως μέρος του Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Δέλτα του Γιούκον.

πηγές: eros.usgs.gov, en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου