Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η φύση δημιουργεί τέχνη vol 1

Ο εμπορικός δορυφόρος Landsat 7 από τις 15 Απριλίου 1999, περιφέρεται σε τροχιά 705 χλμ πάνω από τη Γη. Οι κάμερες του καταγράφουν ακούραστα τις μεταβολές της γήινης επιφάνειας, δημιουργώντας σύνθετες ψηφιακές εικόνες προς πώληση σε ιδιώτες και κρατικούς οργανισμούς. Τα μάτια του δεν βλέπουν μόνο την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αλλά καταγράφουν 8 διαφορετικές περιοχές του φάσματος. Οι αόρατες ακτινοβολίες μετατρέπονται με μια σύμβαση σε ορατή εικόνα και έτσι έχουμε εντυπωσιακά τοπία.


Νησί Akpatok


Το νησί Akpatok βρίσκεται στον κόλπο Ungava στο βόρειο Κεμπέκ του Καναδά. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από αέρος. Το Akpatok είναι απόκρημνα βράχια που με ύψος 150-243 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο για τα θαλασσοπούλια. Τα πολυάριθμα κομμάτια πάγου γύρω από το νησί προσελκύουν θαλάσσιους ίππους και φάλαινες, καθιστώντας το Akpatok ένα παραδοσιακό μέρος κυνηγιού για τους ιθαγενείς Inuit.



Αλεούτιοι Νήσοι


Οι σχηματισμοί αυτοί από σύννεφα παρατηρήθηκαν πάνω από τα δυτικά Aleutian. Οι χρωματικές παραλλαγές τους είναι πιθανόν να οφείλονται σε διαφορές θερμοκρασίας και στο μέγεθος των σταγονιδίων νερού που απαρτίζουν τα σύννεφα.


Ποταμός Araca


Ο ποταμός Araca της Βραζιλίας είναι παραπόταμος του ποταμού Negro, ο οποίος τροφοδοτεί τον Αμαζόνιο.


Οροσειρά του Άτλαντα


Αυτή είναι η οροσειρά του Αντιάτλαντα, μέρος της οροσειράς του Άτλαντα στο νότιο Μαρόκο στην Αφρική. Η περιοχή περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες πηγές ορυκτών πόρων του πλανήτη, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ακόμα ανέγγιχτες.


Όρη Bogda


Το Turpan Depression, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών Bogda της Κίνας, είναι ένα περίεργο μείγμα από λίμνες άλατος και αμμοθίνες, και είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Νησιά Broutona


Οι δίνες Karman σχηματίζονται πάνω από τα νησιά Broutona, Chirpoy και Brat Chirpoyev, όλα μέρος της αλυσίδας των Κουρίλων νήσων που βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας και την Ιαπωνία.


Παγετώνας Byrd


Ένα πραγματικό ποτάμι πάγου, ο παγετώνας Byrd της Ανταρκτικής κινείται ανάμεσα στα Όρη Transantarctic με ποσοστό 0,8 χλμ το χρόνο. Περισσότερο από 180 χλμ μακρύς, ο παγετώνας ρέει κάτω από το πολικό οροπέδιο (αριστερά) για να το Ross Ice Shelf (δεξιά). Οι εμφανείς κόκκινες κηλίδες δείχνουν περιοχές εκτεθειμένων βράχων.


Επαρχεία Campeche


Η επαρχεία Campeche πήρε το όνομα της από την αρχαία επαρχία Kimpech των Μάγιας, περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της δυτικής χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικό. Τα ποτάμια της νότιας Campeche χύνονται στην τεράστια λιμνοθάλασσα Terminos, η είσοδος της οποίας προστατεύεται από ένα μακρύ νησί, το Isla Del Carmen.


Κανκούν


Γνωστή για τις παραλίες και τα ξενοδοχεία του, το Κανκούν βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού.


Ηφαίστειο Colima


Το χιονισμένες ηφαίστειο Colima, το πιο ενεργό ηφαίστειο στο Μεξικό, υψώνεται απότομα από το γύρω τοπίο στην πολιτεία Jalisco. Το Colima είναι στην πραγματικότητα μια συγχώνευση δύο ηφαίστειων, του παλαιότερου Nevado de Colima προς τα βόρεια και του νεότερου, ιστορικά ενεργό Volcan de Colima προς το νότο. Ο θρύλος λέει ότι οι θεοί κάθονται στην κορυφή του ηφαιστείου σε θρόνους από φωτιά και πάγο.


Dasht-e Kevir


Η Dasht-e Kevir, η Μεγάλη Αλμυρή Έρημος, είναι η μεγαλύτερη έρημος του Ιράν. Είναι ακατοίκητη χέρσα περιοχή, που αποτελείται από λάσπη και αλμυρά έλη που καλύπτονται από μια κρούστα αλατιού που προστατεύει την πενιχρή υγρασία από να εξατμιστεί εντελώς.


Φαράγγι Desolation


Ο Πράσινος ποταμός της Γιούτα ρέει νότια σε όλο το Οροπέδιο Tavaputs (κορυφή) πριν μπει στο Φαράγγι Desolation (κέντρο). Το Φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στους γκρεμούς Roan και Book. Σχεδόν βαθύ όσο και το Grand Canyon, το Desolation είναι μία από τις μεγαλύτερες μη προστατευόμενες περιοχές άγριας φύσης στην αμερικανική Δύση.


Edrengiyn Nuruu


Το Edrengiyn Nuruu αποτελεί μια μεταβατική ζώνη μεταξύ της μογγολικής στέπας στα βόρεια και των άνυδρων ερήμων της βόρειας Κίνας προς τα νότια.


Δέλτα ποταμού Γάγγη


Ο ποταμός Γάγγης δημιουργεί ένα εκτεταμένο δέλτα εκεί όπου εκβάλλει στον Κόλπο της Βεγγάλης. Το δέλτα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό με ένα βαλτώδες δάσος γνωστή ως Sunderbans, το οποίο είναι το σπίτι της Βασιλικής τίγρης της Βεγγάλης.


Ποταμός Ghadamis


Αυτή η ουλή στο άγονο τοπίο είναι η ξηρή κοίτη του ποταμού Ghadamis στα βουνά Tinrhert Hamada κοντά στο Ghadamis της Λιβύης.


Ιμαλάια


Οι υπερυψωμένες, χιονισμένες κορυφές και οι κορυφογραμμές των ανατολικών Ιμαλάιων δημιουργούν ένα ακανόνιστο συνονθύλευμα λευκού σε κόκκινο μεταξύ των μεγάλων ποταμών στη νοτιοδυτική Κίνα. Τα Ιμαλάια αποτελούνται από τρεις παράλληλες οροσειρές που εκτείνονται από κοινού περισσότερο από 2.900 χλμ.


Ιορδανία


Ελισσόμενοι ξεροπόταμοι συνδυάζονται για να σχηματίσουν πυκνά, διακλαδωμένα δίκτυα σε όλο το σκληρό, άνυδρο τοπίο της νοτιοανατολικής Ιορδανίας. Η αραβική λέξη «wadi» σημαίνει «η κοίτη που τυπικά παραμένει στεγνή εκτός μετά από τις εποχιακές βροχές».


Χερσόνησος Καμτσάτκα


Η ανατολική πλευρά της χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας εξέχει στον Ειρηνικό Ωκεανό δυτικά της Αλάσκας. Σε αυτή τη χειμερινή εικόνα, το ηφαιστειακό έδαφος είναι κρυμμένο κάτω από χιονισμένες κορυφές και κοιλάδες παγετώνων που τροφοδοτούν γαλάζιο πάγο τα παράκτια ύδατα.

πηγές: eros.usgs.gov, en.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου