Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η αγία προστάτιδα των γατών


Μπορεί στις 17 Μαρτίου οι Ιρλανδοί να γιορτάζουν τον Άγιο Πατρίκιο, αλλά αυτή η μέρα γιορτάζει και μια λιγότερο γνωστή αγία: η Γερτρούδη του Νεβίλ, προστάτιδα των... γατών. Αυτό λέει τουλάχιστον το διαδίκτυο, ακόμη και αν η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν το έχει επισημοποιήσει.Δείτε ακόμη:
Και το internet έχει τον προστάτη άγιο του
Η Αγία Θάνατος των Μεξικανών

Η Γερτρούδη του Νεβίλ γεννήθηκε γύρω στο 626 μ.Χ. στο σημερινό Βέλγιο και ήταν κόρη μιας οικογένειας ευγενών. Στα 10 της όμως, φέρεται να αρνήθηκε -οργισμένα- να παντρευτεί τον γιο ενός δούκα. Στην πραγματικότητα, επέμεινε ότι δε θα παντρευόταν ποτέ.


Όταν πέθανε ο πατέρας της πέθανε, η Γερτρούδη και η μητέρα της πήγαν στην πόλη Νεβίλ (νότια των σημερινών Βρυξελλών) για να ιδρύσουν ένα μοναστήρι, όπου η ίδια έγινε ηγουμένη. Έγινε γνωστή για την αφοσίωσή της στα ακαδημαϊκά και φιλανθρωπικά έργα, καθώς και για την φροντίδα των ορφανών, των χηρών και των προσκυνητών. Είχε πνευματικά οράματα και ήξερε το μεγαλύτερο μέρος της Αγίας Γραφής με αποστήθιση. Αλλά η ασκητική ζωή της, η οποία περιελάμβανε μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό ή ύπνο, δημιούργησε προβλήματα στην υγεία της και παραιτήθηκε από ηγουμένη το 656, σε ηλικία 30 χρόνων. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα και λέγεται ότι ο Άγιος Πατρίκιος ήταν πάνω από το νεκροκρέβατό της.

Λόγω της φήμης της για την φιλοξενία, η Γερτρούδη ήταν αρχικά η προστάτιδα των ταξιδιωτών και των πρόσφατα θανόντων (έχοντας κάνει πρόσφατα δηλαδή το δικό τους "ταξίδι"), καθώς και των κηπουρών και των ψυχικά ασθενών. Στο πέρασμα όμως των αιώνων, συνδέθηκε και με τα τρωκτικά: η Γερτρούδη προσευχόταν για τις ψυχές όσων ήταν στο Καθαρτήριο και οι μεσαιωνικοί καλλιτέχνες συχνά παρουσίαζαν αυτές τις ψυχές σαν ποντίκια. Η εικόνα της Γερτρούδη -είτε σε πίνακες ζωγραφικής ή σε αγάλματα- πάντα περιελάμβανε ποντίκια ή αρουραίους στα πόδια της ή να σκαρφαλώνουν πάνω της ή να αναρριχώνται στην ηγουμενική της ράβδο.


Η σύνδεση μεταξύ της Γερτρούδη και των τρωκτικών εξαπλώθηκε σε όλη την βόρεια Ευρώπη -ασημένια ή χρυσά αγάλματα ποντικιών αφήνονταν σε ένα ναό της στην Κολωνία μέχρι και το 1822. Τότε, ειπώθηκε ότι το νερό της πηγής της μονή της έδιωχνε τους αρουραίους και τα ποντίκια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι πιστοί καθολικοί (και οι λάτρεις της γάτας), προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο ότι η Γερτρούδη διώχνει τα ποντίκια και να την συνδέσουν με τις γάτες. Η ιδέα φαίνεται ότι ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980. Λέγεται ότι η πρώτη δημοσίευση για τη σύνδεση της Γερτρούδη με τις γάτες ήταν ένας κατάλογος του 1981 που εκδόθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Από τότε εξαπλώθηκε η ιδέα ότι η Γερτρούδη είναι η προστάτιδα των γατών.

Το Βατικανό μπορεί να επισημοποιήσει κάποιον άγιο σαν προστάτη, ουδέποτε όμως το έπραξε αυτό με την Αγία Γερτρούδη και τις γάτες.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου