Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το Χέρι του Ηρακλή


Το πιο γιγάντιο τρίο δακτύλων σε όλη την αρχαιότηταΣτην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, στην κορυφή ενός λόφου σε ένα από τα παλαιότερα τεταρτημόρια της αρχαίας πόλης, βρίσκεται ο ναός του Ηρακλή.


Αυτός ο μεγάλος ναός -είναι μεγαλύτερος από οποιονδήποτε ναό της Ρώμης- κατασκευάστηκε μεταξύ του 162 και 166 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής της ακρόπολης του Αμμάν από τον Μάρκο Αυρήλιο. Η στοά του έχει ανατολικό προσανατολισμό και είναι περιτριγυρισμένη από έξι στήλες ύψους 33 ποδών η κάθε μια. Με 100 πόδια μήκος και 85 πλάτος και ένα εξωτερικό ιερό με διαστάσεις 400x236 πόδια, το γεγονός ότι το υπόλοιπο του ναού παρέμεινε απέριττο από στήλες δείχνει ότι ολόκληρο ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.


Κατά τη διαδικασία της ανασκαφής, απέμειναν λίγες ενδείξεις για να βοηθήσουν τους μελετητές να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια αυτού του τεράστιου μισοτελειωμένου και εγκαταλελειμμένου ναού. Αλλά αυτές που υπήρχαν ήταν τεράστιες: μόνο τρία γιγαντιαία δάχτυλα, ένας αγκώνας και παντού διάσπαρτα νομίσματα. Οι αρχαιολόγοι συμφώνησαν ότι τα μαρμάρινα μέρη σώματος πιθανόν ανήκαν σε κάποιο τεράστιο άγαλμα του Ηρακλή. Ως εκ τούτου, ο ναός μάλλον ήταν αφιερωμένος στον ημίθεο γνωστό για τους άθλους του και τη δύναμή του.

Το άγαλμα πιθανόν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια καταστροφικών σεισμών στην περιοχή, και τα πάντα -εκτός από το χέρι και τον αγκώνα- εξαφανίστηκαν.


Η καλύτερη εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων είναι ότι, στην αρχική του κατάσταση, το άγαλμα είχε ύψος πάνω από 40 πόδια, κάτι που το καθιστά μεταξύ των μεγαλύτερων γνωστών μαρμάρινων αγαλμάτων που υπήρξαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου