Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία


Έχετε ακουστά το Τσερνομπίλ και την Φουκοσίμα. Αλλά το αμέσως επόμενο πυρηνικό ατύχημα δε θα σας "πει" -ίσως- τίποτα απολύτως. Και αυτό γιατί κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό μυστικό.


Δείτε ακόμη:
Η πιο γνωστή φωτογραφία του πιο επικίνδυνου ραδιενεργού υλικού του Τσερνομπίλ ήταν selfie
Απαγορευμένες περιοχές της ΕΣΣΔ
Gilbert U-238: ένας DIY Πυρηνικός Αντιδραστήρας για παιδιά από το 1951
Τουνγκούσκα: ένα μυστήριο 102 ετών...


Το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία συνέβη στην μικρή πόλη Kyshtym, στην περιφέρεια Τσελιάμπινσκ -ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, που συνορεύει στα νότια με το Καζακστάν-, το 1957.


Όμως ούτε καν όσοι προσεβλήθησαν δεν ήξεραν ότι συνέβη. Βασικά, ούτε καν συνέβη στο Kyshtym -το όνομα ήταν κάτι σαν συγκάλυψη.


Το ατύχημα συνέβη στην -τότε- ρωσική μυστική περιοχή Chelyabinsk (στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μετονομάστηκε σε Ozyorsk). Σύμφωνα με τους Σοβιετικούς, ο μυστικός τόπος του ατυχήματος δεν υπήρξε ποτέ.


Το 1957, εξερράγησαν πυρηνικά απόβλητα που είχαν θαφτεί στον χώρο του Mayak -μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα ένα ραδιενεργό νέφος που κάλυψε 20.000 τετ. χιλιόμετρα. Αν και περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, χρειάστηκαν 10 χρόνια για την μετεγκατάσταση κάποιων. Τελικά, μετά από 30 χρόνια που συνέβη το ατύχημα, οι Ρώσοι παραδέχθηκε το όλο θέμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο, αλλά δείτε και τα πιο ραδιενεργά μέρη στη Γη.

από: curiosity
φωτογραφίες: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου