Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP10

Ο Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα

Το 10 στη Χημεία
* Ο ατομικός αριθμός 10 αντιστοιχεί στο νέον.
* Το δεκάνιο (C10H22) είναι η απλούστερη οργανική ένωση με 10 άτομα άνθρακα.
* Το βουτάνιο (C4H10) είναι η απλούστερη οργανική ένωση με 10 άτομα υδρογόνου.

Το 10 στη Βιολογία
* Τα δεκάποδα (decapoda) είναι μια τάξη μαλακίων με 10 πόδια.

Το 10 στην Αστρονομία
* Το Μεσιέ 10 είναι ένα σφαιρωτό σμήνος σε απόσταση περίπου 14.000 ετών φωτός στον αστερισμό Οφιούχος.

Το 10 στη θρησκεία
* Οι Δέκα εντολές, λεγόμενες και "Δεκάλογος", είναι ένας κατάλογος δέκα ηθικών εντολών, οι οποίες, σύμφωνα με τη Βίβλο, υπαγορεύτηκαν στον Μωυσή από τον Θεό στο όρος Σινά και του δόθηκαν, (δύο φορές), χαραγμένες σε δύο πέτρινες πλάκες, όπου αφήνεται να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο Θεός (και τις δύο φορές) λατόμησε και εγχάραξε.
* Οι Δέκα Πληγές ή αλλιώς Πληγές της Αιγύπτου ήταν, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση, δέκα καταστροφικές συμφορές με τις οποίες έπληξε ο Θεός του Ισραήλ τον Φαραώ της Αιγύπτου και το λαό του, καθώς δεν επέτρεπε στον καταπιεσμένο λαό Ισραήλ να φύγει από την Αίγυπτο ώστε να λατρεύει ελεύθερα τον Θεό του.
* Στον Πυθαγορισμό ο αριθμός 10 έπαιζε σημαντικό ρόλο και συμβολιζόταν με την τετρακτύς.

Το 10 στην ιστορία
* 10 ήταν οι φυλές και οι στρατηγοί στην Αρχαία Αθήνα.
* Χρησιμοποιήθηκε η ακραία ποινή του αποδεκατισμού στον ρωμαϊκό στρατό. - απόΈνα από τα blog που ακολουθούσα χρόνια


Το συγκεκριμένο blog δεν θυμάμαι πώς έπεσε στην αντίληψή μου, αλλά με κέρδισες αμέσως με την παρουσίαση των θεμάτων: ο πρόλογος ενός θέματος και αμέσως link για το site που φιλοξενούσε το θέμα, μια εικόνα, ένα βίντεο, ένα σκίτσο ή μια γελοιογραφία. Αυτό ήταν όλο. Τόσο περιεκτικό αλλά με τόση πολλή ύλη! Μέσα απ' αυτό, έμαθα και πολλά άλλα site, θέματα από τα οποία σας παρουσιάζω εδώ (ή που διαβάζω για να περνάω την ώρα μου).

Τον τελευταίο καιρό ο Gerard Vlemmings, ο κατά κόσμο THE PRESURFER, επαγγελματίας blogger από το 2000 (!), πόσταρε ότι είχε κάποια θέματα υγείας. Σήμερα, αφού είδα μετά από τόσες μέρες ότι δεν έχει ανέβει τίποτα εδώ και καιρό -ανέβαζε καθημερινά 4-5 θεματάκια- μπήκα και διάβασα τα σχόλια στο τελευταίο του post, όπου κάποιος αναφέρει ότι ο Gerard πέθανε... Αλήθεια ή ψέματα, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά μάλλον ισχύει... Καλό ταξίδι, Gerard.


Βόλτα στο καβούκι μιας χελώνας

φωτογραφία: Michael B. Hardie

Το Smithsonian Magazine ανακοίνωσε τους φιναλίστ για τον 14ο Ετήσιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας του. Φέτος έλαβαν πάνω από 48.000 συμμετοχές από φωτογράφους από 146 χώρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο smithsonianmag.com

11 λεπτά έκθεση μιας καταιγίδας


του Alexius van der Westhuizen


Ένας σιδηροδρομικός σταθμός στην Δανία


από: reddit


Η πρώτη του νύχτα σε σπίτι μετά από το Καταφύγιο


Ο redditor towntown1337 υιοθέτησε τον Loki από ένα τοπικό καταφύγιο και αυτή η φωτογραφία είναι του πρώτου του ύπνου στο νέο σπίτι του.

Όταν τον βρήκαμε στο καταφύγιο τον ερωτεύτηκα αμέσως [...] διαπιστώσαμε ότι ανήκε σε κάποιον, βρέθηκε μόνος του σε έναν δρόμο και από το καταφύγιο προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη για τον παραλάβει [...] Τις επόμενες δύο ημέρες τον επισκεπτόμασταν για να βεβαιωθούμε ότι ήταν ακόμα εκεί. Την δεύτερη μέρα που τον επισκεφθήκαμε μετά από 45 λεπτά που φύγαμε δεχτήκαμε μια κλήση από το καταφύγιο... Είχαν πάει οι ιδιοκτήτες ψάχνοντας άλλο σκυλί, επειδή το δικό τους το έσκασε και δεν μπορούσαν να τον βρουν. Οι άνθρωποι του καταφυγίου τους έδειξαν τον σκύλο και τους είπαν ότι προσπάθησαν να τους καλέσουν. Οι ιδιοκτήτες όμως είπαν ότι δεν τον ήθελαν γιατί ήταν πολύ μεγάλος. Περιττό να πούμε ότι το καταφύγιο δεν τους επέτρεψε να αγοράσουν άλλο σκύλο.


Σοβιετικό διαστημικό φαγητό

Από πάνω προς τα κάτω: τυρί cottage με cranberries, καφές με γάλα, μπορς και λαχανόσουπα.


Κάποτε τους έδιναν και ένα αλκοολούχο βάμμα, ή και σωλήνες με κονιάκ για ειδικές περιπτώσεις. Ωστόσο, στη δεκαετία του '80 αποφασίστηκε ότι ακόμη και σε μικρές δόσεις, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση των αστροναυτών, οπότε και αφαιρέθηκε από τη διατροφή. - από: livejournal


Περισσότερα από 2.000 GIF είναι εδώ για να σας μάθουν τη νοηματική γλώσσα με τον πιο διασκεδαστικό τρόποΤο Giphy αποφάσισε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητά του για να μας μορφώσει, ξεκινώντας με τη δημιουργία μιας συλλογής από GIFs που στόχος τους είναι να διδάξουν την νοηματική γλώσσα στον κόσμο.Τα GIFs της συλλογής προέρχονται από το Sign With Robert, μια εκπαιδευτική σειρά που παρουσιάζει ο ηθοποιός και σύμβουλος Αμερικανικής Νοηματικής Γλώσσας, Robert DeMayo, είναι πάνω από 2.000 και η πρόσβαση σε αυτά είναι πανεύκολη καθώς βρίσκονται όλα σε μια σελίδα του site και χωρισμένα σε κατηγορίες, για ευκολότερη αναζήτηση. - από: huffingtonpost.gr


Macro Timelapse αποκαλύπτει τους εκατοντάδες ιδρωτοποιούς αδένες στα ακροδάχτυλά μας μόνο
Περιμένετε...
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου