Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το μουσείο των γρίφων στην Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας


Ένα ίδρυμα αφιερωμένο στα περίεργα, την λογική, τους γρίφους και την μακρά ιστορία της Μογγολίας στα παζλ.
Η Μογγολία έχει μια μακρά ιστορία στα παζλ χειροτεχνίας, στην χώρα άλλωστε έχουν δημιουργηθεί μερικά από τα πιο δύσκολο παζλ και σκάκι του κόσμου. Το Shatar, μια μογγολική έκδοση του σκακιού, χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, ενώ τα πιο σύγχρονα παζλ, που είναι κατασκευασμένα από συμπλεγμένα κομμάτια ξύλου, μπορούν να αναχθούν σε όλη τη δεκαετία του 1900.

Ένα σετ Shatar

Αυτή η ιστορία της Μογγολίας τιμάται στο International Intellectual Puzzle Museum, ή Μουσείο IQ για συντομία. Το μουσείο είναι δημιουργία του Tumen Ulzii, ο οποίος γεννήθηκε από νομάδες κτηνοτρόφους και ο οποίος θα ακολουθούσε την ίδια πορεία στη ζωή του αν δεν είχε μάθει τα παζλ λογικής σε νεαρή ηλικία.

Το παζλ της χελώνας με το ακριβό έπαθλο

Ο πατέρας του του έδωσε ένα παζλ με έξι κομμάτια και ένα κομμάτι έλειπε. Αφού έλυσε το πρόβλημα με το κομμάτι που έλειπε, άρχισε να δημιουργεί τα δικά του παζλ, ιδρύοντας τελικά μια εταιρεία για την κατασκευή τέτοιων παιχνιδιών και ένα μουσείο για την ανάδειξη των παζλ. Το έργο του δεν πέρασε απαρατήρητο και του έχουν απονεμηθεί τα βραβεία "Καλύτερος Εφευρέτης στη Μογγολία" και "Άξιο Πρόσωπο Πολιτισμού".

Ο ιδρυτής του μουσείου Tumen Ulzii ενώ εξηγεί ένα παζλ σε μικρά παιδιά, 1980

Το μουσείο διαθέτει μερικά από τα παζλ που είναι δημιουργίες του ίδιου, καθώς και σπάνια και πολύτιμα παζλ από όλο τον κόσμο. Εκτίθενται πάνω από 5.000 παζλ, με τα περισσότερα από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να ασχοληθούν. Τα παζλ του Ulzii είναι συνήθως ξύλινα, ενώ μερικά απεικονίζουν στοιχεία από τη μογγολική ιστορία όπως ο Τζένγκις Χαν. Τα πιο απλά είναι τα παραδοσιακά μοντέλα των έξι κομματιών, αλλά μερικά παζλ του μουσείου φτάνουν και τα 350 κομμάτια. Υπάρχουν επίσης παζλ κατασκευασμένα από χρυσό, πολύτιμους λίθους και ασήμι. Ένα παζλ σε σχήμα χελώνας προσφέρει βραβείο 100.000 δολαρίων, κάποιος καταφέρει και το λύσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στις τρεις δεκαετίες της λειτουργίας του μουσείου, κανείς δεν το έχει λύσει.

Το σκάκι της Μογγολίας, ακόμη ένα από τα πάθη του Ulzii, παρουσιάζεται και αυτό στο μουσείο IQ.


Σκοπός του μουσείου δεν είναι μόνο να καταγραφεί η ιστορία των παζλ στη Μογγολία, αλλά και να υπενθυμίσει στους επισκέπτες ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου