Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

9+1 πολύτιμοι χαμένοι θησαυροί

La Circassienne au Bain, αντίγραφο του John Parker - πηγή
 
Τι μπορεί να έχει συμβεί με τον θησαυρό του πειρατή Αμάρο Πάργο; Ή τι συνέβη με πάνω από 90 επεισόδια της σειράς Doctor Who;
 
 
 
Από χαμένα επεισόδια μέχρι αναντικατάστατα έργα τέχνης και πειρατικά λάφυρα, δείτε την εκπληκτική και τραγική ιστορία πίσω από τιμαλφή που φαίνεται να έχουν χαθεί για πάντα.
 
Η πρώτη ταινία του Τιτανικού
Ξέρετε ότι στην πρώτη ταινία για τον Τιτανικό πρωταγωνιστούσε ένας πραγματικός επιζών του Τιτανικού; Και σε αντίθεση με το πλοίο, είναι απίθανο η ταινία να βρεθεί.
Πολύ πριν βγει στους κινηματογράφους το blockbuster του Τζέιμς Κάμερον το 1997, υπήρχε το Saved From the Titanic. Αυτή η ταινία του βωβού κινηματογράφου του 1912 έκανε πρεμιέρα μόλις ένα μήνα μετά τη βύθιση του υπερωκεάνιου, αν και οι κριτικοί το θεώρησαν -εύλογα- πολύ νωρίς. Πρωταγωνίστρια ήταν η 22χρονη Ντόροθι Γκίμπσον, μοντέλο και ηθοποιός που είχε επιβιβαστεί στο άτυχο πλοίο μετά από τις διακοπές της στην Ευρώπη. Όταν στις 14 Απριλίου ο Τιτανικός χτύπησε ένα παγόβουνο, η Γκίμπσον ήταν μια από τους περίπου 700 ανθρώπους -από τους περίπου 2200- που επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους για να σωθούν. Με την επιστροφή της στις ΗΠΑ, και σχεδόν αμέσως, η ιστορία της επιβίωσής της έγινε τροφή για το Χόλιγουντ.
Υποτίθεται ότι η ταινία συνδύαζε πραγματικές εικόνες του καπετάνιου του Τιτανικού Έντουαρντ Σμιθ και της καθέλκυσης του πλοίου με μια πρόσφατα καταγεγραμμένη παράσταση με την Γκίμπσον. Μάλιστα, η ηθοποιός φόρεσε την ίδια στολή με το βράδυ της καταστροφής. Το Saved From the Titanic έκανε επιτυχία, αλλά πλέον δε θα μπορέσουμε να δούμε ποτέ την πρώτη ταινία του Τιτανικού. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της, το μοναδικό γνωστό αντίγραφο καταστράφηκε σε πυρκαγιά στο στούντιο.

La Circassienne au Bain
Αν και πολλά πολύτιμα αντικείμενα έχουν ανακτηθεί από τα ναυάγιά τους, ορισμένοι από τους φυσικούς θησαυρούς του Τιτανικού έχουν χαθεί οριστικά. Ένας από αυτούς είναι ο πίνακας του Μερί-Ζοζέφ Μπλοντέλ "La Circassienne au Bain". Το 1912, ο Mauritz Håkan Björnström-Steffansson, γιος ενός Σουηδού βαρώνου, έφερε μαζί του την ελαιογραφία στο πλοίο, και παρά το ότι ο ίδιος επέζησε, δεν μπόρεσε να σώσει την πολύτιμη περιουσία του.
Αργότερα κατέθεσε αξίωση κατά της White Star Line για 100.000 δολάρια -περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια σήμερα. Αν ο πράγματι πίνακας άξιζε τόσο πολύ, τότε ήταν ο ακριβότερος θησαυρός που χάθηκε στην καταστροφή.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο John Parker, διεξήγαγε έρευνα και δημιούργησε μια αναπαραγωγή του πίνακα.

The Story of the Kelly Gang
Όταν το The Story of the Kelly Gang έκανε πρεμιέρα το 1906, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που είχε δει το κοινό, πιθανότατα διάρκειας περίπου 60 λεπτών, γεγονός που την έκανε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στον κόσμο. Η ταινία, με παραγωγή στην Αυστραλία, ακολουθούσε τον διαβόητο παράνομο της χώρας Νεντ Κέλι και κέρδισε τους κριτικούς και τους κινηματογραφόφιλους. Όπως όμως συνέβη με πολλές ταινίες της εποχής του βωβού κινηματογράφου, πλέον θεωρείται χαμένη. Σήμερα, δεν είναι γνωστό ότι υπάρχουν πλήρη αντίγραφά της, αλλά μερικά κλιπ έχουν διασωθεί.
Το 1979, κάτω από ένα κρεβάτι σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, βρέθηκαν μερικά πλάνα λίγων λεπτών και λίγο αργότερα ένα άλλο απόσπασμά της ανακτήθηκε από μια χωματερή. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν αποκαλύφθηκαν αρκετά ακόμη λεπτά από τα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Η ημιτελής ταινία μονταρίστηκε και κυκλοφόρησε σε DVD το 2007, η οποία διαθέτει μερικές συναρπαστικές σκηνές.

Επτά από τα αυγά Φαμπερζέ των Ρομανόφ
Ένα από τα πολλά μυστήρια γύρω από τους Ρομανόφ είναι η περίπτωση των αυγών Φαμπερζέ που λείπουν. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η δωρεά στολισμένων αυγών από την εταιρεία κοσμημάτων Οίκος Φαμπερζέ έγινε πασχαλινή παράδοση για την βασιλική οικογένεια της αυτοκρατορικής Ρωσίας. Οι τσάροι Αλέξανδρος Γ' και Νικόλαος Β' έκαναν παραγγελία 50 από τα μικροσκοπικά διακοσμητικά.
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων τον Φεβρουάριο του 1917, τα αυγά αφαιρέθηκαν από το παλάτι και μεταφέρθηκαν στο Κρεμλίνο στη Μόσχα. Αργότερα, πολλά από αυτά πουλήθηκαν για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη ρωσική κυβέρνηση και σήμερα είναι άγνωστο πού βρίσκονται επτά από αυτά.
Είναι πιθανό οι σημερινοί ιδιοκτήτες να μην έχουν ιδέα ότι έχουν στην κατοχή τους ένα ανεκτίμητο κομμάτι της ιστορίας. Πριν από μερικά χρόνια, ένας έμπορος σκραπ βρήκε ένα χρυσό αυγό επικαλυμμένο με ζαφείρια και διαμάντια σε μια αντικερί και το αγόρασε έναντι 13.302 δολαρίων. Τελικά έμαθε ότι ήταν ένα από τα αυθεντικά αυγά των Ρομανόφ και η αξία του ήταν 33 εκατομμύρια δολάρια.

Το The Mountain Eagle του Άλφρεντ Χίτσκοκ
Λίγες φιλμογραφίες έχουν μελετηθεί τόσο ευρέως όσο του Άλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά μια από τις ταινίες του δε θα αναπαραχθούν ποτέ στις σχολές κινηματογράφου. Η δεύτερη ταινία του, ένα βωβό δράμα με τίτλο The Mountain Eagle, μετά την πρεμιέρα της το 1926, χάθηκε. Ο ίδιος ο Χίτσκοκ δεν φαίνεται να αποκαρδιώθηκε από αυτό καθώς, φέρεται να είπε στον Φρανσουά Τρυφό, ότι δεν ήταν η καλύτερή του, και ήταν πραγματικά ανακουφισμένος που χάθηκε. Ωστόσο, παρόλο που πιθανότατα δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα μεταγενέστερα κλασικά του έργα, η θέση της στην ιστορία του κινηματογράφου την καθιστά έναν χαμένο θησαυρό για τους σινεφίλ.

Το σεντούκι της πολωνικής βασιλικής οικογένειας
Η Πολωνή πριγκίπισσα Izabela Czartoryska ήταν γνωστή για τη συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων. Ίδρυσε το πρώτο μουσείο της Πολωνίας -το Μουσείο Τσαρτορίσκι- το οποίο μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί στην Κρακοβία. Όμως το που βρίσκονται οι πιο διάσημοι θησαυροί της είναι άγνωστη. Το 1800, η ​​πριγκίπισσα συγκέντρωσε μια συλλογή από πολύτιμα κειμήλια από την πολωνική βασιλική οικογένεια. Το αναμνηστικό σεντούκι περιείχε 73 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός κουτιού από ελεφαντόδοντο που ανήκε στον βασιλιά Ιωάννη Γ' και εξαιρετικά ρολόγια από αρκετούς Πολωνούς μονάρχες. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το σεντούκι λεηλατήθηκε και σήμερα είναι άγνωστο το πού βρίσκεται το περιεχόμενό του.

Ο θησαυρός του Αμάρο Πάργο
Ο Ισπανός πειρατής Αμάρο Πάργο είναι διάσημος για τον χαμένο θησαυρό του. Όταν πέθανε το 1747, άφησε πίσω του μια διαθήκη με την οποία κληροδοτούσε έναν θησαυρό από χρυσό, ασήμι και πολύτιμα πετράδια στην ανιψιά του. Όμως, ο πειρατής δε διευκρίνισε το που βρισκόταν ο θησαυρός του και έτσι η ανιψιά του δεν μπόρεσε να διεκδικήσει ποτέ την κληρονομιά της. Από τότε, πολλά μέρη έχουν λεηλατηθεί από ανθρώπους με την ελπίδα να πλουτίσουν από τον θησαυρό του Αμάρο. Το σπίτι του στην Ισπανία και το σπήλαιο που χρησιμοποίησε ως κρησφύγετο είναι δύο από τα πιο δημοφιλή σημεία για τους κυνηγούς θησαυρών, αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει κανείς τίποτα.

Περισσότερα από 90 επεισόδια του Doctor Who
Από τη δεκαετία του 1950 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, το BBC δεν ασχολήθηκε πολύ με τη διατήρηση των μέσων του και έτσι, έχουν χαθεί 97 επεισόδια από τις πρώτες σεζόν της σειράς Doctor Who. Οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές από εκείνη την εποχή προορίζονταν να μεταδοθούν μία φορά και η αποθήκευση ογκωδών κασετών ήταν ακριβή. Το βρετανικό δίκτυο αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα σβήνοντας παλιές κασέτες και επαναχρησιμοποιώντας τις όποτε τελείωνε ο χώρος στα αρχεία του. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής το BBC εξάλειψε το 60 με 70 τοις εκατό των προγραμμάτων του, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων ημερών του Doctor Who -253 επεισόδια συνολικά.
Στο μεταξύ, το BBC και η αφοσιωμένη βάση θαυμαστών της σειράς κατάφεραν να σώσουν με κάποια μορφή περισσότερα από τα μισά από αυτά τα επεισόδια που κάποτε έλειπαν, επεισόδια που εμφανίστηκαν σε διάφορα μέρη, από υπαίθριες αγορές, μέχρι διάφορα τμήματα του BBC σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στο υπόγειο μιας εκκλησίας των Μορμόνων.
 
Το Flor de La Mar και ο θησαυρός του
Όταν το 1512 το Flor de La Mar βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό, πήρε μαζί του ένα θρυλικό θησαυρό. Λέγεται ότι, όταν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας το πορτογαλικό πλοίο εξαφανίστηκε, μετέφερε μέχρι και 60 τόνους χρυσού και 200 ​​σεντούκια με διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια. Αν βρεθεί, το μπόνους γι' αυτό θα είναι δισεκατομμύρια. Αν και πολλοί έχουν ψάξει τον βυθό της θάλασσας όπου μπορεί να κατέληξε το πλοίο -με κάποιους μάλιστα να ισχυρίζονται ότι το βρήκαν- το ναυάγιο και το πολύτιμο περιεχόμενό του παραμένουν χαμένα.
 
BONUS: Το επεισόδιο του Sesame Street με την Μάργκαρετ Χάμιλτον
Ένα διάσημο επεισόδιο του Sesame Street έπαιξε μόνο μία φορά. Στο επεισόδιο του 1976, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αφότου έπαιξε την κακιά μάγισσα της Δύσης στον Μάγο του Οζ, η ηθοποιός Μάργκαρετ Χάμιλτον εμφανίστηκε με τον ίδιο χαρακτήρα. Κατά την επίσκεψή της στο Sesame Street, χάνει το σκουπόξυλο της, απειλεί να μετατρέψει το Big Bird σε ξεσκονόπανο και κερδίζει την καρδιά του Oscar the Grouch.
Ακούγεται σαν μια απολαυστική σύνθεση δύο από τις πιο διάσημες παιδικές ταινίες όλων των εποχών, αλλά σε αυτό δε συμφωνούν όλοι. Το PBS πλημμύρισε από παράπονα από γονείς, μερικοί από τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι ο κακόβουλος χαρακτήρας τραυμάτισε τα παιδιά τους. Το δίκτυο δεν μετέδωσε ποτέ ξανά το επεισόδιο.
Το επεισόδιο θεωρήθηκε ευρέως χαμένο, αλλά το 2019, σε μια εκδήλωση "Lost and Found" για την 50ή επέτειο του Sesame Street του Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης προέβαλε λίγα λεπτά από το επεισόδιο και το 2022, το υλικό δημοσιεύτηκε στο ολόκληρο στο YouTube.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου