Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Λερώνει το σαπούνι;

 
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο των χεριών μας είναι σημαντικό, αλλά, όπως συμβαίνει με τις πετσέτες, λερώνονται και τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα χέρια μας;
 
 

Τα σαπούνια είναι απλά μείγματα αλάτων νατρίου ή καλίου που προέρχονται από λιπαρά οξέα και αλκαλικά διαλύματα κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται σαπωνοποίηση. Κάθε μόριο σαπουνιού αποτελείται από μια μακριά υδρόφοβη (απωθείται από το νερό) αλυσίδα υδρογονάνθρακα που καλύπτεται από μια υδρόφιλη (υδατοδιαλυτή) κεφαλή "αλατιού". Γι' αυτό το λόγο, τα μόρια του σαπουνιού μπορούν να διασπείρουν ένα υγρό σε ένα άλλο.

Όταν πλένουμε τα βρώμικα χέρια μας με σαπούνι και νερό, τα μόρια του σαπουνιού απωθούνται από το νερό και έλκονται από έλαια, τα οποία προσελκύουν τη βρωμιά. Αυτά τα μόρια συγκεντρώνονται και σχηματίζουν δομές που παγιδεύουν την βρωμιά και τα έλαια και, καθώς είναι αρνητικά φορτισμένα και διαλυτά στο νερό, απωθούν το ένα το άλλο και παραμένουν διασκορπισμένα στο νερό -και μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν.

Οπότε, ναι, το σαπούνι όντως λερώνεται. Άλλωστε, έτσι καθαρίζουμε τα χέρια μας: κολλώντας πάνω στο λίπος, πιο δυνατά από το δέρμα μας, την βρωμιά και το λάδι. Φυσικά, όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι, ξεπλένουμε όλα αυτά τα βρώμικα μόρια σαπουνιού, αλλά ένα σαπούνι στον νιπτήρα ή υγρό σαπούνι σε ένα μπουκάλι μπορεί επίσης να βρομίσει με μικροοργανισμούς.

Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να είναι μεγάλο πρόβλημα. Στις λίγες μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα (δύο από αυτές διεξήχθησαν από την Procter & Gamble και την Dial Corp., και δεν έχουν βρεθεί αντιφατικά στοιχεία), τα υποκείμενα που συμμετείχαν έλαβαν μπάρες σαπουνιού φορτωμένες με E. coli και άλλα βακτήρια και έλαβαν οδηγίες να πλυθούν. Καμία από τις μελέτες δεν βρήκε στοιχεία μεταφοράς βακτηρίων από το σαπούνι στα χέρια των υποκειμένων.

Ωστόσο, το βρώμικο σαπούνι δεν μπορεί να καθαριστεί από μόνο του. Ένα ρυπαρό σαπούνι καθαρίζεται με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζουμε εμείς τα χέρια μας: με καλό τρίψιμο. Η τριβή από το τρίψιμο των χεριών στο σαπούνι, καθώς και το ξέβγαλμα με τρεχούμενο νερό, απομακρύνει τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς, τόσο από τα χέρια μας, όσο και από το σαπούνι.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου