Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Gol Gumbaz: Το Ταζ Μαχάλ της Νότιας Ινδίας

 
Στην πόλη Μπιτζαπούρ, στη νότια ινδική πολιτεία Καρνατάκα, βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους βασιλικούς τάφους που κατασκευάστηκαν ποτέ στην Ινδία.
 
 
 
Αυτή η μεγαλοπρεπής κατασκευή, που αποκαλείται εύστοχα "Ταζ Μαχάλ της Νότιας Ινδίας", φιλοξενεί τα λείψανα του Μοχαμάντ Αντίλ Σαχ, Σουλτάνου ​​της Μπιτζαπούρ μεταξύ του 1627 και του 1656 μ.Χ. Το όνομά του "Gol Gumbaz" -που κυριολεκτικά σημαίνει "Στρογγυλός Θόλος"- προέρχεται από τον γιγάντιο θόλο του μαυσωλείου, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους θόλους στον κόσμο.
 

Ο Μοχάμεντ Αντίλ Σαχ ήταν ο έβδομος ηγεμόνας της Μπιτζαπούρ, της δυναστείας των Αντίλ Σαχί. Το 1627, σε ηλικία 15 ετών, ανέβηκε στο θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του. Σε μια ηλικία που ο νεαρός σουλτάνος ​​θα έπρεπε να τον απασχολούν άλλα πράγματα, ανέπτυξε εμμονή με τον θάνατο. Φοβούμενος ότι μετά το θάνατό του, τα λείψανά του θα ταφούν σε έναν ασήμαντο τάφο, άρχισε αμέσως την κατασκευή ενός τάφου για τον εαυτό του, με σκοπό το μαυσωλείο να είναι παρόμοιο και πιθανώς μεγαλύτερο σε κλίμακα από εκείνο του πατέρα του, του Ιμπραήμ Αντίλ Σαχ Β'.

Το Gol Gumbaz σχεδιάστηκε ως μια τεράστια κατασκευή ενός θαλάμου και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η κατασκευή του τάφου συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μοχάμεντ Αντίλ Σαχ, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω του ξαφνικού χαμού του το 1656. Ωστόσο, όπως ήταν η επιθυμία του, ​​θάφτηκε στο Gol Gumbaz. Αργότερα, οι δύο σύζυγοί του, η Taj Jahan Begum και η Aroos Bibi, η ερωμένη του Rambha, η κόρη του και ο εγγονός του θάφτηκαν και εκείνοι στο μαυσωλείο.
 
Η Στοά των Ψιθύρων

Ο τάφος αποτελείται από έναν γιγάντιο κύβο με ημισφαιρικό θόλο. Ο κύβος έχει μήκος 47 μέτρα σε κάθε πλευρά, ενώ ο τρούλος έχει εξωτερική διάμετρο 44 μέτρα. Στις τέσσερις γωνίες του κύβου υπάρχουν τέσσερις οκταγωνικοί πύργοι, ο καθένας χωρισμένος σε επτά ορόφους που τους σκεπάζει ένας θόλος. Οι πύργοι διαθέτουν στοές και σκάλες.

Το εσωτερικό είναι ένας τεράστιος ενιαίος θάλαμος που έχει πλάτος περίπου 41 μέτρα και ύψος 60 μέτρα. Στο κέντρο του δαπέδου υπάρχει μια υπερυψωμένη εξέδρα που φέρει τα κενοτάφια του σουλτάνου και τους τάφους των άλλων μελών της οικογένειάς του. Τα κενοτάφια σηματοδοτούν τη θέση των πραγματικών τάφων, οι οποίοι βρίσκονται σε μια κρύπτη από κάτω και έχουν πρόσβαση από μια σκάλα κάτω από τη δυτική είσοδο του μαυσωλείου. Το κενοτάφιο του σουλτάνου καλύπτεται από ένα ξύλινο κουβούκλιο, αν και αυτό μπορεί να είναι μεταγενέστερη προσθήκη.

Το μαυσωλείο είναι χτισμένο από σκούρο γκρι βασάλτη και η πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με γύψο. Ο τρούλος όμως είναι κτισμένος από τούβλα και τσιμεντοστρωμένος με στρώματα ασβέστη. Την εποχή της κατασκευής του, το Gol Gumbaz διέθετε τον μεγαλύτερο τρούλο στον ισλαμικό κόσμο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του μαυσωλείου είναι η στοά γύρω από τη βάση του τρούλου που είναι προσβάσιμη μέσω της ελικοειδής σκάλας στους τέσσερις πύργους. Είναι γνωστή ως "στοά των ψιθύρων" επειδή και ο πιο αμυδρός ήχος από εδώ ακούγεται σε όλο τον θόλο.
 

Εκτός από το Gol Gumbaz, στην πόλη Μπιτζαπούρ -στην κυριολεξία, "η πόλη της νίκης"- υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία αρχιτεκτονικής σημασίας, κυρίως αυτά που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της δυναστείας Αντίλ Σαχ -όπως το οχυρό Μπιτζαπούρ, το Bara Kaman και το Jama Masjid. Επιπλέον, υπάρχουν αναρίθμητοι τάφοι και τζαμιά που έχουν αντισταθεί στο πέρασμα του χρόνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου